Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een perfect binnenklimaat van woonkamer tot zolder
Lossnay staat voor mechanische ventilatie mét warmteterugwinning, afgestemd op de Nederlandse woningmarkt.

Een perfect binnenklimaat van woonkamer tot zolder

Goede ventilatie is essentieel voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Aan de andere kant vraagt een duurzaam binnenklimaat om ventilatie met zo min mogelijk verlies van warmte. Het residentiële Lossnay-assortiment van Alklima / Mitsubishi Electric biedt hiervoor een uitgekiende oplossing. Lossnay staat voor mechanische ventilatie mét warmteterugwinning, afgestemd op de Nederlandse woningmarkt. De ventilatie-unit is superstil, duurzaam en zeer energiezuinig, maar ook innovatief. Doordat de unit volledig in eigen huis is ontwikkeld, zijn gebruikers bovendien verzekerd van de vertrouwde Mitsubishi Electric kwaliteit.

De residentiële Lossnay zorgt constant voor gezonde en schone lucht in huis, waarbij energieverlies tot een minimum wordt beperkt.

“‘Lossnay’ is Japans voor ‘minder verlies’ en geeft heel mooi de doelstelling van onze ventilatie-unit weer”, vertelt Remco Onder de Linden, Opleidings- en Kenniscoördinator bij Alklima / Mitsubishi Electric. “Met de introductie van de residentiële WTW-unit is ons kwartet voor de woningbouw compleet. Wij zijn al jarenlang marktleider in de woningbouw, met onze Ecodan lucht/water-warmtepompen. Met deze warmtepompen kunnen wij ieder type woning ecologisch en economisch verwarmen, koelen en voorzien van warm tapwater.”

100% Mitsubishi Electric

Alklima / Mitsubishi Electric heeft ook een breed gamma Lossnay WTW’s in haar assortiment, maar die zijn met name georiënteerd op de utiliteitsbouw, vertelt Onder de Linden. “Deze WTW’s wisselen namelijk ook vocht uit. Voor kantooromgevingen is dit heel prettig, maar voor natte cellen zoals badkamers en keukens is dit minder wenselijk. Immers zou hierdoor vocht- en geuroverlast kunnen ontstaan. De residentiële Lossnay biedt hiervoor een oplossing. De WTW ventilatie-unit is volledig in eigen huis ontwikkeld voor de Europese woningmarkt.” En dat biedt volgens Onder de Linden diverse voordelen. “Waar de meeste ventilatie-units in de markt zijn samengesteld uit meerdere componenten van meerdere leveranciers, is de Lossnay WTW-unit een 100% Mitsubishi Electric product. Van de fan-motoren tot en met de ventilatoren, warmtewisselaar én omkasting.” De fan-motoren zijn specifiek voor deze unit ontwikkeld en garanderen een energiezuinige werking, vertelt hij. “Een stalen behuizing, uitgekiende luchtstromen én een slimme plaatsing van de componenten zorgen bovendien voor een bijna onhoorbaar geluidsniveau.” De residentiële Lossnay heeft dezelfde look als de Ecodan lucht/water-warmtepompen, waardoor een mooie installatie-eenheid ontstaat.

De WTW ventilatie-unit is volledig in eigen huis ontwikkeld.

Automatisch bypass

De residentiële Lossnay zorgt constant voor gezonde en schone lucht in huis, waarbij energieverlies tot een minimum wordt beperkt. Bijvoorbeeld door de warmte uit de afgezogen lucht te recupereren om vers aangezogen (schone) buitenlucht voor te verwarmen. Hierbij zijn rendementen tot maar liefst 85% mogelijk, aldus Onder de Linden. “Dankzij een automatische bypassfunctie kan de Lossnay ventilatie-unit ook verse lucht binnenbrengen zónder warmte terug te winnen. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor het afkoelen van de woning na een warme dag. Deze functie treedt automatisch in werking als de binnentemperatuur hoger is dan gewenst en de buitentemperatuur koeler is dan de binnentemperatuur. Zo wordt de woning (’s nachts) gratis gekoeld.”

Altijd schone lucht

“Voor een excellente luchtkwaliteit is verse lucht echter niet genoeg”, benadrukt hij. “Daarom bevat de unit ook twee fijnmazige G4-filters. Een derde filtersleuf biedt ruimte om optioneel een NOx- en PM 2.5-filter te plaatsen. Hiermee kan de luchtkwaliteit in de woning flexibel worden aangepast aan de bewoners en/of het buitenmilieu. De filters zijn zonder gereedschappen te vervangen en makkelijk bereikbaar vanaf de voorkant van de unit.” Doordat de printplaat in een aparte lade is voorzien, kan ook deze eenvoudig geserviced worden.

Regeling en monitoring

Met Mitsubishi Electric weten installateurs én bewoners dat ook de regeltechniek en monitoring in orde zijn, aldus Onder de Linden. “Zowel de Ecodan lucht/water-warmtepompen als Lossnay ventilatie-units zijn, vanzelfsprekend, eenvoudig te koppelen aan onze bestaande regeling- en monitoringsystemen. Ook is integratie in het MelCloud platform van Mitsubishi Electric mogelijk; een cloudoplossing die integraal gebruikt kan worden voor de binnenklimaatinstallaties én het warme tapwater. Monitoring, bediening en een efficiëntere samenwerking tussen de verschillende Mitsubishi Electric apparatuur ligt hierdoor binnen handbereik.” Vanzelfsprekend zijn de WTW-units ook standalone toepasbaar. In dit geval kan de bediening eenvoudig verplaatst worden van de voorzijde van de unit naar bijvoorbeeld de keuken of elders.

Alle residentiële Lossnay-modellen (250, 350 en 500 m3/h) zijn verkrijgbaar in een linkse en rechtse uitvoering. Bovendien kan de luchthoeveelheid eenvoudig en in stapjes worden ingeregeld, waardoor voor iedere bouwgrootte een passende en energie-efficiënte oplossing ontstaat. “De vier standaard toerentallen zijn in een zeer breed bereik en tot op 1% nauwkeurig in te stellen”, aldus Onder de Linden. “Extern kan het debiet worden aangepast aan de hand van CO2- of

luchtvochtigheidssensoren.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.