Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Duurzaamheid in de praktijk met klimaatsysteem en groene gevel

Duurzaamheid in de praktijk met klimaatsysteem en groene gevel

In haar vernieuwde pand – gerenoveerd en uitgebreid – heeft Alklima niet alleen gezorgd voor een comfortabele werkplek met een klimaatbeheersingssysteem van Mitsubishi Electric, maar het gebouw ook daadwerkelijk groen gemaakt met een gevel. “Ons pand dient nu ook als een showroom.”

De gebouwde omgeving in Nederland is in hoog tempo aan het verduurzamen en dat merkt Alklima, exclusief distributeur van verwarmings-, koelings- en ventilatiesystemen van Mitsubishi Electric, ook. “We zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid in ons aantal medewerkers”, vertelt innovatiedirecteur Erwin Tuijtel. “We hebben even gezocht naar een ander pand, maar dat was niet eenvoudig. We wilden in de regio Alblasserdam blijven, omdat onze meeste collega’s uit deze omgeving komen. Vanwege de duurzaamheidsopgave in de bouwsector en ons circulaire gedachtegoed besloten we zo’n drie jaar geleden om ons huidige pand te transformeren en uit te breiden.”

Circulair en een groene gevel

Na dit besluit om met het eigen pand aan de slag te gaan, volgde vrij snel de ke uze voor een groene buitenwand. “Het toepassen van de groene gevel en onze eigen duurzame klimaatsystemen is complementair aan onze visie: een groene marktleider van klimaatsystemen in Nederland met technologische meerwaarde voor de samenleving”, geeft Tuijtel aan. “Voor het nieuwbouwgedeelte hebben we ook delen uit het oude gedeelte circulair ingezet. Een voorbeeld hiervan zijn diverse raam- en deurpartijen die vanuit het oude gebouw weer zijn toegepast in de nieuwbouw.” Idea ontwerp en bouwbedrijf Burgland Bouw hebben de bouwwerkzaamheden begeleid en uitgevoerd. De werkzaamheden gingen in februari 2020 van start en in maart 2021 was het vernieuwde pand van Alklima gereed. “De verbouwing was rigoureus”, vertelt Tuijtel. “Alleen de buitengevels zijn blijven staan. Vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben veel van onze collega’s thuis gewerkt. Dit gaf een onverwacht voordeel in de bouwtijd, omdat we niet gefaseerd hoefden te bouwen.”

Diverse raam- en deurpartijen zijn vanuit het oude gebouw toegepast in de nieuwbouw.

Comfort

Als klimaatsysteem heeft Alklima voor het City Multi HVRF- en Lossnay-systeem van Mitsubishi Electric gekozen. “Dit systeem biedt het gewenste comfort voor de gebruiker, want het geeft de mogelijkheid om per vertrek te koelen, te verwarmen en te ventileren. De exploitatiekosten zijn laag, mede door het toepassen van een efficiënte opwekker op basis van warmtepomptechnologie. De gebruikte elektriciteit wordt deels opgewekt door onze eigen zonnepanelen. Daarnaast kunnen we met het systeem nog energie hergebruiken. Als we een ruimte koelen, dan onttrekken we eigenlijk energie aan een ruimte. Met deze energie kunnen we een andere ruimte weer verwarmen.”

Een ander voordeel is dat dit een hybride systeem is. “We hoeven bijna geen koudemiddel meer te gebruiken. Daarnaast combineren we met het hybride-VRF-systeem de beste technieken uit twee werelden. De efficiëntie, het comfort, de flexibiliteit, het ontwerp en het installatiegemak van de VRF-techniek gecombineerd met minimaal gebruik van koudemiddel door ook water als energiedrager te gebruiken.”

Werken met plezier

Tuijtel is trots op het vernieuwde pand. “Ik ben vooral trots op het feit dat onze collega’s er met plezier werken. We hebben iedereen proberen te betrekken tijdens het ontwerpproces. Via een zogeheten moodboard hebben ze hun ideeën gegeven over het pand en hun werkplek. Naast kleur- en materiaalgebruik waren ergonomie en geluid op de werkplek twee belangrijke onderwerpen. Hier is rekening mee gehouden door het toepassen van sta- en zitbureaus en het gebruik van geluiddempende materialen.” Mede dankzij de zichtbare groene gevel valt het Alklima-kantoorpand in positieve zin op, merkt hij. “En dankzij de toepassing van onze eigen duurzame installaties. Met recht een stukje duurzaamheid in de praktijk.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.