Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Duurzame opwekking- en afgiftesystemen voor Awarehouse Amsterdam

Duurzame opwekking- en afgiftesystemen voor Awarehouse Amsterdam

In de Houthavens van Amsterdam is begin dit jaar de nieuwbouw van een bijzonder, duurzaam en multifunctioneel kantoorgebouw opgeleverd. Het Awarehouse betreft een eigentijds pakhuis van 28.833 m² dat onderdak biedt aan diverse creatieve organisaties. Het gebouw is ontworpen met een blik op de toekomst, waarbij maximaal rekening is gehouden met herontwikkeling, hergebruik van materialen en duurzame energie.

Het Awarehouse is onder meer verrijkt met een duurzaam bodemenergiesysteem. In opdracht van werktuigbouwkundig, sanitair en sprinklerinstallateur Bennink Klimaattechniek tekende GeoComfort voor het detailontwerp, de bouw en de levering van deze installatie, die bestaat uit twee monobronnen en een GeoWP-SKID die speciaal voor het Awarehouse is opgesplitst in een separaat cv- en gekoeld waterdeel. “De GeoWP-SKID betreft een prefab frame waarin alle pompen, appendages, filters, temperatuur- en energiemeters reeds geïntegreerd zijn”, vertelt Tim Ruytinx, Sr. Commercieel Adviseur bij GeoComfort. “Hierdoor zijn minder bewegingen op de bouwplaats nodig en kan flink op doorlooptijden worden bespaard. Tussen beide SKID-frames hebben wij een DYNACIATpower LG 1800 V warmtepomp van CIAT geplaatst, die probleemloos met de appendages van de SKIDS kon worden gekoppeld. De water/water-warmtepomp heeft een verwarmingsvermogen van 480 kW. Met ons bodemenergiesysteem kunnen we bovendien voorzien in een totaal koelvermogen van 1.225 kW.” Een drycooler-SKID zorgt voor de integratie van de regeneratievoorziening op het dak. Bovendien heeft GeoComfort alle bijbehorende regeltechnieken geleverd.

img20200518093657 kopieren

In het gros van de ruimtes zijn de fancoilunits in het zicht gebleven. Dit stelde bijzondere eisen aan de ophanging.

 

Ruim 400 fancoilunits

Voor het verwarmen en koelen van de diverse ruimtes heeft Bennink Installatietechniek ruim 400 fancoilunits geïnstalleerd. “Op basis van eerdere ervaringen, de hoogwaardige uitstraling van de units én specificaties zoals een fluisterstille werking en innovatief uitblaaspatroon, hebben wij de Coadis Line 924 HEE 4-pijps fancoilunits van CIAT geselecteerd”, vertelt Peter Ophoff jr, directielid van Bennink Klimaattechniek. Verkoopadviseur Marcus Mol werd al in een vroeg stadium door Ophoff bij het project betrokken, om de best passende fancoilunits voor dit project te selecteren. “In het Awarehouse hadden we niet alleen te maken met verschillende ruimtehoogtes, maar ook met relatief lage aanvoertemperaturen voor verwarming en hoge aanvoertemperaturen voor koeling”, vertelt hij. “Onze fancoilunits zijn hiervoor uitstekend geschikt. Bovendien komen de units tegemoet aan de gewenste flexibele indeelbaarheid van de kantoorruimtes. Door water als transportmedium toe te passen, zijn de units eenvoudig te verplaatsen. Daarmee wordt een aangenaam binnenklimaat in alle bestaande én toekomstige ruimtes geborgd.”

Uniek concept

De Coadis Line betreft een uniek concept van CIAT, benadrukt Mol. “De fancoilunits zijn eenvoudig in een standaard systeemplafond te integreren en staan garant voor een fluisterstille werking én een optimaal comfort op iedere werkplek. Dankzij de compacte constructie van de units en het COANDA (kleef)effect ontstaat namelijk een grotere lengte van de luchtstroom, waardoor verse en aanwezige lucht in de ruimte beter worden gemengd.” In het Awarehouse is een deel van de fancoilunits in de verlaagde plafonds geïntegreerd. In het gros van de ruimtes zijn de units echter in het zicht gebleven, vertelt Ophoff. “Dit stelde bijzondere eisen aan de ophanging, die zorgvuldig door ons is uitgelijnd.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.