Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een veilig dakterras

Een veilig dakterras

Heb je een bovenwoning met een plat dak en is jouw buiten uitsluitend een frans balkon, bekijk dan de mogelijkheden van een dakterras. Het is wel nodig om goed geïnformeerd aan het werk te gaan. Een dakterras is fijn, maar het moet wel een veilige plek zijn. We geven jouw de stappen die je moet afleggen voordat jij van de zon kunt genieten op jouw eigen buitenterras.

Constructie en toegang dakterras

Een dakterras kan niet zomaar op ieder plat dak worden toegepast. De vloer van een dakterras dient namelijk een bepaalde sterkte te hebben. De bestaande constructie zal op draagkracht worden gecontroleerd. Norm voor het draaggewicht is 250 kg per m2. Vervolgens is een toegang nodig naar het terras. Dit kan middels een dakluik of dakhuis. Een dakhuis is het prettigst omdat je naast de opgang ruimte krijgt voor bijvoorbeeld de opslag van de buitenmeubels of zelfs het plaatsen van een kitchenette. De Welstandcommissie van jouw gemeente moet dit wel beoordelen. Om vervolgens op het terras te komen, is een trap nodig die geplaatst moet worden. Een permanente trap is het meest ideaal, maar een vlizotrap is een goed alternatief. Vergeet niet om een stopcontact te plaatsen op het dakterras. Wel zo prettig voor de laptop of verlichting.

Veiligheid first

Een hekwerk geeft een gevoel van veiligheid. Hekwerken kunnen worden uitgevoerd in verschillende materialen, zoals staal, hout, of aluminium. De uitvoering van een hekwerk kan in verschillende vormen, zoals spijlen, strips of lamellen. Ook is invulling met gehard of gelaagd glas mogelijk

Bouwtekening en vergunning

Een omgevingsvergunning is noodzakelijk voor het aanleggen van een dakterras. Er zijn gedetailleerde bouwtekeningen voor het dakterras en de woning benodigd. De gemeente beoordeelt tevens de dakrandbeveiliging. Schakelt u een aannemer in voor de aanleg dan verzorgen zij tevens de aanvraag bij de gemeente.

Bevloering

Is er groen licht gegeven door de gemeente, dan kan er gestart worden met de aanleg. Een belangrijke keuze is de bekleding van de vloer van het terras. Het dakterras komt op een onderstructuur van bijvoorbeeld houten kepers of tegeldragers. Deze rust op speciale onderleggers, zodat de afwatering niet gehinderd wordt. Een goede afwatering is cruciaal voor elk dakterras. Daarom moet de vloerafwerking waterdoorlatend zijn, zodat al het water via de dakafvoer kan wegvloeien. Voor de bevloering van het terras zijn veel opties: een houten vloer, kunststof, of toch stenen of rubber tegels? Losse houten terrastegels zijn licht van gewicht en hebben een mooie uitstraling. Tegels kunnen ook, maar let wel op het gewicht. Er zijn overigens tegels die aanzienlijk lichter zijn dan betontegels. Aan jou de keuze. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.