Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Een aangenaam en comfortabel binnenklimaat, in alle seizoenen’

‘Een aangenaam en comfortabel binnenklimaat, in alle seizoenen’

In Veenendaal-Oost wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwbouw van 111 woningen op Wooneiland D. In opdracht van LATEI wordt een mix van rij- en hoekwoningen, geschakelde bungalowwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen gerealiseerd, in diverse prijsklassen, architectuurstijlen en kleuren. Alle woningen zijn ontworpen door SVP Architectuur en Stedenbouw, in samenwerking met de toekomstige bewoners. Kelderman Bouw is verantwoordelijk voor alle bouwwerkzaamheden, terwijl Schans Installaties tekende voor de W-installaties. Voor het binnenklimaatsysteem deed de Veenendaalse installateur een beroep op COMAP Nederland.

“Alle 111 woningen worden aangesloten op het stadsverwarmingsnet van Duurzame Energie Veenendaal-Oost (DEVO), dat specifieke eisen stelde aan onder andere de appendages van het binnenklimaatsysteem”, vertelt Geert Ververs, Directeur RHC bij COMAP. “Onze vloerverwarmings- en vloerkoelinstallaties voldoen hier uitstekend aan. Niet voor niets kregen wij de opdracht voor de engineering, levering en montage gegund.”

Geert Ververs, Directeur Vloerverwarming COMAP

Focus op koelvermogen

“We zijn al in een heel vroeg stadium bij het project betrokken, om de best passende systemen voor de 111 woningen uit te werken”, vertelt Ververs. “Een aangenaam en comfortabel binnenklimaat – zowel in de zomer als winter – stond hierbij voorop. Omdat de woningen zeer goed geïsoleerd zijn, is de warmtevraag gering. Het binnenklimaatsysteem is daarom niet zozeer ontworpen op de verwarmingsbehoefte, maar op het maximale koelvermogen. Op de begane grond en eerste verdieping is behoorlijk wat leidingwerk aangebracht om hierin te voorzien.” Alle leidingen zijn door een montagepartner op een montagenet bevestigd, vertelt hij. “Vervolgens is een zandcementvloer van 5 cm dik over de leidingen gegoten, waarop de gewenste afwerkvloer kan worden aangebracht.”

In nauwe samenwerking met Schans Installaties heeft COMAP de verdelerunits voor het binnenklimaat geprefabriceerd. “De units hoefden alleen nog aan de muur bevestigd te worden, waarna onze montagepartner direct de leidingen kon aansluiten.”

Prefab verdelerunits

In nauwe samenwerking met Schans Installaties heeft COMAP de verdelerunits voor het binnenklimaat geprefabriceerd. Inclusief bijbehorende appendages. “De verdelerunits hoefden alleen nog aan de muur bevestigd te worden, waarna onze montagepartner direct de leidingen kon aansluiten. Hierdoor werden niet alleen faalkosten tot een minimum beperkt, maar ook de montagetijd flink verkort. Een uitkomst, gezien de beperkte doorlooptijd in dit project.” Maar dat was niet de enige uitdaging, aldus Ververs. “De verdelers waarop de vloerverwarmingsleidingen moesten worden aangesloten, zaten in veel woningen op zolder. Hierdoor hadden we te maken met grote concentraties leidingen die naar de eerste verdieping en begane grond geleid moesten worden. Speciale voorzieningen waren gewenst. Samen met de aannemer en W-installateur hebben we hier uitstekend invulling aan gegeven.”

Afgelopen zomer zijn de eerste woningen op Wooneiland D opgeleverd, de laatste woningen volgen in Q1-2020. “De bewoners zijn laaiend enthousiast over hun binnenklimaat. En dan met name over het gerealiseerde koelvermogen”, aldus Ververs. “Zelfs bij de uitzonderlijk hoge temperaturen in juli bleven de woningen uitstekend op temperatuur. Een mooi compliment voor onze inspanningen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.