Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een optimaal klimaatcomfort; ook op het water
Afgelopen juni is Amadeus Cara opgeleverd; een nieuw passagiersschip met 82 gastenkamers voor circa

Een optimaal klimaatcomfort; ook op het water

Klimaatsystemen op hotelschepen moeten aan andere specificaties en eisen voldoen dan systemen in gebouwen. Toch mag ook hier nooit ingeboet worden aan comfort en energiezuinigheid. Een kolfje naar de hand van Klimaatservice Holland dat, in samenwerking met partners zoals Systemair, continu zoekt naar optimalisaties.

Ook levert Systemair de axiaalventilatoren voor de machinekamer.

Klimaatservice Holland realiseert jaarlijks de verwarming, koeling, ventilatie, airconditioning, sanitaire installaties, rioolzuiveringsinstallaties, hogedruk watermistsystemen en bijbehorende regeltechniek in meerdere hotelschepen. Van eerste tekening t/m installatie en inbedrijfstelling. “Wij werken al meer dan dertig jaar in opdracht van Rederij Scylla”, vertelt Gijsbert Lock, projectleider en projectengineer bij Klimaatservice Holland, afdeling schepen. “Ook hebben we een actieve samenwerking met diverse afbouw scheepswerven, zoals TeamCo Shipyard, waarbij de scheepswerf de bouwbegeleiding verzorgt. Recente hotelschepen die wij hebben opgeleverd, zijn Viva One (Rederij Scylla), Arosa Sena (Concordia Damen) en Alisa (Vahali Shipyard). Afgelopen juni is bovendien Amadeus Cara (TeamCo Shipyard) opgeleverd; een project voor Amadeus River Cruises. Amadeus Cara is een nieuw passagiersschip van 135 meter lang en 11,40 breed, met 82 gastenkamers voor circa 160 passagiers. Het schip zal worden ingezet voor meerdaagse riviercruises op de mooiste rivieren in Europa, tot aan de Zwarte Zee.”

In de hotelschepen wordt veelal gekozen voor luchtverwarming en -koeling. “Aan de basis van de klimaatinstallatie liggen veelal een olieketel en koelmachine, die zowel de centrale verwarming als warmtapwaterpunten voeden. De olieketel(s) en koelmachine(s) worden via een uitgebreid transport-leidingnet gekoppeld aan de luchtbehandelingskasten voor het restaurant, de salon en de hutten. Bovendien beschikt elke hut over zijn eigen fancoilunit, waarmee vraaggestuurd geklimatiseerd kan worden.” Vuile en vochtige lucht uit de badkamers wordt centraal afgezogen. “Hierbij is een splitsing gemaakt per dek, waardoor geluidsoverlast niet aan de orde is.”

De afzuigventilatoren voor de badkamers, het restaurant en de salon worden steevast geleverd door Systemair. “Ook levert Systemair axiaalventilatoren voor de machinekamer”, aldus Lock. “In totaal gaat het om zo’n 18-20 ventilatoren per schip. De systemen van Systemair onderscheiden zich door goede, scherpe prijzen. Bovendien staat Systemair voor een hoge kwaliteit, betrouwbare levertijden én een goede ondersteuning. De ventilatoren zijn door de jaren heen steeds energiezuiniger geworden, dankzij de toepassing van EC-gelijkstroommotoren. Een techniek die we ook graag vertalen naar de machinekamerventilatoren. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om de olieketel te vervangen door bijvoorbeeld een warmtepomp, waardoor ook hier duurzaamheid en energiezuinigheid naar een steeds hoger niveau worden getild.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.