Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een vuiltje in de lucht? De slimme CO2-meter vertelt het jou! 
Is de lucht gezond, dan licht de sensor blauw op. Bij een CO2-gehalte tussen de 800 en 1.200 ppm krijg je een oranje kleur als waarschuwing dat de luchtkwaliteit slechter wordt en rood betekent dat de hoeveelheid CO2 in de lucht de 1.200 ppm grenswaarde voor gezonde binnenlucht overschreden heeft.

Een vuiltje in de lucht? De slimme CO2-meter vertelt het jou! 

Het CO2-gehalte in de lucht leert je daarover heel veel, maar het probleem is dat je CO2 niet ruikt als je lang in dezelfde ruimte bent en al helemaal niet kunt zien. Daarom lanceert Renson de Sense, een slimme CO2-meter die je laat weten wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om te ventileren.

Uitgeademde lucht, vocht en schadelijke stoffen

CO2 zit in de lucht die we uitademen. En hoewel ook vocht en schadelijke stoffen mee de kwaliteit van de binnenlucht bepalen, is CO2 – zeker met veel mensen in dezelfde ruimte – een goede indicator voor de binnenluchtkwaliteit. Als dat CO2-gehalte alarmerend hoog oploopt, betekent dat namelijk dat de uitgeademde lucht van de aanwezigen niet voldoende ververst wordt. Zeker in luchtdichte, goed geïsoleerde en slecht of niet geventileerde ruimtes loopt dat CO2-gehalte al snel op tot boven de 1.200 ppm (parts per million). En dan is de binnenlucht niet langer gezond te noemen. Ter vergelijking: buitenlucht bevat doorgaans 400 ppm CO2. Binnenshuis is een maximum van 800 ppm ideaal, 1.000 ppm acceptabel en 1.200 ppm een bovengrens om van gezonde binnenlucht te kunnen spreken.

Meten is weten

Maar hoe weet je dan wanneer het hoog tijd is om een raam te openen en de binnenlucht te verversen als een ventilatiesysteem dat niet automatisch voor je doet? Want zelf heb je voor CO2 helaas geen ‘zesde zintuig’. Gelukkig heeft de nieuwe Sense van Renson dat wel. Deze slimme sensor houdt het CO2-gehalte in de binnenlucht constant in het (digitale) oog en geeft aan wanneer dat te sterk stijgt. Is de lucht gezond, dan licht de sensor blauw op. Bij een CO2-gehalte tussen de 800 en 1.200 ppm krijg je een oranje kleur als waarschuwing dat de luchtkwaliteit slechter wordt en rood betekent dat de hoeveelheid CO2 in de lucht de 1.200 ppm grenswaarde voor gezonde binnenlucht overschreden heeft. In dat geval moet je de ruimte zo snel mogelijk intensief verluchten door ramen en deuren open te zetten. Of je moet op zoek naar een geschikt, energiezuinig ventilatiesysteem om ook in de winter altijd gezonde binnenlucht te kunnen ademen zonder dat de stookkosten de pan uit rijzen.

Even terug naar begin september…

Het was ‘breaking news’ bij de start van het schooljaar: ventileren is een prioriteit om het risico op verspreiding van het COVID-19-virus via de lucht in klassen tot een minimum te beperken. Ramen en deuren wagenwijd open dus, zodat er constant verse lucht beschikbaar is en gezonde binnenlucht het virus geen kans laat. En dat werpt z’n vruchten af. Renson rustte eind augustus bij wijze van pilot een 10-tal Belgische scholen uit met de Sense. Uit die meetresultaten blijkt dat met de ramen en deuren open zelfs in klassen zonder ventilatiesysteem het CO2-gehalte amper 7,7% van de totale tijd boven de 1.200 ppm stijgt. Toen eerder (lees: voor de heropstart op 1 september) ramen en deuren in diezelfde klassen nog hoofdzakelijk dicht bleven, bleek dat nog 29,9% van de tijd het geval te zijn.

Maar wat in de winter en het voorjaar?

Verluchten door ramen en deuren altijd open te laten heeft dus wel degelijk een positief effect op de binnenluchtkwaliteit. Maar in de winter en het prille voorjaar is dit al veel minder evident. En dan is de Sense pas echt een handig extra paar voelsprieten in de klas. De slimme CO2-meter waarschuwt als de luchtkwaliteit achteruit gaat en het hoog tijd wordt om verse lucht binnen te halen. Dan kan het raam alsnog even open, net zolang tot de Sense je weer ‘blauw licht geeft’. 

Continu en gecontroleerd ventileren

Ok, de Sense verwittigt je dan wel wanneer de binnenluchtkwaliteit te wensen over laat, maar uiteindelijk is het nog steeds aan jou om manueel in te grijpen op zijn signaal. Wil je echt comfortabel kunnen wonen, les volgen of werken, dan moet je op zoek naar een oplossing die je volledig ontzorgt. In dat geval komt de Smartzone ventilatie van Renson in het vizier. Met een slim ventilatietoestel dat – net als de Sense – CO2 maar ook vocht en schadelijke stoffen monitort, hoef je zelfs nooit nog wakker te liggen van gezonde lucht binnenshuis. Meer zelfs: zo’n ventilatiesysteem stemt zich volautomatisch af op jouw noden en behoeften. De cijfers uit de klassen mét een ventilatiesysteem in het pilootproject spreken voor zich. Met 99,8% van de totale tijd onder de 1.200 ppm CO2 in de lucht is er in dat geval zo goed als altijd automatisch sprake van de best mogelijke binnenluchtkwaliteit.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.