Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Duurzaam ondernemen gaat verder dan onze uitstoot verminderen’
Joop Heesen, Algemeen directeur van de Schilt bedrijven Meerkerk

‘Duurzaam ondernemen gaat verder dan onze uitstoot verminderen’

We hebben natuurlijk ook zelf een verantwoordelijkheid. In de uitstoot die we produceren, zijn we niet de meest zuinige branche te noemen. Om energieneutraal te opereren, van het aardgas af te gaan en andere voorzieningen te treffen zullen we moeten investeren. Zoals ik eerder al aan gaf, denk ik dat wij mooie oplossingen kunnen bieden met de installaties die we afleveren. Kijk alleen maar naar de warmtepompinstallaties die we installeren. Verantwoordelijkheid uitstralen en het goede voorbeeld geven, zorgt er uiteindelijk voor dat ook anderen ons voorbeeld kunnen volgen.

Kijkend naar het thema duurzaamheid kwam ik tot de conclusie dat we bij de Schilt bedrijven eigenlijk constant met duurzaamheid in ons achterhoofd het bedrijf runnen. Duurzaam ondernemen is tot de cultuur van onze onderneming gaan behoren. Recent hebben wij het CO2-Bewust Certificaat Niveau 3 mogen ontvangen. We nemen hierin deel aan de CO2-Prestatieladder van het SKAO, waarmee we op een bewuste manier werken aan het verminderen van onze uitstoot. Een gevolg van onze deelname aan de CO2-Prestatieladder is het installeren van een zonnepanelenpark op het dak van onze bedrijfspanden in Meerkerk. Hiermee wekken we een groot gedeelte van ons stroomverbruik zelf op. 

Maar zit duurzaamheid hem niet in veel meer zaken die minder voor de hand liggen? Zeker als het over ondernemerschap gaat? Als ik kijk hoe Adri Schilt voorheen het bedrijf vorm heeft gegeven en groot heeft gemaakt, denk ik dat duurzaamheid misschien zelfs wel in de kern van onze onderneming ligt en tot het DNA van ons bedrijf behoort. Zo hebben we in het verleden – en zullen we in de toekomst nooit kiezen voor snel gewin. We zien dat het steken van tijd en energie in het opbouwen en onderhouden van langdurige relaties met onze opdrachtgevers leidt tot meer efficiëntie in de uitvoering van projecten en een gewoonweg beter eindresultaat. De andere kant op werkt het net zo: we zijn al jaren trouw aan onze vaste leveranciers. Niet alleen omdat ze ons een goed product leveren, maar ook omdat we erin geloven dat de continuïteit in die relatie beide partijen verder kan helpen. Snel gewin, kiezen voor bijvoorbeeld het voordeligste aanbod, leidt uiteindelijk niet tot het verder ontwikkelen van ons eindproduct.

Het allerbelangrijkste voorbeeld van duurzaamheid als stijl binnen ons ondernemerschap dat ik kan geven, zit hem in onze mensen. Als u de Schilt bedrijven volgt op social media is het u vast opgevallen dat we regelmatig jubilea van onze medewerkers mogen vieren. En dan is het niet ongebruikelijk dat het gaat om zeer langdurige dienstverbanden van 35 jaar of langer. Iets wat we in de huidige maatschappij toch niet vaak meer zien. Als ik me afvraag hoe dat toch kan, kom ik ook weer uit bij duurzaamheid. We geloven in het duurzaam omgaan, stimuleren, ontwikkelen en prikkelen van onze mensen. Waar je ruimte hebt om jezelf te ontplooien, waar je kansen en verantwoordelijkheden krijgt en waar we samen grootse dingen kunnen bereiken. Dat we daarnaast goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden bieden is belangrijk, maar wat mij betreft niet eens de kern. De organisatie is erg plat en leidinggeven doen we bottom-up. Dat biedt onze organisatie een ongelofelijk stabiele en duurzame basis van kennis, initiatief, ontwikkeling en inzet.

Welke rol heeft duurzaamheid binnen uw onderneming? Zoals u hebt kunnen lezen, gebruiken de Schilt bedrijven duurzaamheid om te groeien en stabiel te opereren. We schuwen de investeringen die dat doel vergt niet. Ik zou u met deze column willen prikkelen om anders te kijken naar duurzaamheid in uw onderneming. Heeft of kan duurzaamheid een plek krijgen in de kern van uw bedrijfsvoering en ondernemerschap?

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.