Beekman
01:28
13-12-2018

E-fulfilment center Jumbo | Raalte

DC Raalte krijgt nieuw leven als e-fulfilment center Jumbo

Op 2e Pinksterdag heeft Jumbo haar tweede e-fulfilment center (EFC) in gebruik genomen. Het EFC is ondergebracht in een ongebruikte locatie aan de Almelosestraat in Raalte, waar voorheen het distributiecentrum van C1000 en Jumbo was gevestigd. Om het gebouw geschikt te maken voor zijn nieuwe functie zijn diverse bouwkundige en installatietechnische wijzigingen doorgevoerd.

Beekman
Het nieuwe compactstation, waar de drie velden voor de koeling, vriesinstallaties en het invriezen van de eutectische platen op zijn aangesloten.

Een flinke uitdaging. Zo omschrijft Erik Beekman van Beekman Elektro de werkzaamheden voor Jumbo. “Op 29 november 2017 ontvingen wij de offerteaanvraag voor de verbouwing, die zes dagen later al moest worden ingediend. Op 21 december kregen we de opdracht gegund, waarna we op 7 januari met onze werkzaamheden zijn gestart.” Aanvankelijk zou Beekman Elektro alleen de installaties op de begane grond aanpakken, vertelt hij. “Van het verzwaren van de elektra-aansluiting tot en met het aanpassen van de verlichting en vervangen van de noodverlichting. Tijdens het project kwam hier echter de verbouwing van de bovenverdieping bij, zonder dat de opleverdatum verschoof. Alle kantoren zijn gestript, opnieuw ingedeeld en van nieuwe plafonds, elektrische installaties en verlichting voorzien en de bestaande kantine is uitgebreid. Daarnaast hebben we 3 x 125 A aansluitingen gemaakt voor de centrale airco-installatie, de geluidsinstallatie vernieuwd en uitgebreid en camera’s geïnstalleerd op het buitenterrein. Een flinke meerwerklijst. Dat we al 40 jaar onderhoudswerkzaamheden uitvoeren in het pand en bekend zijn met de diverse ruimtes en installaties, kwam dan ook goed van pas.”

Waar Beekman Elektro in 2012 nog alle koel- en vriesvoorzieningen uit het distributiecentrum verwijderde en het elektrisch vermogen verlaagde, moesten nu juist koel- en vriesruimtes worden toegevoegd. “De elektra-aansluiting is verzwaard van 630 kVA naar 1.750 kVA”, vertelt Beekman. “Waar Fudura de middenspanningsinstallatie voor zijn rekening heeft genomen, hebben wij alle laagspanningsinstallaties in het pand verzorgd. Voor de vermogens van de vriesinstallaties (3 x 250A), koeling (3 x 800A) en het invriezen van de eutectische platen (3 x 800A) is een separaat compactstation met verdeelstation geplaatst, waarop wij konden aansluiten. Voor de andere installaties konden we voortborduren op de bestaande energievoorziening in het pand.”

In 80% van het gebouw is de TL-verlichting in de lichtlijnen aangepast naar LED. “Daarnaast hebben we LED-verlichting aangebracht in onder meer de nieuwe corridor, die de twee distributiehallen met elkaar verbindt”, vertelt Beekman. “In de kleedruimtes en toiletten plaatsten we losse LED-armaturen en ook alle buitenverlichting is weer werkend gemaakt. In de nieuwe situatie is de schakeling van alle verlichting aangepast, waardoor de verlichting nu eenvoudig centraal en in delen kan worden geschakeld.”

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld Beekman Elektro
Uitgelichte afbeelding: 
Eén van de hallen waarin Beekman Elektro LED-verlichting heeft gemonteerd.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees meer over: E-fulfilment , EFC , Jumbo , Vakblad bouw

Installatie en Bouw Nederland partners

VigotecFudura WA