Installatiebedrijf Albreco Aardwarmte Systemen in Katwijk, expert in duurzame warmteoplossingen, heeft aardwarmte in combinatie met een warmtepomp als duurzame warmteoplossing toegepast in haar eigen bedrijfspand. Om de verschillende bedrijfsruimtes individueel op te kunnen warmen, heeft Albreco onder andere de lagetemperatuurradiatoren Ulow-E2 van Radson (BE) geïnstalleerd.
Marcel Imthorn is directeur-eigenaar van installatiebedrijf Albreco Aardwarmte Systemen dat zich heeft gespecialiseerd in aardwarmte als duurzame oplossing voor verwarmen en koelen van gebouwen. Voor zijn eigen bedrijfspand in Katwijk heeft Imthorn zijn aardwarmtesysteem gekoppeld aan een warmtepomp. Om een aantal ruimtes apart op te kunnen warmen, zijn in het bedrijfspand van Albreco de Radson Ulow-E2 radiatoren geïnstalleerd. Deze radiatoren combineren stralingswarmte met versterkte convectiewarmte en worden met een lage temperatuur verwarmd die warm genoeg is om een ruimte aangenaam warm te houden. “Het kantoor blijft op 21oC, terwijl de stookkosten aanzienlijk zijn verminderd”. Imthorn geeft aan dat aardwarmte een interessante en mooie techniek is om op een duurzame manier een gebouw te kunnen verwarmen en koelen.
Albreco heeft de afgelopen dertien jaar inmiddels 1500 aardwarmtesystemen in Nederland geïnstalleerd in allerlei soorten en typen bestaande en nieuwe gebouwen. “Het aardwarmtesysteem maakt gebruik van bestaande duurzame energie die in de kern van de aarde zit, opgewarmd door de zon”, legt hij uit. “Met deze energie kun je je gebouw voordelig en comfortabel verwarmen en koelen.” Om aan deze energiebron te komen, wordt een aantal gaten in de bodem geboord van gemiddeld 100 tot 200 meter diep. Het aantal gaten in de grond is afhankelijk van de hoeveelheid energie die nodig is voor een gebouw. “De temperatuur van de aarde op 200 meter diepte is gemiddeld altijd 12oC. Hieraan wordt een warmtepomp gekoppeld die al kan draaien op 0oC aardwarmte. In deze warmtepomp zit een compressor met koudemiddel, waarmee de lage temperatuur van de aarde kan worden verhoogd tot 30 tot 35oC voor verwarming of tot wel 60°C voor warm tapwater. De warmtepomp levert in combinatie met een lagetemperatuurradiator of met vloerverwarming, een lage temperatuurverwarming op waarmee je op een duurzame manier je woning of kantoorpand kunt opwarmen in de winter of koelen in de zomer”, legt Imthorn uit.
“Ook is het aardwarmtesysteem, die immers 12 oC is, geschikt om een gebouw duurzaam te koelen in de zomer. Het systeem kan de temperatuur binnen 4 graden lager houden ten opzichte van de buitentemperatuur. Het kost bovendien veel minder energie dan een airco”, stelt Imthorn vast. De initiële installatiekosten van een aardwarmtesysteem bedragen gemiddeld 20.000 euro, maar de jaarlijkse kosten voor energieverbruik nemen 40 tot 70% af ten opzichte van fossiele brandstoffen. Bij nieuwbouw is binnen tien jaar dit systeem terugverdiend, bij renovatie kan het iets langer duren. Dit aardwarmtesysteem leent zich uitstekend voor het langdurig opslaan van warmte in de grond. “De warmte die in de zomer in het gebouw ontstaat kan in de grond opgeslagen worden zodat het in de winter gebruikt kan worden om het gebouw weer te kunnen verwarmen”, zegt Imthorn.
Voor zijn bedrijfspand in Katwijk met een oppervlakte van 500 vierkante meter koos Imthorn voor de combinatie vloerverwarming met de Ulow-E2, een lagetemperatuurradiator die op elke warmtepomp aangesloten kan worden. Het bedrijfspand bestaat uit een aantal kantoorruimtes, een kantine, een werkplaats, een magazijn en kleedruimtes voor de medewerkers buiten, waar natte werkkleding wordt opgehangen en gedroogd moeten worden. Jan-Willem Plukaard is sales manager duurzame producten bij Radson in Nederland en betrokken bij de toepassing van de Ulow-E2 radiatoren in het pand van Albreco. “In de kantine en in de kleedruimtes hebben we twee Ulow-E2’s van Radson geïnstalleerd die 100 vierkante meter verwarmen”, zegt Plukaard. In de andere ruimtes, in totaal 400 vierkante meter van het kantoorpand, is vloerverwarming toegepast. Vloerverwarming en Ulows-E2 draaien beide op hetzelfde lagetemperatuursysteem. “Albreco koos de Ulow-E2 in de kantine en in de kleedruimtes, omdat in deze ruimtes ’s winters op een snelle en efficiënte manier een aangenaam warme temperatuur gecreëerd moet worden”, vertelt Plukaard.
“Een vloerverwarming werkt dan te traag voor deze ruimtes. Het voordeel van de Ulow-E2 is, dat deze radiator aan verschillende warmteopweksystemen gekoppeld kan worden, omdat deze systemen op dezelfde lage temperatuur van 35 oC werken. Dat geldt overigens ook voor een vloerverwarming”, geeft Plukaard aan.
Imthorn vindt de Ulow-E2’s van Radson een goede vervanging voor de traditionele radiatoren. “We zijn heel enthousiast over de Ulow-E2. De radiatoren werken heel makkelijk volgens het plug & play principe, met een stekker in het stopcontact, en bedieningsscherm dat eenvoudig te hanteren is. We hebben in de afgelopen winter gemerkt dat de kleedkamers en de kantine in ons pand snel warm te krijgen zijn met de Ulow-E2. Het gebruik van de Ulow-E2 is duurzaam, omdat het werkt op lage temperaturen van maximaal 35 oC, wat minder energie kost. Daarnaast zijn de radiatoren buitengewoon makkelijk op te hangen en te installeren aan bestaande warmteopweksystemen. Voor de monteur is er geen verschil, de Ulow-E2-radiatoren worden evenals traditionele radiatoren waterzijdig aangesloten”, zegt Imthorn. De Ulow-E2 kan gewoon aangesloten worden op elk type warmtepomp en zijn onafhankelijk van elkaar in te stellen. Maar, ook zonder vloerverwarming kan de Ulow-E2 prima een ruimte aangenaam warm krijgen. Installatietechnisch zijn dus voor het Ulow-E2systeem geen enorme investeringen nodig, omdat het alleen maar aan het warmteafgifte- of warmteopweksysteem van het gebouw gekoppeld hoeft te worden. Volgens Plukaard is het een interessante ontwikkeling dat dit combinatiesysteem nu ook door andere fabrikanten van duurzame opweksystemen wordt ontdekt, zoals Albreco. “Het is mooi dat juist deze fabrikant de Ulow-E2 voor zijn eigen kantoorpand inzet, maar ondertussen ook al bij andere projecten toepast. Dat geeft aan dat dit duurzame warmte-opweksysteem in de praktijk het gewenste resultaat oplevert”, geeft Plukaard aan.