Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Een investering in betere en efficiëntere luchtbehandeling verdient zich dubbel terug!’

‘Een investering in betere en efficiëntere luchtbehandeling verdient zich dubbel terug!’

Voldoet uw kantoorgebouw al aan energielabel C?

Sinds 1 januari 2023 moeten alle grotere kantoorgebouwen in ons land voorzien zijn van energielabel C of beter. Beschikt u (nog) niet over het juiste label? Dan mag u uw gebouw volgens artikel 5.11 van het Bouwbesluit 2012 niet meer als kantoor gebruiken. Kom daarom vandaag nog in actie! “Bijvoorbeeld met de selectie van de juiste luchtbehandelingskast kan in veel gebouwen een enorme labelsprong worden gemaakt”, weet Hans Robben, commercieel directeur van Ned Air. “Gelijktijdig wordt de binnenluchtkwaliteit verbeterd, waardoor medewerkers productiever worden, zich beter kunnen concentreren, alerter zijn en minder snel ziek worden. Een investering in betere en efficiëntere luchtbehandeling verdient zich dus dubbel terug!”

Ned Air RotorLine.

Uit onderzoek van bijvoorbeeld TNO blijkt dat de binnenlucht in openbare gebouwen, scholen en kantoren vaak ongezonder is dan de buitenlucht. Niet verwonderlijk, volgens Robben, want ons binnenklimaat kan op tal van manieren vervuild raken. “Bijvoorbeeld CO2, vluchtige organische stoffen (VOC), fijnstof, vocht en schimmels kunnen de binnenluchtkwaliteit grondig verstoren. Ventilatie en luchtfiltering zijn in dit geval noodzakelijk om het welbevinden en de prestaties van medewerkers en andere gebouwgebruikers te verbeteren. Door ventilatie te combineren met warmteterugwinning worden koude luchtstromen en energievernietiging bovendien voorkomen. Dit is niet alleen gunstig voor het energielabel, maar ook voor de energierekening.”

Compact, strak en uitstekend geïsoleerd

Ned Air adviseert en levert diverse innovatieve luchtbehandelingskasten die ventilatie en warmteterugwinning combineren. Mooie voorbeelden zijn EveryLine en RotorLine, die zeer breed in de markt ingezet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan kantoren en woontorens, maar ook aan de transformatie van incourante kantoorgebouwen tot woningen. “EveryLine en RotorLine zijn verkrijgbaar in zowel een binnen- als buitenopstelling en kenmerken zich door een compact en strak design en een robuuste, luchtdichte behuizing met stijlen, regels en 44 mm dikke geïsoleerde sandwichpanelen”, vertelt Robben. “De luchtbehandelingskasten worden uitgevoerd volgens de hoogste thermische koudebrugfactor (DIN EN 1886), waardoor luchtlekkages en condensvorming op de behuizing niet aan de orde zijn.” Beide kasten voldoen aan de eisen van de ErP 2018 en komen in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA), wat al gauw een netto-voordeel van ca. 11% oplevert. “Uniek is bovendien de moderne regeltechniek, die in ieder gewenst gebouwbeheerplatform geïntegreerd en eenvoudig online beheerd kan worden.”

Zijn grotere luchthoeveelheden, koeling en/of vochtterugwinning gewenst, dan biedt de Ned Air RotorLine uitkomst.

NIEUW: uitgebreide regeltechniek

De webbased regeltechniek van Ned Air wordt continu doorontwikkeld. “Een noviteit is de toevoeging van temperatuur-, CO2-, VOC- en fijnstofsensoren, die inzicht geven in de actuele luchtkwaliteit”, vertelt Robben. “Zowel binnen als buiten, op basis waarvan bijvoorbeeld de juiste filters geselecteerd kunnen worden en de binnenluchtkwaliteit naar een nóg hoger niveau kan worden gebracht. Drukverschilmetingen en monitoring van het energieverbruik maken daarnaast predictive maintenance mogelijk, waardoor onverhoopte storingen en uitval worden voorkomen. Afwijkingen kunnen al gesignaleerd en verholpen worden vóórdat de gebouwgebruiker hier iets van merkt. Zo creëren we niet alleen meerwaarde voor gebruikers, maar wordt ook de levensduur van onze kasten nog verder verlengd. Onze luchtbehandelingskasten vormen niet alleen het hart van het totale luchtbehandelingssysteem, maar zijn ook de longen die het gebouw laten ademen. Hier moeten we dus goed voor zorgen! Onze vernieuwde en innovatieve regeltechniek ondersteunt hierbij en maakt tevens online updates mogelijk.”

Wie kiest voor EveryLine of RotorLine profiteert bovendien van tal van uitbreidingsopties, zoals een verwarmingsbatterij, een (DX) koelbatterij of change-overbatterij, buitenluchtkleppen, luchtfilters en geluiddempers. “En ook accessoires zoals een kijkglas, een extra filterset en/of een vorstthermostaat of drukverschilregelaar zijn eenvoudig te integreren”, aldus Robben. “Samen met de installateur selecteren wij graag de juiste componenten voor ieder project.” 

Gepatenteerde luchtscheidingsmodule

Naast bovengenoemde eigenschappen onderscheidt EveryLine zich door een gepatenteerde luchtscheidingsmodule (LSM), die twee tegenstroom-platenwisselaars in één compact geheel combineert en de warmte van de uitgaande luchtstroom nog beter overdraagt aan de inkomende (verse) luchtstroom. “Een lage interne weerstand voorkomt onnodig stromingsgeluid en heeft een positieve invloed op het energieverbruik”, vertelt Robben. “De LSM is standaard voorzien van een bypass-faceklep, waardoor ook zomernachtventilatie (vrije koeling) mogelijk wordt.” EveryLine is bij uitstek geschikt voor ruimtes waarin veel mensen aanwezig zijn en waarbij op CO2, druk en/of relatieve vochtigheid gestuurd moet worden. In totaal zijn negen modellen leverbaar, met een standaard luchtdebiet van 600 tot 12.500 m3/h. Zijn grotere luchthoeveelheden, koeling en/of vochtterugwinning gewenst, dan biedt de Ned Air RotorLine uitkomst.

Efficiënte warmte- én vochtterugwinning. RotorLine bestaat uit acht modellen met een luchtdebiet van 2.400 tot 44.000 m3/h. Bij aanschaf kunnen installateurs en opdrachtgevers kiezen uit drie energiebesparende warmtewielen: een condensatiewiel, een enthalpiewiel of een sorptiewiel. Alle warmtewielen zijn voorzien van afdichtende strips, waardoor zo min mogelijk luchtlekkage optreedt. “Uniek is ook de vormgeving van de aluminium lamellen, die de warmte- en vochtoverdracht optimaliseert”, aldus Robben. “Naast een wamteterugwinrendement van 85% is RotorLine in staat om een vochtterugwinrendement van maar liefst 90% te bereiken, waardoor flink op het geïnstalleerde koelvermogen bespaard kan worden. Hiermee bieden wij voor elk gebouw en elke vraag een juiste, functionele en energetische oplossing.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.