Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een ingrijpende gebeurtenis waarmee veel materieel is gemoeid
WKO-ruimte in aanleg.

Een ingrijpende gebeurtenis waarmee veel materieel is gemoeid

Het aanboren van warmte-/koudebronnen

Orato Offices is een duurzaam en toekomstgericht kantoorgebouw in Amsterdam. Opdrachtgever Zadelhoff zet voor het nieuwbouwproject van circa 12.500 m2 in op een BREEAM ‘Excellent’-certificatie. Een belangrijk onderdeel voor het behalen van dit duurzaamheidscertificaat is de WKO-installatie. Hiermee worden niet alleen de koeling en verwarming van Orato Offices geregeld, maar ook die van het naastgelegen pand.

Verdiepingsdoorsnede (15e en 16e) in het 3D-model.

De WKO-installatie wordt gevoed door een warme en een koude bron. Het realiseren van deze bronnen is een ingrijpende gebeurtenis waarmee veel materieel is gemoeid. De bronnen worden geboord tot een diepte van zo’n 200 meter. Hierbij wordt circa 65 m3 grond uit de bodem gepompt, die wordt opgevangen in zandbezinkbakken. Bij het opboren van het zandwatermengsel wordt per meter diepte een monster genomen waarbij de samenstelling van de bodem wordt vastgesteld. Zo wordt bepaald op welke diepte het grondwater uit de bodem gehaald kan worden. Op deze plaatsen wordt de zogenoemde ‘filterstelling’ geplaatst. Bij Orato Offices is gekozen voor twee monobronnen met warmtepompen en een droge koeler. “Deze hebben samen voldoende capaciteit om het bestaande kantoorpand ‘De Henri’ en de nieuwbouw ‘Orato Offices’ aan de H.J.E. Wenckebachweg duurzaam te koelen en verwarmen”, vertelt David Hoogstad, projectleider van Roodenburg. 

3D-model van Orato Offices en De Henri.

BREEAM-maatregelen

Nu met de WKO-installatie de energieopwekking is verduurzaamd, gaat het bestaande bouw helemaal van het gas af. Het complex is dan all-electric. Een niet minder belangrijk aandeel voor het BREEAM-certificaat leveren de zonnepanelen, die geïnstalleerd worden op het dak van de bestaande bouw. Met 200 zonnepanelen is er bij oplevering van het project geen lege plek meer op het dak over.

Om ook aan de voorschriften en eisen van BREEAM te voldoen, wordt het gebouw voorzien van regelzones, LED-verlichting, energieverrekening door middel van energiemeters en vergaderkamers met een variabel volumesysteem. CO2-meters waarmee het CO2-gehalte in ruimtes kan worden gemeten en aangepast maken het BREEAM-plaatje compleet.

Voorbereiding in BIM

“We waren al heel vroeg opgenomen in het bouwteam van het project”, vertelt Hoogstad. “Dat gaf ons de tijd om het project zorgvuldig voor te bereiden en te coördineren binnen het bouwteam. Onze ruime ervaring in het ontwerpen van complexe WKO-installaties in BIM en de vroegtijdige betrokkenheid hebben geresulteerd in een clashvrij ontwerp. Daar plukken we tijdens de realisatiefase de vruchten van. De installaties worden bovendien grotendeels als zichtinstallatie uitgevoerd. Met de architect hebben we overlegd hoe we dit zowel technisch verantwoord als esthetisch kunnen doen. Rechte lijnen en haakse aftakkingen zijn hierbij het uitgangspunt.”

De sprinklerinstallatie heeft Roodenburg uitbesteed aan SPIE, die deze onder eigen verantwoordelijkheid aanlegt. Zij maakt hierbij gebruik van een sprinklerbron en niet – zoals ook vaak toegepast – van een waterreservoir. Hierbij wordt het bluswater rechtstreeks aan het grondwater onttrokken. Bij dit natte systeem staan de leidingen altijd vol met water. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.