Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Een luchtbehandelingskast met onbegrensde mogelijkheden


WOLF_KG_flex_1
Opengewerkte versie van de WOLF KG Flex.

Tekst | Tjerk van Duinen

Beeld | WOLF Energiesystemen

20 juli 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De naam zegt het al: de kasten zijn op alle fronten volledig op maat te maken en hebben een capaciteitsrange van maar liefst 1.000 tot 350.000 m3/h.

De WOLF KG Flex-serie is de nieuwste toevoeging aan het brede assortiment van de Duitse fabrikant. Dat omvatte al (onder veel meer) de Comfort-klasse, een compacte plug-and-play uitvoering tot 20.000 m3/h, en de KG TOP-klasse, een modulair systeem met een bereik van 1.000 tot 40.000 m3/h. De KG Flex luchtbehandelingskasten zijn ook modulair te bouwen, alleen is het bereik breder en zijn de mogelijkheden veel groter, zowel in de maatvoering en uitvoering van de behuizing als de mogelijkheden wat betreft functionaliteit. “Je kunt de KG Top omschrijven als een confectiepak en de KG Flex als een maatpak”, vertelt technisch adviseur Tom Melching van WOLF Energiesystemen.

“Met de Flex kunnen we de kast tot op 5 millimeter nauwkeurig bouwen.”

Cleanrooms

De KG Flex van WOLF heeft een scala aan toepassingsmogelijkheden. Melching: “Uiteraard alle gebouwen waar een luchtverversingscapaciteit nodig is van 1.000 tot maar liefst 350.000 m3/h. Maar we kunnen er ook cleanrooms, zwembaden, datacenters en andere gespecialiseerde toepassingen mee voorzien. Doordat de kastmodules en verschillende onderdelen flexibel zijn in maatvoering en doorsnedes, is aan vrijwel elke klantwens te voldoen. Een datacenter dat adiabatische koeling vereist, pakken we nu standaard op met de KG Flex.”

Modulair

“Zie het als bouwen met lego”, vervolgt Melching. “Alle componenten staan op een modulair onderstel. Bij componenten kun je denken aan alles wat we in huis hebben aan luchtbehandeling. Zo heeft het model in de illustratie links een aanzuigplenum met daarachter een filter met snelspansysteem. De lucht wordt vervolgens door de schuin geplaatste kruisplatenwisselaar getrokken en door de naastliggende ventilatoren, om via een geluiddemper en koel- en/of warmte-element het gebouw in geblazen te worden. Retourlucht volgt een tegengesteld pad, waarbij het mogelijk is luchttoevoer en -afvoer naast elkaar in plaats van boven elkaar te plaatsen.” 

Wensen

Flex is niet alleen een naam, het is ook een principe. Melching: “We kunnen alle modules zodanig inrichten dat het past in bijna elk wensenschema van de klant. Waar de KG Top op sommige locaties niet altijd in hoogte past, kunnen we met de Flex de kast tot op 5 millimeter nauwkeurig bouwen. Het moet natuurlijk wel voldoen aan bepaalde natuurkundige wetten en Europese regels, maar wij zoeken graag de grenzen op. De behuizing voldoet aan thermische isolatieklasse T2, koudebrugklasse TB2, mechanische stabiliteit D1 en luchtdichtheidsklasse L1. Daarbij zijn de geluiddempers en filters zeer eenvoudig te onderhouden en inspecteren. Omdat het systeem in hoge mate modulair is, kan een luchtbehandelingskast in één keer op een dak gehesen worden maar ook in losse componenten. Dat is wel zo handig bij renovaties en krappe doorgangen.” 

KG Flex wordt geleverd met of zonder regelsysteem. Melching: “Ook daarin is het systeem flexibel. We kunnen een eigen WRS-K regelsysteem meeleveren en inregelen, eventueel met een interface voor aansluiting op een bovenliggend systeem, maar de installateur kan ook een eigen systeem van bijvoorbeeld Priva aansluiten. Als de uitvraag goed is en wij stellen de juiste vragen, komen we zeker tot een uitstekende oplossing.”


De eerste KG Flex-configuraties zijn inmiddels toegepast. “Voor een grote winkelketen en een logistiek centrum”, besluit Melching. “Met dit mooie product kom je op allerlei uiteenlopende locaties, van kinderdagverblijven tot complexe productielocaties, dat maakt dit werk zo mooi.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%