Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Een optimaal comfort, in alle seizoenen:
 Bewoners én installateur omarmen monoblock warmtepomp 


IMG_0618

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | WOLF Energiesystemen

19 oktober 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Heerlijk warm in de winter en koel in de zomer. Maar ook: een mooi design en zeer vakkundig aangelegd. De bewoners van een luxe vrijstaande woning is Sleen zijn zeer content met hun WOLF CHC-monoblock warmtepompcentrum. En ook installateur Technisch Advies- en Installatiebureau HvK is enthousiast: “Naast de kwaliteit en degelijkheid van het systeem is veel aandacht besteed aan het design en geluidsniveau van het buitendeel”, vertelt directeur Albert van der Wal. “Hierdoor sluiten we niet alleen perfect aan bij de esthetische en comfortwensen van bewoners, maar ook bij de nieuwe geluidseisen voor warmtepompen. Bovendien zijn de service en back-up van WOLF Energiesystemen uitstekend.”

Het CHC-warmtepompcentrum maakte onderdeel uit van een compleet pakket W- en E-installaties, die zijn aangebracht in opdracht van Günter Terfehr. Deze Duitse bouwondernemer bouwt al meer dan 25 jaar bedrijfsgebouwen en luxe vrijstaande woningen in Duitsland én Noord-Nederland en werkt voor de installatietechnieken onder andere samen met Technisch Advies- en Installatiebureau HvK. “Voorheen werkten we met diverse merken warmtepompen”, vertelt Van der Wal. “Echter kwam vanuit Günter Terfehr de vraag om dit voortaan met de systemen van WOLF te doen. Omdat we al positieve ervaringen hadden met de ventilatiesystemen van WOLF, hebben we dit verzoek direct opgepakt. Inmiddels zijn de eerste woningen met WOLF warmtepompen uitgevoerd en er staan nog heel wat projecten op de planning.”

De bewoners waren erg gecharmeerd van het buitendeel van de warmtepomp, die in antraciet is geleverd. Hierdoor sluit het buitendeel naadloos aan bij de donkere gevelsteen van de woning.

Compacte torenopstelling

In Sleen heeft HvK de complete woninginstallatie verzorgd, vanaf de rioleringsleidingen tot en met de zonnepanelen en inclusief de klimaatinstallaties. “In zijn bestekken schrijft Günter Terfehr altijd bindend voor welke i nstallaties in welke woning moeten komen”, vertelt werkvoorbereider Robert Vegter. “Op basis van onder andere de EPC-berekening en bewonerswensen selecteren wij vervolgens de best passende installaties voor ieder project. Omdat de bewoners in Sleen een hogere warmtapwatercapaciteit wensten, zijn wij uitgekomen bij het CHC-monoblock warmtepompcentrum van WOLF. Deze compacte warmtepompcombinatie bestaat uit een compact binnendeel met een tapboiler, buffervat, expansievat, bypass en CHA-monoblock buitendeel.” Van der Wal: “Vanwege de lage temperaturen en vermogens van warmtepompen, is het altijd een uitdaging om voldoende warmtapwater te leveren. Het CHC-warmtepompcentrum brengt hier verandering in. De binnenopstelling van deze combinatie betreft een compacte torenopstelling inclusief 180 of 280 liter boilervat, waarmee in iedere warmtapwaterbehoefte kan worden voorzien.” Vegter: “De bewoners waren bovendien erg gecharmeerd van het buitendeel van de warmtepomp, die in antraciet is geleverd. Hierdoor sluit het buitendeel naadloos aan bij de kozijnen en donkere gevelsteen van de woning.”

Efficiënt en stil

Naast de hoogwaardige uitstraling is het lage geluidsniveau één van de grootste pluspunten van de CHA-monoblock buitenunit, vertelt Dennis Ooink, technisch Adviseur bij WOLF Energiesystemen. “In dit specifieke project is gekozen voor een warmtepomp van 7kW . In een vrije opstelling produceert deze hoge temperatuur warmtepomp op 3 meter afstand slechts 32dB in nachtstand; een waarde die aanzienlijk lager ligt dan de strengst geldende eis (35dB). Bovendien maakt deze lucht/water-warmtepomp gebruik van het milieuvriendelijke koudemiddel R290 (Propaan, GWP = 3). Omdat de warmtepomp aanvoertemperaturen tot 70°C kan realiseren, kan de legionellabeveiliging van het warmtapwater volledig op de compressor worden uitgevoerd, zonder hulp van het elektrische element. Dankzij een ‘Smart Grid functie’ kan opgewekte energie door de PV-panelen worden benut voor de voeding van de CHA-monoblock.”


De binnenopstelling betreft een compacte torenopstelling inclusief 280 liter boilervat, waarmee in iedere warmtapwaterbehoefte kan worden voorzien.

Plug-and-play

De CHA-monoblock is in eigen beheer ontwikkeld op de productielocatie van WOLF in Duitsland en heeft een seizoensrendement (SCOP) van 4,86 (W35) voor verwarming, vertelt Ooink. “Naast een verwarmingsfunctie is de lucht/water-warmtepomp standaard voorzien van een koelfunctie. De CHA-monoblock is te combineren met een CHC-warmtepompcentrum, maar ook met separate buffer- en boilervaten. Het warmtepompcentrum wordt in handelbare delen geleverd en is zo opgebouwd, dat hij plug-and-play gekoppeld kan worden.” Vegter beaamt dit: “De allereerste keer dat de montagedelen werden geleverd was het even aftasten, maar dankzij een duidelijke montagebeschrijving, duidelijke tekeningen en een uitstekende back-up gaat de montage heel eenvoudig. Speciale gereedschappen zijn niet nodig en ook het inbedrijfstellen van de warmtepomp verloopt vlekkeloos. We zien toekomstige projecten dan ook vol vertrouwen tegemoet.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%