Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Dynamische verlichtingssturingen voor Feringa Building
Met 64.000 m2 vloeroppervlakte wordt de Feringa Building één van de grootste en meest indrukwekkende universiteitsgebouwen van Nederland. (Beeld: Ector Hoogstad Architecten)

Dynamische verlichtingssturingen voor Feringa Building

De nieuwbouw vervangt het huidige Nijenborgh 4 gebouw en zal zo’n 1.400 studenten en 850 medewerkers huisvesten. Naast kantoor- en collegeruimtes wordt in de Feringa Building een breed scala aan bijzondere laboratoria gerealiseerd.

Verspreid door het pand worden circa 17.000 verlichtingsarmaturen gemonteerd. Al deze armaturen worden voorzien van een DALI-VSA en communiceren in groepen met een centrale regelkast met WAGO Gebouw Automatiserings Modules.

Met 64.000 m2 vloeroppervlakte wordt de Feringa Building één van de grootste en meest indrukwekkende universiteitsgebouwen van Nederland. Het ontwerp voorziet in tal van state-of-the-art faciliteiten. Bovendien zijn de duurzaamheidsambities hoog.

Circa 17.000 DALI-armaturen

Verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties in de Feringa Building is De Groot-Lammerink Installatiecombinatie B.V.. “In opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen verzorgen wij onder andere de verwarming, koeling, ventilatie, laboratoriumaansluitingen, brandmeld- en ontruimingsinstallatie, inbraak-/camerabeveiliging, data-infrastructuur en verlichtingsinstallaties”, vertelt Huub Joosten, projectleider van het team Elektrotechniek. “Verspreid door het pand worden circa 17.000 verlichtingsarmaturen gemonteerd. Al deze armaturen worden voorzien van een DALI-regelaar en communiceren in groepen met een centrale regelkast met WAGO Gebouw Automatiserings Modules. Bovendien worden circa 3.000 bewegingsmelders met lichtintensiteitsopnemers in de plafonds geïntegreerd, die zowel de klimaatinstallaties als de verlichting dynamisch aansturen.”

De DALI Multi Master van WAGO.

Automatisering van de verlichtingsinstallatie

De bewegingsmelders worden geleverd door Signum Meet- en Regeltechniek, dat in onderaanneming van De Groot-Lammerink de complete verlichtingsinstallatie automatiseert. “Om een optimale communicatie mogelijk te maken, voorzien wij de verlichtingsarmaturen van DALI-busbekabelingen”, vertelt mede-eigenaar van Signum Oktay Kalip. “Hierdoor kunnen de armaturen exact conform de ingestelde lichtwaarden en op basis van aanwezigheid en lichtintensiteit variabel dimmen (0-100%).” De busbekabelingen worden net als de bewegingsmelders aangesloten op WAGO Gebouw Automatiserings Modules. “Ook wordt het verlichtingssysteem in het Priva gebouwbeheersysteem opgenomen, zodat de gebouwbeheerder de klimaat- en verlichtingsinstallaties eenvoudig en per ruimte kan monitoren en beheren. Groot voordeel van de koppeling is bovendien dat gebruikers de klimaat- en verlichtingsinstallaties eenvoudig en met slechts één bedienunit per ruimte kunnen bedienen. Bijvoorbeeld wanneer zij lichtwaarden willen overrulen, kunnen zij handmatig armaturen op- of terugdimmen.”

Snel, flexibel en eenvoudig te koppelen

In mei is door De Groot-Lammerink afdeling Regeltechniek een mock-upruimte gemaakt, waarin de Rijksuniversiteit Groningen de armaturen en ruimtebediening kon ervaren. Enkele weken later is de uitvoering gestart. De keuze voor WAGO-automatisering in dit project is volgens Kalip een logische. “De automatiseringstechnieken van WAGO zijn snel, flexibel en van een uitstekende kwaliteit. Dankzij het open protocol zijn koppelingen met alle beproefde standaards mogelijk, waaronder Priva. Bovendien is de reactiesnelheid van de WAGO modules hoog. Gebruikers ontvangen direct feedback op hun handelingen, bijvoorbeeld wanneer zij een schakelaar bedienen. Niet voor niets werken wij veelvuldig met WAGO. Zowel bij nieuwbouw- als uitbreidingsprojecten.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.