Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Duurzaam distributiecentrum in Ede: Distributiecentrum met BREEAM ‘Excellent’ certificaat
Het magazijn van AG Logistics Services in Ede is volautomatisch en dus voorzien van de modernste technologieën.

Duurzaam distributiecentrum in Ede: Distributiecentrum met BREEAM ‘Excellent’ certificaat

AG Logistics Services is een groeiend familiebedrijf met het hoofdkantoor in Lunteren. Om de groei van het bedrijf bij te kunnen houden, investeert het in twee nieuwe distributiecentra: in Ede en Oosterhout. Het duurzame distributiecentrum in Ede werd begin juli opgeleverd. De E- en W-installatie werd verzorgd door Leertouwer.

De duurzaamheidsambities bij AG Logistics zijn hoog. Het gebouw is volgens BREEAM ‘Excellent’ gebouwd en maakt dan ook gebruik van een duurzame installatie. Deze bestaat uit twee warmtepompen (één voor de chauffeursloge en één voor het kantoorgedeelte), twee WTW-units, 1.632 zonnepanelen op het dak, overal LED-verlichting, waterbesparend sanitair en een energiemanagementsysteem dat precies meet wat er verbruikt wordt. “Alles ziet ernaar uit dat we het BREEAM-certificaat gaan behalen. Naar verwachting wordt dit op korte termijn toegekend”, vertelt Henri Siemelink, projectleider utiliteit bij Leertouwer.

In Ede kwam een nieuw distributiecentrum voor AG Logistics Services, waar Leertouwer de volledige E- en W-installatie verzorgde.

Slimme systemen

Het gebouw is mede dankzij het energiemanagementsysteem zo duurzaam. Het systeem monitort alle energiestromen in het pand. Bij de verlichtingspunten, krachtinstallatie en W-installaties zijn hiervoor kWh-meters geplaatst. Op een groot display bij de entree staat wat er verbruikt wordt en hoeveel er wordt teruggeleverd. “Het KNX-lichtsturingssysteem zorgt ervoor dat de verlichting alleen aangaat waar en wanneer dat nodig is. Dat doen we met geavanceerde sensortechnologie, maar ook door de koppeling met het beveiligingssysteem”, vertelt Siemelink. “Zodra de inbraakbeveiliging wordt ingeschakeld, gaat de verlichting uit in de zones waar deze niet nodig is.”

Tijd als uitdaging

De technici van Leertouwer begonnen in november met de E- en W-installatie en in juni werden de eerste pallets naar binnen gereden. Een korte periode dus, waarin ze voor aardig wat uitdagingen kwamen te staan. De grootste uitdaging was de tijdsdruk, vanwege het meerwerk dat op dezelfde tijd af moest zijn. Siemelink: “De locatie van de kantine verhuisde tijdens het project van het kantoor naar de mezzanine. Ook moesten er veertien airco’s op het dak inclusief bekabeling bij komen. Het was een behoorlijke uitdaging om alles in dezelfde tijd af te krijgen, maar het is gelukt. Dit hebben we voor elkaar gekregen door met goede monteurs, goede partners en een fijn bouwteam te werken. Alles was strak gepland en iedereen heeft zich aan de planning gehouden. Door de inspanning van alle medewerkers is het een mooi project geworden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.