Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een optimaal thermisch comfort  en voldoende frisse lucht
Op de daken van de nieuwbouw zijn LG Monobloc warmtepompen, luchtbehandelingskasten en LG airco-units geïnstalleerd.

Een optimaal thermisch comfort en voldoende frisse lucht

Openbare basisschool De Bloeiende Perelaar in Zuidoostbeemster, gemeente Purmerend, kampte al enige tijd met ruimtegebrek. Om het groeiende aantal leerlingen snel en goed te kunnen huisvesten, zijn een tweelaags gebouw van ca. 750 m2 en een drielaags gebouw van ca. 970 m2 toegevoegd. Beide gebouwen zijn opgebouwd uit modulaire en geprefabriceerde units en bieden ruimte aan leslokalen. Bovendien is in het drielaagse gebouw ruimte voorzien voor Kinderopvang Forte. Om te voldoen aan de Frisse Scholen klasse A ambitie van beide gebruikers, is nadrukkelijk aandacht besteed aan de thema’s energie, licht, geluid, temperatuur en lucht.

Technische ruimte.

In opdracht van modulaire bouwer Directbouw heeft Installatie Techniek Hardinxveld B.V. de werktuigkundige installaties voor de nieuwe gebouwen geëngineerd en geïnstalleerd. Van de verwarming, koeling en ventilatie tot en met de waterleidingen en afvoeren. “Hierbij is waar mogelijk gekozen voor de systemen van LG Climate Solutions, die zich onderscheiden door een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid”, vertelt Roy Vink, projectleider bij Installatie Techniek Hardinxveld B.V. “Bovendien is de service van LG uitstekend. Voor de engineering en levering van de systemen hebben wij contact opgenomen met Centercon, dat over een compleet assortiment LG-producten en een uitgebreide advies- en projectondersteuning beschikt.”

Verwarming en koeling

Voor de verwarming en koeling in de nieuwbouw is gekozen voor LG warmtepompen in combinatie met vloerverwarming in alle lokalen. “Op het dak van de tweelaagse nieuwbouw zijn twee Monobloc warmtepompen van 14 kW per stuk (totaal: 28 kW) geïnstalleerd, terwijl op de drielaagse nieuwbouw drie warmtepompen staan (totaal 42 kW)”, aldus Mark van der Weijden, Accountmanager bij Centercon. “Beide warmtepompinstallaties zijn gekoppeld aan een buffervat van 500 liter, waardoor het rendement van de installaties flink wordt verhoogd.” Vink: “Om een optimale werking van de warmtepompen te borgen, zijn in de engineeringsfase transmissieberekeningen (warmteverliesberekeningen) uitgevoerd. Hierbij is vanzelfsprekend rekening gehouden met de oppervlakte van de nieuwbouw én met de gewenste operatieve temperaturen, conform Frisse Scholen klasse A.” Van der Weijden: “Dankzij de zorgvuldige voorbereiding bereikt elk lokaal nu gegarandeerd de juiste temperatuur. Ook bij -20°C buitentemperatuur.” De combinatie met vloerverwarming is volgens hem een excellente keuze, omdat hierdoor op lage temperaturen verwarmd kan worden. “Bovendien kunnen de lokalen in de zomermaanden enkele graden worden gekoeld t.o.v. de buitentemperatuur, waardoor een comfortabel binnenklimaat in alle seizoenen wordt geborgd.”

In de lokalen zijn CO2-sensoren aangebracht, die continu de luchtkwaliteit meten en een vraaggestuurde ventilatie mogelijk maken.

Ventilatie met warmteterugwinning

Om naast een comfortabel thermisch klimaat ook comfortabele lucht in alle lokalen te garanderen, heeft Installatie Techniek Hardinxveld B.V. een uitgebreid ventilatiesysteem met warmteterugwinning geïnstalleerd. “In de lokalen zijn CO2-sensoren aangebracht, die continu de luchtkwaliteit meten en een vraaggestuurde ventilatie mogelijk maken”, aldus Vink. “Luchtbehandelingskasten voorzien in de toevoer van verse lucht en afvoer van gebruikte lucht, waardoor de kinderen zich beter kunnen concentreren en klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en prikkende ogen tot het verleden behoren. Bovendien helpt goede ventilatie de overdracht van luchtweginfecties zoals COVID-19 te beperken.” Een DX-verdamperblok wisselt efficiënt warmte of koude uit tussen de afzogen binnenlucht en vers aangezogen buitenlucht, vertelt hij. “Hier bovenop staat een compacte LG airco-unit, die voor de naverwarming of nakoeling van de lucht zorgt, afhankelijk van het seizoen en de behoefte in de lokalen. Hierdoor blijft de lucht het hele jaar door binnen comfortabele bandbreedtes.” Van der Weijden. “Behalve de comfortvoordelen bieden de LG airco-units ook een energetisch voordeel. Immers wordt de warmte- of koudevraag in de lokalen positief beïnvloed, waardoor de warmtepompen minder hard hoeven te draaien.”

Op het dak van de tweelaagse nieuwbouw zijn één luchtbehandelingskast en drie LG airco-units geplaatst, terwijl op de drielaagse nieuwbouw één grote en één kleine luchtbehandelingskast staan met resp. drie en één airco-units. Alle LG-producten voor De Bloeiende Perelaar zijn just-in-time door Centercon op het project aangeleverd, waar Installatie Techniek Hardinxveld B.V. instond voor de montage. Vervolgens hebben de bedrijven samen de inbedrijfstelling verzorgd. Begin maart is fase 2 van de nieuwbouw in gebruik genomen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.