Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een duurzaam bodemenergiesysteem op beperkte ruimte
De uitdaging van Republica zat in de beperkte ruimte. Daarom werd gekozen voor één boorgat.

Een duurzaam bodemenergiesysteem op beperkte ruimte

‘Dat maakt het voor ons juist leuk’

Voor de koeling en verwarming bij Republica wordt gebruik gemaakt van een Warmte Koude Opslagsysteem (WKO). Gezien de beperkte ruimte heeft Visser Pomptechniek bij de realisatie van dit duurzame bodemenergiesysteem gekozen voor een monobron. Hierbij worden twee bronfilters in één boorgat geïnstalleerd: een koude en een warme bronfilter. In de winter wordt het water vanuit de warme bron naar de TSA in de technische ruimte gepompt en vervolgens kouder in de koude bron geïnjecteerd. In de technische ruimte van Republica wordt de temperatuur verder opgewaardeerd met warmtepompen. In de zomer vindt ditzelfde proces plaats, maar dan andersom.

“De uitdaging van Republica zit voor ons in de beperkte ruimte”, vertelt Gert-Jan Visser van Visser Pomptechniek. “Daarom hebben we gekozen voor een monobron. Dit is in stedelijke gebieden met een geschikte bodemopbouw een ideale oplossing. We hoeven dan maar één boring te realiseren en maken minder inbreuk op het bouwproces van de aannemer.”

Specialist krappe ruimtes

Inmiddels heeft Visser Pomptechniek dermate veel ervaring in de aanleg van bodemenergiesystemen in krappe ruimtes, dat zij zich hierin specialist kan noemen. Zij beschikt hiervoor over het benodigde materieel en het ervaren, vakbekwame team voelt zich goed in de bijkomende hectiek. Met leveranciers worden just in time-leveringen afgesproken om zodoende de overlast in het stedelijk gebied tot een minimum te beperken. Daarnaast zijn de machines voorzien van moderne Euro6-motoren met geluiddemping zodat ook uitstoot en geluidsoverlast minimaal blijven.

Planmatig werken

“Er spelen altijd enorm veel belangen op een bouwplaats”, vertelt Visser. “De aannemer wil dat de bouw ongestoord doorloopt, onderaannemers zoeken ruimte voor de opslag van hun materialen en dan komen wij nog aanrijden met ons materieel. Inmiddels hebben we voor deze situaties al zo vaak oplossingen bedacht, dat het voor ons dan juist leuk wordt. We maken een werkplan, gaan in overleg met de betrokken partijen en blijven praktisch. We kunnen uitstekend uit de voeten in stedelijke gebieden.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.