Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een ERP-systeem voor de installatie branche

Een ERP-systeem voor de installatie branche

De installatie branche wordt meestal blootgesteld aan complexe werkprocessen. Of het nu gaat om projectmanagement, werkvoorbereiding, service, onderhoud of administratie, bedrijven in de installatiebranche zijn noodzakelijkerwijs afhankelijk van gemaakte afspraken, wat een optimale werkplanning vereist voor een efficiënte uitvoering van de bestelling.

Veel ERP-leveranciers hebben zich gespecialiseerd in het installatiegebied en hebben hun oplossing hierop afgestemd. Hieronder willen we u een overzicht geven van de belangrijkste functies en modules van een ERP-systeem voor de installatie-industrie.

Project management

Voor bedrijven in de installatiebranche is project management van enorm belang. Via ERP-software kan de projectleider niet alleen de gewerkte uren bekijken, maar ook de beschikbare materialen, de reeds gebruikte materialen en de kosten van een project inzien. Bovendien kunt u met de talrijke projectbewakingsfuncties de voortgang bewaken en het budget aanpassen.

Werkvoorbereiding

Een grondige werkvoorbereiding is de basis van elk project. Het definieert een budget voor het project, dat het startpunt vormt voor alle verdere stappen. In de loop van het project zijn er altijd wijzigingen in de geplande dienstregeling. Een ERP-systeem houdt rekening met deze vertragingen of verkort ze zelfs op schema en berekent eenvoudig en snel een nieuw aangepast budget op basis van werkuren.

Evenzo zijn veel ERP-systemen gekoppeld aan bekende technische groothandels, zodat de software de verschillende leveranciers op prijs en levertijd kan vergelijken en een aanbeveling kan maken op basis van het bestaande budget. Daarnaast is het aansluiten van eigen leveranciers ook mogelijk zonder verdere problemen.

Calculatie

Voordat het project begint, worden berekeningen gemaakt die een gedetailleerd overzicht bieden van de kostprijs en de marge van een bepaald product. Als u al beschikt over goed functionerende calculatiesoftware, kan deze in de meeste gevallen eenvoudig met het ERP-systeem worden gekoppeld.

Service en onderhoud

De verschillende functies van service en onderhoud ondersteunen onder andere op het gebied van contractbeheer, planning en verwerking van digitale werkorders. Als een product wordt gekocht, wordt een zogenaamde Service Level Agreement (SLA) gesloten en worden de overeenkomsten in het ERP-systeem opgeslagen.

Op basis van dit document worden ook de gegevens voor regelmatig onderhoud opgeslagen in het systeem. Tijdens het onderhoud kan het inspectierapport vervolgens worden ingevoerd en verwerkt met behulp van mobiele applicaties.

CRM

Customer Relationship Management (CRM) helpt bedrijven nieuwe klanten te werven en bestaande klanten te behouden voor de lange termijn. Een CRM-systeem geïntegreerd in het ERP-systeem biedt een overzicht van elke individuele (potentiële) klant. In het geval van inkomende oproepen ontvangt de operator direct alle benodigde informatie, zoals contactgegevens, contacthistorie of zelfs verlopen en bestaande bestellingen van de klant op een overzichtelijke manier en kan zo zijn zorgen optimaal aanpakken. De oproepen worden ook vastgelegd en de e-mails van de klant worden automatisch toegewezen aan de contactpersoon. Bovendien kan het systeem afspraken voor het verbindingscontact opslaan en deze soms herinneren. Zodra er iets wordt toegevoegd aan het profiel van de klant, beschikken alle benodigde over deze informatie en kunnen deze verwerken.

Document management

Voor bijna elk bedrijf is het belangrijk dat alle documenten beschikbaar en geldig zijn. Documentbeheer binnen een ERP-systeem zorgt ervoor dat alle inkomende en uitgaande documenten op één centrale locatie worden opgeslagen. Voor de documenten kan informatie over de klant, de leverancier of zelfs het betreffende project worden opgeslagen, zodat altijd alle benodigde informatie voor iedereen zichtbaar is. Via een geïntegreerde en uitgebreide zoekfunctie kunnen deze documenten eenvoudig en efficiënt in het systeem worden doorzocht.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een ERP-systeem voor de installatie branche en wilt u weten wat belangrijk is bij het selecteren van een geschikte ERP-leverancier kunt u terecht op www.erpoverzicht.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.