Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Draadloos meetsysteem met CO2-transmitter voor aansturing gebouwautomatisering
Het Proxima Mesh-systeem met een batterijgevoede CO2-transmitter, geavanceerde bedienknop en PIR-sensor.

Draadloos meetsysteem met CO2-transmitter voor aansturing gebouwautomatisering

“Met name voor schoolgebouwen kan deze uitbreiding aan het meetsysteem van enorme toegevoegde waarde zijn. Belangrijke voorwaarde hiervoor is wel dat ze beschikken over een gebouwbeheer- en luchtbehandelingssysteem.”

Tijdens gesprekken met ingenieursbureaus het afgelopen jaar viel het Teun Mulder, specialist HVAC-instrumentatie bij Hitma, op dat er veel vraag was naar twee zaken. “Enerzijds wilden veel bedrijven de mogelijkheden van draadloze meetapparatuur weten. In veel kantoorgebouwen speelt het flexibel inrichten van afdelingen een belangrijke rol. Daar past een draadloos meetsysteem goed bij. Dit systeem voorkomt namelijk dat bij een aanpassing de kabels moeten worden verlegd.” Anderzijds merkte hij dat met het oog op het beheersen van de luchtkwaliteit in gebouwen het CO2-gehalte van de lucht veel aandacht kreeg. “Daarbij zien we een connectie met de verspreiding van het coronavirus. De CO2-waarde zegt veel over de luchtkwaliteit in een ruimte. Is er weinig luchtverversing, dan is de kans op een grotere verspreiding van het virus aanwezig.”

Produal WTR-serie is een onderdeel van de Proxima Mesh oplossing.

Ook producent Produal zag beide tendensen en ontwikkelde daarom een CO2-transmitter op haar draadloze meetsysteem Proxima Mesh. Het systeem is vorig jaar geïntroduceerd en had toen een batterijgevoede gecombineerde temperatuur- en relatieve vochtigheidstransmitter. De CO2-transmitter moest toen nog bedraad gevoed worden. Samen met een geavanceerde bedienknop is de uitbreiding sinds februari beschikbaar in de Benelux via Hitma. “Door gebruik te maken van een CO2-sensor in combinatie met een energiezuinige datatransmissie, werkt deze transmitter minimaal vier jaar op één batterij”, vertelt Mulder. “Verder maakt de geïntegreerde geavanceerde bedienknop het mogelijk om een setpointverstelling te doen of kun je de zonwering of verlichting bedienen.”

Luchtkwaliteit optimaliseren

Het voordeel van de toevoeging aan dit meetsysteem is dat dit de mogelijkheid biedt om de luchtkwaliteit te optimaliseren in bijvoorbeeld moderne en monumentale panden. Ook voor schoolgebouwen kan het als een oplossing dienen. “De enige voorwaarde is wel dat er al een gebouwbeheersysteem aanwezig moet zijn. Hieraan kan dit systeem eenvoudig via Modbus RTU worden gekoppeld.” Daarbij is het volgens Mulder het meest ideaal als het gebouwbeheersysteem ook is uitgerust met een ventilatiesysteem. “Anders moeten bijvoorbeeld leraren en docenten alsnog zelf de ramen openzetten, als het CO2-niveau te hoog is opgelopen. Terwijl Produal het Proxima-systeem juist heeft ontwikkeld zodat leraren zich kunnen concentreren op hun primaire werkzaamheden: lesgeven.” De CO2-sensor is namelijk geen CO2-logger, maar een transmitter waarbij op de ventilatie kan worden gestuurd. De meetwaarden worden draadloos via het zogeheten Mesh-systeem naar de gateway gestuurd. Deze gateway is aangesloten op het gebouwbeheersysteem. 

Het Proxima Mesh-systeem met een batterijgevoede CO2-transmitter.

Daar komt bij dat het Mesh-systeem intelligent en zelfherstellend is, geeft Mulder aan. “Het netwerk stuurt gegevens naar de gewenste bestemming op de kortste en meest energie-efficiënte manier, zonder dat er repeaters nodig zijn. En zodra een signaal verloren gaat, zoekt het netwerk automatisch naar het snelste en meest betrouwbare knooppunt om toch het signaal te kunnen verspreiden.”

Subsidieregeling voor schoolgebouwen

Mede door de subsidieregeling Suvis is de komst van deze noviteiten voor scholen interessant. “Deze Specifieke uitkering ventilatie in scholen kunnen gemeenten gebruiken om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren”, geeft Mulder aan. “Het gaat vooral om de financiering van bouw- en installatiekosten, waaronder een meetsysteem waarop gestuurd kan worden.”

Om uitgebreidere informatie te geven, de nieuwe opties te demonstreren en alle toepassingsmogelijkheden te tonen, organiseert Hitma, als Benelux-leverancier van Produal, op 11 maart een gratis webinar. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.hitma-gebouwautomatisering.nl/webinar

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.