Kinepolis Dordrecht bouw
01:14
12-01-2016

Dordrecht | Kinepolis bioscoop

In Dordrecht wordt druk gebouwd aan een nieuwe bioscoop voor Kinepolis Group. Het ontwerp van Snelder Architecten telt zes bioscoopzalen met in totaal 1.200 stoelen en een foyer met terras boven het water. Begin februari 2016 moet het project worden opgeleverd.

De geplande opleverdatum van half december 2015 kon helaas niet worden gehaald en is inmiddels doorgeschoven. Dit betekent echter niet dat achterover geleund kan worden, vertelt Paul Elskamp namens W-installateur Van Galen Klimaattechniek. “De doorlooptijd van het project is kort. We moeten alle zeilen bijzetten om de oplevering in februari te halen.” Om de snelheid in het project te houden, worden waar mogelijk installaties en installatieonderdelen op het werk geprefabriceerd, vertelt hij. “Bijvoorbeeld ten behoeve van de technische ruimte, waarvoor we het leidingwerk zo hebben voorbereid dat het direct gemonteerd kon worden. Ook hebben we veel tijd gestoken in de engineering, om clashes en faalkosten op de bouw te voorkomen. Een behoorlijke uitdaging, gezien het vele staalwerk dat in het pand zit.”

Om het project tot een goed einde te brengen, vindt regelmatig afstemming plaats met bouwkundig aannemer Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling West en met E-installateur Schoonderbeek Installatietechniek, die in dit project onder andere de licht- en krachtinstallaties, een brandmeld- en ontruimingsinstallatie, een deurintercom- en video-installatie en de audio-installaties voor de bioscoopzalen en de algemene ruimten realiseert, evenals de signaal- en zwakstroominstallaties.

BaOpt-regelsysteem
De bioscoop wordt verwarmd en gekoeld door middel van lucht, vertelt Elskamp. “In de bioscoopzalen is hiertoe een innovatief BaOpt-regelsysteem voorzien, die zorgt voor een constantere temperatuur en een betere luchtverdeling, tegen een zo laag mogelijk energieverbruik. Ten behoeve van het systeem hebben we verschillende luchtbehandelingskasten, een koelmachine en een gekoeld waterinstallatie voorzien, evenals alle benodigde kanalenwerk. Tevens is het pand aangesloten op het stadsverwarmingsnet.”

Akoestiek
In het project speelde akoestiek een belangrijke rol. “Immers mag geen geluidsoverdracht plaatsvinden tussen de verschillende zalen”, aldus Elskamp. “Met name Ballast Nedam, maar ook wij hebben hier ons steentje aan bijgedragen. Zo hebben we geluiddempers in de kanalen voorzien en zijn alle kanalen bekleed met een speciaal geluiddempend isolatiemateriaal. Daarnaast is veel aandacht besteed aan de ophanging van alle kanalen- en leidingwerk, zodat geluid niet via de installaties kan worden overgedragen aan de andere ruimtes.”

Tekst: Lieke van Zuilekom Beeldmateriaal: Van Galen Klimaattechniek

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

GEBO GrondboringenLinum voet Belcolade