Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat

Een goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat

Decentraal ventileren in scholen

Airmaster is een efficiënte ventilatie-unit die in Nederland al vijftien jaar voornamelijk in scholen fluisterstil lokalen ventileert. De afgelopen jaren werd Airmaster onder de naam Klasse ventilatie door Itho Daalderop in Nederland gedistribueerd, maar enkele maanden geleden heeft Airmaster het stokje overgenomen. De Deense onderneming heeft meer dan 25 jaar ervaring in de ventilatiesector en heeft 5 eigen vestigingen in Scandinavië en in de Benelux.

Sinds 2005 werden ruim twaalfduizend Airmaster ventilatie-units geïnstalleerd in Nederlandse scholen, onder de naam Klasse ventilatie. Itho Daalderop is zich geleidelijk meer gaan richten op installaties voor de woningbouw en dat heeft op 17 april van dit jaar geleid tot de overdracht van alle commerciële activiteiten rond Klasse ventilatie aan Airmaster BV. Nathalie Duquesne, Benelux Country manager, richtte in 2015 al de Belgische vestiging van Airmaster op en heeft nu ook geholpen om een Nederlandse organisatie op te zetten. Samen met Rob de Haan, die voorheen bij Itho Daalderop de verkoop van Airmaster units verzorgde, zal zij vanuit Schiedam het advies en de verkoop van Airmaster ventilatie-units aan scholen én de volledige utiliteitssector verzorgen.

Makkelijke integratie in een bestaand gebouw

Er is één kwestie waar de mensen van Airmaster geen twijfel over hebben: met decentrale ventilatie creëer je het beste binnenklimaat. En dit is voor scholen heel belangrijk. In renovatieprojecten is het decentrale systeem van Airmaster de ideale oplossing omdat het geen complex kanalennetwerk vereist en dus ook geen dure aanpassingen vraagt. Centrale systemen zijn vaak moeilijk te integreren in een bestaand gebouw en vragen meer structurele aanpassingen en onderhoud. Bij een decentraal systeem hoeven alleen de filters tweemaal per jaar vervangen te worden.

airmaster 3 kopieren

Plafondmodel in een kinderdagverblijf.

Een ander voordeel is het geluidsniveau. Geluidsdempers zijn bij de Airmaster niet nodig, want de units zijn uitstekend geïsoleerd en slim opgebouwd. Het zijn dan ook geen kleine units die in de klaslokalen geplaatst worden. Het lage geluidsniveau bereiken de ventilatie-units met een techniek uit de vliegtuigindustrie, waarbij de geluidsbron wordt tegengewerkt door antigeluid.

Voor elke ruimte een oplossing

De Airmaster is leverbaar in verschillende luchtvolumes. Duquesne: “We leveren modellen met capaciteiten van 150 tot 1.200 m³ per uur, dus we kunnen voor om het even welk type ruimte een passende oplossing bieden. De ventilatie-units zijn voorzien van een tegenstroom warmtewisselaar met gescheiden luchtstromen, in coronatijden geen overbodige luxe. Een CO2-sensor is standaard voor scholen. De Airmaster kan via een bedieningspaneel, via het internet of via een gebouwenbeheersysteem worden aangestuurd. Het is bovendien mogelijk om de ventilatie-unit te voorzien van een koelmodule. Vermits het de laatste jaren ook in de lente en de herfst erg warm is geweest, hebben vele scholen te kampen met oververhitting van hun klaslokalen en neemt de vraag naar koelmodules toe.”

Venray en Limburg kiezen voor frisse lucht

Recentelijk zijn in de regio Venray zes scholen voorzien van Klasse B ventilatie-units. Een project dat twee jaar in beslag nam en waarin telkens in de vakanties een school werd aangepakt door Installatietechniek Keijsers-Martens, ondersteund door Rob de Haan. Jan Rijnbeek heeft de transitie van Itho Daalderop naar Airmaster in goede banen geleid en geeft een korte toelichting over het project: “Limburg is een provincie die zijn verantwoordelijkheid neemt en middelen ter beschikking stelt voor een beter leer- en werkklimaat in klaslokalen. Het probleem bij het basisonderwijs is dat de gemeente eigenaar is, terwijl de schoolstichtingen verantwoordelijk zijn voor het interne onderhoud. Over de renovatie van de installaties bestaat veel onduidelijkheid, waardoor er vaak niets gebeurt. De provincie Limburg geeft dan net dat zetje om projecten door te laten gaan. Daar profiteren de kinderen en leerkrachten in Venray nu mooi van!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.