Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Duurzaam verwarmen en koelen in retailomgevingen
De woonwinkel wil haar meubels en accessoires in een beter geklimatiseerde omgeving presenteren, zodat bezoekers in een fijne omgeving de complete collectie kunnen voelen, zien en beleven.

Duurzaam verwarmen en koelen in retailomgevingen

Stijgende gasprijzen én een focus op duurzaamheid en milieu zorgen ervoor dat steeds meer retailorganisaties de mogelijkheden voor all-electric verwarmen en koelen onderzoeken. Een mooi voorbeeld hiervan is multibrand woonwinkel CASBA Wonen & Slapen in Zoeterwoude. Voor dit project heeft Panasonic Nederland recent acht twin- en twee multisplit buitenunits geleverd, waarop meerdere binnenunits zijn aangesloten. De airconditioninginstallaties onderscheiden zich niet alleen door een hoog comfort en uitstekende energie-efficiëntie, maar functioneren ook fluisterstil.

Omdat verlaagde plafonds ontbreken, is gekozen voor een industriële look waarbij cassette-units, kanalen en leidingen in het zicht blijven.

“De directie van CASBA Wonen & Slapen wil heel graag van het gas af”, vertelt Jeroen Klijn, Head of Sales & Key Accounts bij Panasonic Nederland. “Ook wil de woonwinkel haar meubels en accessoires in een beter geklimatiseerde omgeving presenteren, zodat bezoekers in een fijne omgeving de complete collectie kunnen voelen, zien en beleven. Omdat de zonbelasting op de bovenste verdiepingen het hoogst is, werden deze verdiepingen als eerste aangepakt; ook met de filosofie dat in de zomermaanden de koele lucht naar beneden zakt. Later dit jaar volgt naar verwachting ook de klimatisering van de andere verdiepingen, waar een vergelijkbaar aantal buiten- en binnenunits geïnstalleerd zal worden.”

Esthetisch én energetisch verantwoord

Voorafgaand aan het project heeft Jeroen Klijn samen met Raymond Kokken, directeur van installateur Jadikoel, de woonwinkel in Zoeterwoude bezocht. “Vervolgens hebben wij het benodigde koel- en verwarmingsvermogen voor de eerste verdieping berekend”, vertelt hij. “Ook hebben wij de montagemogelijkheden in kaart gebracht. Omdat verlaagde plafonds ontbreken, is gekozen voor een industriële look waarbij cassette-units, kanalen en leidingen in het zicht blijven. Voor de winkelverdieping hebben we een twinsysteem voor zakelijk gebruik geleverd. In totaal gaat het om zestien cassette-units, die zijn aangesloten op acht buitendelen met een capaciteit van 24 kW per stuk. De cassette-units zijn esthetisch én energetisch zeer verantwoord en functioneren fluisterstil, dankzij een uitgekiend ventilatorontwerp. Bovendien onderscheiden de binnen- en buitendelen zich door een lange levensduur en een zeer hoge betrouwbaarheid. Dankzij de nieuwe installatie kan CASBA Wonen & Slapen haar showroom ook bij hoge buitentemperaturen uitstekend koelen, terwijl bij extreem lage temperaturen nog altijd efficiënt verwarmd kan worden.”

Voor CASBA Wonen & Slapen heeft Panasonic Nederland recent acht twin- en twee multisplit buitenunits geleverd, waarop meerdere binnenunits zijn aangesloten.

Optimaal comfort, zonder tochtklachten

Voor de kantoorruimtes heeft Panasonic Nederland diverse wandmodellen geleverd. “Met uitzondering van de vergaderruimte waren in de kantoren nog geen klimaatsystemen aanwezig”, vertelt Klijn. “Ons multisplitsysteem brengt hier verandering in. Voor de diverse ruimtes hebben wij één systeem met drie binnendelen en één systeem met vijf binnendelen geleverd, die hoog aan de wand gemonteerd zijn. Doordat de units in verwarmingsstand naar beneden uitblazen en in koelstand naar boven, wordt een optimaal comfort zonder tochtklachten geborgd. Ook deze units onderscheiden zich door een 

fluisterstille werking.”

Zowel de twin- als multisplitsystemen zijn geleverd aan Multi Import. De distributeur van airco- en installatiematerialen heeft de producten vervolgens just-in-time in Zoeterwoude aangeleverd, waar de buitendelen in één hijsbeweging op het dak zijn geplaatst. “Jadikoel heeft de installatie verzorgd, waarna onze technisch specialist Jaco Bauw de inbedrijfstelling heeft ondersteund”, aldus Klijn. Onder andere met dit project bewijst Panasonic Nederland dat de overstap naar all-electric verwarmen en koelen eenvoudig en snel gemaakt kan worden. Ook bij grotere retailruimtes. “Retailers én andere partijen die hierover willen brainstormen, zijn van harte welkom om contact met ons op te nemen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.