Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

‘Een eer om aan zo’n iconisch gebouw te werken’

Artist impression van Wonderwoods.

Tekst | Tim van Dorsten

Beeld | VERO Digital in opdracht van Wonderwoods Development

4 oktober 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De bouw van de twee ‘groene’ torens van Wonderwoods in het centrum van Utrecht is in december 2020 gestart. Terberg Totaal Installaties verzorgt zowel de elektrotechnische als werktuigkundige installaties.

In 2017 kreeg het installatiebedrijf de opdracht om bij te dragen aan het ontwerp van alle installaties in Wonderwoods. Projectleider werktuigkunde en sanitaire installaties Wouter Lenssinck is sinds de start bij dit project betrokken. “Het ging in eerste instantie om een ‘Design & Build’-opdracht”, vertelt hij. “Samen met ons bouwteam ontwerpen en installeren we alle installaties, van het sanitair en de warmtekoudeopslag (WKO) tot de verwarming, elektrotechniek, gebouwbeveiliging en data-installaties. We zijn bij dit project betrokken vanaf de engineering tot en met de uitvoering.” Aangezien Wonderwoods een gasloos gebouw wordt, moet een WKO voor de verwarming en koeling in het gebouw gaan zorgen. Voor Terberg Totaal Installaties ging de uitvoering begin juli van start, toen de riolering in de gezamenlijke kelder van beide torens werd aangelegd. Lenssincks collega Joost Hassing, projectleider Elektrotechniek, is sinds december 2020 bij het project betrokken en voor hem begonnen de uitvoerende werkzaamheden in september 2021. “Wij zorgen onder meer voor de toegangscontrole, de videofoon en de ontruimingsinstallatie.” Het is een complex project, vindt hij. “Onder andere vanwege de omvang, met 419 woningen in twee torens van respectievelijk circa 73 meter en circa104 meter. We zijn wel gewend om aan grote projecten te werken, maar dit is wel één van de grootste tot nu toe. Daar komt bij dat de werkzaamheden middenin het centrum van Utrecht plaatsvinden. Hierdoor moeten we de werkzaamheden op een postzegel uitvoeren.”

De bouwplaats van Wonderwoods.

Verticaal bos

Twee torens worden uitgevoerd als een verticaal bos: op de balkons, de daktuinen en de gevels komt beplanting die afkomstig is van de Utrechtse Heuvelrug. In de kelder van het gebouw komt een buffer om het hemelwater op te vangen. Nadat dit water is gefilterd en de noodzakelijke meststoffen zijn toegevoegd, worden de planten aan de gevel hiermee geïrrigeerd. Terberg Totaal Installaties installeert de transportleidingen voor de beregeningsinstallatie, om de beplanting goed te laten groeien. “Dit doen we samen met Koninklijke Ginkel Groep, die verantwoordelijk is voor de irrigatie. Wij verzorgen een installatie die onder meer beschikt over leidingen naar de bloembakken toe”, legt Lenssinck uit. “Dat maakt het project wel complex, met name door de verschillende hoeken van de verschillende bloembakken. Het ontwerpen in BIM hielp hierbij: we werken hier al langer mee, maar toch leren we nog elke dag.” Als opvallend onderdeel noemt Lenssinck ook de energiebron van de buitenverlichting. “Boven het atrium komt een glazen dak en in dat dak gaan we zonnepanelen verwerken. De elektriciteit die deze zonnepanelen gaan opwekken, wordt gebruikt voor de buitenverlichting. Mede door deze manier van energieopwekking heeft het gebouw het duurzaamheidscertificaat BREEAM ‘Excellent’ behaald.”

Wonderwoods als BIM-model.

Eervol werk

Beide heren zijn enthousiast dat ze aan Wonderwoods kunnen meewerken. “Het is erg mooi om aan zo’n project mee te werken, met name door de grote hoeveelheid woningen, de combinatie met onder meer kantoren en horeca en ook de groene gevels.” Hassing beaamt dit. “Het is een eer om aan zo’n iconisch gebouw te werken, dat straks in hartje Utrecht te zien is. De torens zijn nu nog maar een tekening en ik ben erg benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Ik kan niet wachten tot we het gebouw in 2024 hebben afgerond.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%