Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Duurzame technieken voor studentenwoningen The Fizz 

Duurzame technieken voor studentenwoningen The Fizz 

Begin april hebben 394 studenten de sleutel ontvangen van hun gloednieuwe en volledig gemeubileerde appartement in The Fizz. Dit bijzondere woongebouw aan de Ypenburgbocht in Leiden is in bouwteamverband gerealiseerd door Niersman Bouw, Ontwikkeling & Vastgoed en Linthorst Techniek. Waar Niersman verantwoordelijk was voor de ontwikkeling en bouw, stond Linthorst Techniek in voor het ontwerp en de realisatie van de algemene installaties en elektrotechnieken. Linthorst Energy (voorheen: ‘Wij Maken Energie’) realiseerde bovendien een duurzaam energiesysteem voor de studentenwoningen, studiezalen, was- en fitnessruimten, cinema en ontmoetingsruimtes. 

Het bijzondere woongebouw aan de Ypenburgbocht in Leiden is in bouwteamverband gerealiseerd door Niersman Bouw, Ontwikkeling & Vastgoed en Linthorst Techniek.

Het energiesysteem voorziet zowel in de verwarming, koeling als warmtapwaterbereiding van The Fizz. “Aan de basis van het systeem ligt een WKO-installatie met een warme en een koude bron”, vertelt Ronald Ruisch, projectmanager bij Linthorst Techniek. “Een hoge temperatuur water/water-waterpomp in de technische ruimte onttrekt vraaggestuurd warmte uit het opgepompte grondwater. Vervolgens wordt deze warmte opgewaardeerd tot de gewenste temperatuur voor de warmtapwaterpunten en vloerverwarming.” In de zomermaanden wordt dit proces omgekeerd, omdat er dan geen warmtevraag maar juist een warmteoverschot is, vertelt hij. “Door in dit geval koel water door de vloerverwarmingsleidingen te laten circuleren, kunnen de appartementen enkele graden gekoeld worden. Hierdoor wordt direct de bron geregenereerd (in balans gebracht), waardoor ’s winters weer voldoende warmte beschikbaar is. Zo wordt verwarmen en koelen een duurzaam en efficiënt proces.”

Als afgiftesysteem is gekozen voor vloerverwarming, waarmee in de zomermaanden ook enkele graden gekoeld kan worden.

Altijd en overal frisse lucht

Voor de ventilatie van de diverse ruimtes zijn op het dak van het woongebouw acht luchtbehandelingskasten geplaatst. “Alle appartementen beschikken over variabel volumeregelaars (VFC-kleppen) met servomotoren, waardoor de bewoners hun ventilatie in drie standen kunnen regelen (afwezigheid, standaard en douchen/koken)”, vertelt Ruisch. “In de algemene ruimtes maken CO2-sensoren vraaggestuurde ventilatie mogelijk. Hierdoor gaat een optimale binnenluchtkwaliteit hand in hand met een minimaal energieverbruik.”

Technische ruimte van The Fizz.

Ontwerp en afstemming in 3D/Revit

Qua elektrotechnieken installeerde Linthorst naast de licht- en krachtinstallaties ook een toegangscontrolesysteem en brandmeldinstallatie. Op het dak van het pand zijn zonnepanelen gemonteerd en ingekoppeld op de hoofdverdeler. “Een goede afstemming was nodig om alle technieken goed in te passen in de beschikbare ruimtes”, vertelt Ruisch. “Daarom hebben we dit project vanaf de voorontwerpfase in bouwteamverband uitgewerkt. Het complete project is uitgetekend in 3D/Revit en op basis van regelmatige clashcontroles geoptimaliseerd. Hierdoor konden we in het voorjaar van 2022 heel voortvarend met de nieuwbouw van start.” 

Prefab waar het kan

Vanwege de omvang en het repeterende karakter van de verdiepingen en appartementen is een deel van de installaties geprefabriceerd. Als voorbeeld noemt Ruisch de afvoerinstallaties in de schacht, die zijn uitgevoerd met DYKA Sono prefab buizen. “En ook de cv- en koelleidingen in de schachten zijn grotendeels prefab aangeleverd. Ditzelfde geldt voor alle ophangbeugels en voor de meterborden met temperatuur- en watermeters in de appartementen. Dit kwam de doorlooptijd op de bouw flink ten goede.”     

Bouwinfo
  • Architect: Kokon Architectuur & Stedenbouw
  • Aannemer: Niersman Bouw, Ontwikkeling & Vastgoed
  • Installateur: Linthorst Techniek
  • Luchttechnische installaties: Schilt Bedrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.