Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Edisonbaan in Nieuwegein:

Edisonbaan in Nieuwegein:

Aan de Edisonbaan in Nieuwegein wordt een voormalig kantoorgebied herontwikkeld tot aantrekkelijk woongebied. In totaal worden negen grotendeels leegstaande kantoorgebouwen getransformeerd, waarna zij plaats moeten bieden aan 240 appartementen. In opdracht van bouwbedrijf Volker Wessels realiseert Winkels Techniek alle werktuigbouwkundige, sanitaire en elektrotechnische installaties. “Vanwege het hoge bouwtempo van 20 appartementen per week hebben wij waar mogelijk gekozen voor prefab”, vertelt projectleider Peter Jansen. “Een mooi voorbeeld hiervan zijn de prefab installatiewanden voor de badkamers, evenals de stekerbare meterkasten, wandcontactdozen, schakelaars en verlichtingspunten.”

Prefab badkamerelement. Uitgelicht: WAGO WINSTA® MIDI-aansluitsnoeren.

“Het complete project moet na oplevering gasloos functioneren”, vertelt Jansen. “Daarom worden de cv-ketels in de technische ruimtes vervangen door lucht/water-warmtepompen die zonder problemen warmwatertemperaturen tot 65°C kunnen leveren. Als afgiftesysteem is gekozen voor radiatoren.” De luchtbehandelingskasten blijven behouden en worden voorzien van nieuwe, energiezuinige ventilatoren, vertelt hij. “En ook het hoofdkanalenwerk in de schacht blijft intact. Vanaf de middenkern worden alle verdiepingen gestript en opnieuw opgebouwd met metalstudwanden en verlaagde plafonds; de ideale omstandigheid voor stekerbaar installeren.”

WAGO WINSTA® is als enige in de markt maintenance free gecertificeerd. Dit betekent dat het product onderhoudsvrij is.

100% winstalleren®

“Alleen door stekerbaar te installeren, kunnen we het hoge bouwtempo volgen”, benadrukt Jansen. “Bovendien worden aansluitfouten en faalkosten tot een minimum beperkt. Een uitkomst, omdat we veel werken met buitenlandse inleners. Immers: technisch geschoold Nederlands personeel is schaars. In navolging van de transformatie van een voormalig gemeentehuis (Nieuwerkerk aan den IJssel) en kantorencomplex (Rijswijk) naar woningen hebben we ook in dit project gekozen voor het 100% winstalleren®-concept van WAGO en Attema. Onder meer omdat dit concept een uitgebreid pakket oplossingen biedt. Bijvoorbeeld de stekerbare centraaldozen zijn in alle vormen en uitvoeringen verkrijgbaar, waardoor altijd een passende oplossing voorhanden is. Bovendien is WAGO WINSTA® als enige in de markt maintenance free gecertificeerd. Dit betekent dat het product onderhoudsvrij is.”

Stekerbare doos per appartement

“Dankzij onze elektratekeningen kunnen onze monteurs exact zien waar de schakelaars, stopcontacten en lichtpunten moeten komen. Ook zijn de verschillende kabellengtes duidelijk aangegeven, waardoor efficiëntie en investeringskosten hand in hand gaan”, aldus Jansen. “Onze werkvoorbereiding kan eenvoudig per appartement een stekerbare doos samenstellen en aanleveren, waarin alle componenten zijn geïntegreerd. Alle meterkasten (groepenkasten) voor de appartementen worden uitgevoerd met WAGO WINSTA® MIDI-connectoren, zodat we eenvoudig onze aansluitingen kunnen maken. Vanaf deze meterkasten vertrekken we met stekerbare WAGO WINSTA® RD-voedingskabels naar voorgeassembleerde Attema centraaldozen en Jung schakelmateriaal.” Ook voor de verlichtingspunten is een combinatie gemaakt van centraaldozen van Attema en WINSTA® RD-connectoren van WAGO.

Prefab installatiewanden

Bijzonder in dit project zijn de prefab installatiewanden voor de badkamers. “In onze fabriek in Vorden bouwen we installatiewanden/-kisten van 2 meter breed, waarin alle badkamerinstallaties reeds geïntegreerd worden”, aldus Jansen. “Van de toilet- en wastafelaansluitingen tot en met de wandcontactdozen voor wasmachine en droger. En omdat de keukens en technische ruimtes van de appartementen direct naast de badkamers zijn gepositioneerd, nemen we ook deze installaties mee. Op de bouw kan eenvoudig de geassembleerde bekabeling uit de kist worden getrokken en plug-and-play worden aangesloten.”

Ook de verlichtingsarmaturen worden in de werkplaats van Winkels Techniek voorbereid. Daarbij worden niet alleen de stekers aangesloten, ook worden alle armaturen alvast in de plafondplaten geplaatst. “De plafondplaten worden vervoerd op speciale rolcontainers, die perfect naast de prefab wanden in onze zeecontainers passen. Daarmee wordt prefab in dit project naar het allerhoogste niveau getild.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.