Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een optimale, stabiele kweekwaterkwaliteit, tegen een minimaal energiegebruik

Een optimale, stabiele kweekwaterkwaliteit, tegen een minimaal energiegebruik

‘Als een vis in het water, dankzij nieuwe klimaat- en regelsystemen’

Specialist in gebouwbeheer en prestatieborging BRControls heeft begin juni een nieuwe vestiging geopend in Drachten. Vanaf de Fahrenheitlaan 6B zullen onder meer de noordelijke provincies Friesland, Groningen, Drenthe en een deel van Flevoland worden bediend. “Het nieuwe verkoopkantoor geeft ons de mogelijkheid om nog dichter op onze klanten te zitten en onze relaties nog verder te versterken”, vertelt vestigingsleider, accountmanager en eerste aanspreekpunt voor klanten Albertus Boonstra. “Dat dit gewaardeerd wordt, bewijzen de aansprekende projecten die we inmiddels gegund hebben gekregen. Zoals diverse sportlocaties en utiliteitsprojecten in en rond Groningen en diverse utiliteitsprojecten in Assen. Op dit moment zijn we bovendien betrokken bij de renovatie en uitbreiding van meervalkwekerij Booijink in Tiendeveen, gemeente Hoogeveen, dat we in nauwe samenwerking met onze partner Installatie Expertise Nijboer uit Marum realiseren.”

“In de bestaande bouw van meervalkwekerij Booijink waren de conventionele installaties voor verwarming en ventilatie aan het eind van hun levensduur gekomen”, vertelt Durk Nijboer, directeur-eigenaar van Installatie Expertise Nijboer. “Daarom worden deze installaties één-op-één vervangen door vergelijkbare, moderne en zeer energetische systemen, waarbij optimalisatie, verduurzaming en automatisering centraal staan. De nieuwe systemen worden bovendien doorgezet naar de uitbreiding, waarvoor we tevens alle regeltechniek en de elektrische infrastructuur verzorgen.”

naamloos 2 kopieren 1

Met de BRT-35 multisensor biedt BRControls een totaalconcept voor ruimteregeling.

 

Automatische bewaking en beheer van de kweekwaterkwaliteit

Uniek aan dit project is dat niet alleen de klimaatinstallaties, maar ook de kwaliteit van het kweekwater voor de vissen volledig automatisch wordt bewaakt en beheerd, vertelt Nijboer. “De regeltechniek beheert niet alleen de temperaturen van het kweekwater, maar bijvoorbeeld ook de pH-waarde en waterniveaus in de circa 80 bassins. Aan deze techniek zijn bovendien alle alarmeringen gekoppeld. Afwijkende waardes automatisch doorgemeld naar de viskwekers, die direct passende actie kunnen ondernemen. Daarmee wordt een optimale waterstabiliteit geborgd.”

brc 46 zijaanzicht kopieren

Gekozen werd voor de flexibele en vrij programmeerbare BRC-46 centrale primaire systeemcontrollers en RIO I/O modules van BRControls, waarmee het kweekwater geïntegreerd wordt beheerd en beheerst.

 

Gelijkwaardige relatie

Voor de regeltechniek heeft Installatie Expertise Nijboer een beroep gedaan op BRControls, waarmee zeer regelmatig projecten worden uitgevoerd. “BRControls is een prettige partij om mee samen te werken”, benadrukt Nijboer. “Onze relatie is gelijkwaardig. De producten zijn bovendien van een zeer hoge kwaliteit en (grotendeels) universeel. Daarom lenen zij zich, naast kantoorgebouwen, scholen, sporthallen en zwembaden, ook uitstekend voor toepassing in een viskwekerij.”

Installatie Expertise Nijboer maakte een ontwerp voor de nieuwe installaties, op basis waarvan BRControls de best passende regeltechniek adviseerde. “Gekozen werd voor de flexibele en vrij programmeerbare BRC-46 centrale primaire systeemcontrollers en RIO I/O modules, waarmee het kweekwater geïntegreerd wordt beheerd en beheerst. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in diverse secties/bassins met vader- en moedervissen, viseieren, kraamdieren, et cetera, die uiteenlopende kweekwaterwaardes vereisen.”

Begin juni is Installatie Expertise Nijboer gestart met de engineering van de klimaatinstallaties en BRControls regeltechnieken. Vijf weken later al volgden de eerste werkzaamheden. Medio september moet het project worden opgeleverd. “Vanaf dat moment kunnen alle installaties ook op afstand (webbased) worden beheerd en beheerst”, aldus Nijboer. “Door meervalkwekerij Booijink zelf, maar ook op onze locatie in Marum, waar we de bewaking en fijne afstemming van de installaties verzorgen. Daarmee is de meervalkwekerij verzekerd van een duurzame en volledig geautomatiseerde installatie, die tegen een minimaal energiegebruik zorgt voor een uitstekende, stabiele kweekwaterkwaliteit.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.