Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Een excellente leeromgeving  is een frisse leeromgeving’
De luchtbehandelingsunit is gekoppeld aan een hoofdkanaal/distributiekanaal, die in het zicht is gebleven.

‘Een excellente leeromgeving is een frisse leeromgeving’

Door corona is ventilatie hoog op de agenda komen te staan van kantoren, scholen en overheidsgebouwen. Onder andere op scholen worden tal van initiatieven genomen om de luchtcirculatie te verbeteren en om CO2-concentraties onder de juiste grenswaarden te brengen én te houden. Van Tilburg Energie Design levert hier graag een bijdrage aan, van idee & concept tot en met engineering, realisatie en beheer en met kwaliteitsvolle producten van vertrouwde leveranciers. De Geniox luchtbehandelingsunits van Systemair zijn hier een mooi voorbeeld van.

Geniox luchtbehandelingsunit op het dak.

Afgelopen zomer heeft Van Tilburg Energie Design drie basisscholen van Dynamiek Scholengroep uit Noord-Limburg in slechts zes weken tijd voorzien van een nieuw ventilatiesysteem: De Brink in Melderslo, Onder de Linde in Hegelsom en De Schakel in Broekhuizenvorst. “In alle projecten was de ambitie om een frisse school te creëren, met ruim voldoende verse lucht. Want alleen dan kunnen kinderen excelleren in leren, terwijl de verspreiding van organische deeltjes, virussen en bacteriën tot een minimum gereduceerd wordt”, vertelt Marcel van de Pas, projectleider bij Van Tilburg Energie Design. “In alle scholen zijn CO2-meters geïnstalleerd, op basis waarvan de ruimtes gelijktijdig en vraaggestuurd geventileerd worden. De ventilatoren in de luchtbehandelingsunits toeren op en af naar behoefte. Om onder de juiste CO2-grenswaarden te blijven, hebben wij op basis van het aantal leerlingen in ieder lokaal de juiste referentiewaarden (ppm’s) bepaald en ingesteld. Hierbij gaan wij uit van gemiddeld 35 m3/h verse lucht per persoon.”

Eenvoudige installaties, uitstekende prestaties

Op de daken van basisscholen De Brink en Onder de Linde zijn twee Geniox luchtbehandelingsunits geplaatst, die zich onderscheiden door een eenvoudige installatie, uitstekende thermische en akoestische prestaties en zeer lage levenscycluskosten. “De luchtbehandelingsunits zijn gekoppeld aan een hoofdkanaal/distributiekanaal, die in het zicht is gebleven”, vertelt Van de Pas. “Dit stelde hoge eisen aan de montage én afwerking. Om een tochtvrije en gelijkmatige luchtverdeling in alle lokalen te borgen, maken wij gebruik van de luchtverdeelslangen van KE Fibertec. De afvoer van gebruikte lucht gebeurt op basis van overstort. Tussen de lokalen en gangen zijn speciale overstort-/luchtroosters geïnstalleerd, waardoor we gebruikte lucht centraal uit de gangzones kunnen afzuigen. Alleen de ruimtes waar zo’n overstortvoorziening niet mogelijk was, worden lokaal afgezogen.”

Op het dak van De Schakel is gekozen voor één Geniox luchtbehandelingsunit, vertelt hij. “In tegenstelling tot de overige twee basisscholen wordt hier tevens met lucht verwarmd. In de toekomst wordt waarschijnlijk nog een warmtepomp aan de installatie toegevoegd, die de luchtbehandelingsunit voorziet van warmte en koeling.”

Open voor klantspecifieke wensen

Door te werken met kwaliteitsvolle producten van vaste leveranciers wordt een optimale afstemming in ieder project geborgd, benadrukt Van de Pas. “Zowel qua technieken als gebouwautomatisering. Doordat onze monteurs zeer vertrouwd zijn met de producten, worden montage en onderhoud bovendien eenvoudiger. Onze samenwerking met Systemair ervaren wij als zeer prettig. Hoewel de Geniox-unit een gestandaardiseerde luchtbehandelingsunit betreft, staat de organisatie zeer open voor klantwensen. Zo zijn op ons verzoek de voedingen voor de tracing van de verwarmings- en koelbatterij recent uit de Geniox-units gehaald. En ook de pompjes (en bijbehorende voedingen) voor het verwarmingsblok zijn verplaatst naar buiten de units. Op dit moment ontwikkelt Systemair een specifieke unitsectie waarin wij onze regeltechniek kunnen integreren, zodat we de tracing helemaal niet meer nodig hebben. Zo werken we continu aan optimalisaties, op basis van wat we in de dagelijkse praktijk tegenkomen.”

Op dit moment is Van Tilburg Energie Design betrokken bij de vernieuwbouw van IKC Kloosterstraat in Helden, dat gerealiseerd wordt volgens de Frisse Scholen klasse B norm en waar tevens een Geniox luchtbehandelingsunit van Systemair en luchtverdeelslangen van KE Fibertec worden geplaatst. Ook voor de toekomst staan nog diverse mooie scholenprojecten op het programma.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.