Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Draka garandeert levering uit voorraad van nieuwe Dca-s2 kabels

Draka garandeert levering uit voorraad van nieuwe Dca-s2 kabels

Wijziging Bouwbesluit 2012 op 1 juli 2020 van kracht

Draka garandeert dat zij vanaf 1 juli 2020 haar hele range Dca-s2 kabels via de groothandel uit voorraad kan leveren. Op die datum wordt de wijziging van het Bouwbesluit 2012 getekend en gelden er strengere brandveiligheidseisen voor kabels. De huidige s3-rookclassificatie voor kabels in CPR-klasse Dca verandert dan in s2.

De Nederlandse overheid had vorig jaar aangekondigd dat zij een minimale classificatie van brandgedrag voor kabels zou opnemen in het Bouwbesluit 2012. Volgens EU-regels namelijk moeten lidstaten de minimale eisen voor het brandgedrag van bouwproducten, waaronder kabels, in hun wetgeving opnemen. Het is nu bijna 100 procent zeker dat de wijziging van het Bouwbesluit 2012 op 1 juli 2020 getekend en meteen van kracht wordt. De nieuwe eisen gelden voor bouwvergunningen die vanaf die datum worden afgegeven.

Draka,

CPR-brandclassificatie conform de te wijzigen NEN 8012: de huidige CPR-klasse Dca-s3 verandert in Dca-s2.

 

NEN 8012 leidend

Ook NEN 8012, de Nederlandse norm voor de keuze van het leidingtype, zal vóór die datum overeenkomstig worden aangepast. NEN 8012 blijft voor installateurs leidend wat betreft kabelkeuze omdat daarin, in tegenstelling tot het (gewijzigde) Bouwbesluit 2012, additionele classificaties zijn opgenomen, zoals voor brandende vallende deeltjes (d) en de zuurgraad van verbrandingsgassen (a). Bovendien verwijst NEN 1010 naar NEN 8012.

Draka investeert

Draka heeft grote investeringen gedaan om de CPR-gecertificeerde Dca-s2 kabels te produceren. Het bedrijf schafte droogapparatuur aan om de nieuwe compound van de kabels te optimaliseren. De nieuwe compound garandeert minder rookafsplitsing, maar trekt tijdens de productie vocht aan (hygroscopisch). De drooginstallatie zorgt er mede voor dat Draka dezelfde hoge kwaliteit kan garanderen als bij al haar andere kabels.

Draka heeft in samenwerking met de elektrotechnische groothandel besloten om vanaf april 2020 de Dca-s3 kabels uit te faseren en de Dca-s2 kabels gefaseerd uit te leveren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.