Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Diversiteit van schoolgebouwen vraagt om ventilatie-oplossingen op maat

Diversiteit van schoolgebouwen vraagt om ventilatie-oplossingen op maat

Geen enkel schoolgebouw is hetzelfde. Naast locatie, bouwjaar, omvang, leerlingaantallen en type onderwijs verschillen bijvoorbeeld de wensen én het budget van de gebouweigenaar. Dit maakt maatwerk schoolventilatie-oplossingen noodzakelijk, weet CIAT, één van de Europese leiders in gezonde binnenlucht. Met het ontwerp en de verkoop van een uitgekiend assortiment schone, veilige én energiezuinige ventilatie-oplossingen biedt CIAT voor iedere situatie een passende oplossing. Van luchtbehandelingskasten en (de)centrale luchtdistributiesystemen met of zonder WTW tot en met standalone luchtreinigers, die exact op maat en conform de actuele eisen en voorschriften worden geleverd.

Erik Tielenburg, expert in lucht en accountmanager bij CIAT.

Diverse (inter)nationale onderzoeken tonen aan dat reductie van de CO2- en fijnstofconcentraties in scholen een zeer positief effect heeft op de gezondheid, cognitieve functies en leerprestaties van leerlingen. “Onder andere deze inzichten hebben jaren geleden geleid tot het Programma van Eisen (PvE) Frisse Scholen, waarin specifieke prestatie-eisen worden geformuleerd ten aanzien van luchtkwaliteit, energiezuinigheid en thermisch, akoestisch en visueel comfort”, vertelt Gerard Mojet, business developer Gezonde Gebouwen bij CIAT. “Door voldoende verse lucht naar binnen te halen en vervuilde binnenlucht efficiënt te verdunnen en af te voeren of te filteren, verdwijnen hoge concentraties CO2, aerosolen en andere vervuilingen naar een achtergrondniveau. Het resultaat is een frisse en gezonde leeromgeving, vol gezonde, geconcentreerde en blije kinderen.”

Gerard Mojet, business developer Gezonde Gebouwen bij CIAT.

De afgelopen jaren zijn vele scholen gebouwd en gerenoveerd conform het PvE Frisse Scholen. “Toch zijn er ook tal van scholen die (nog) niet aan de eisen voldoen”, benadrukt Mojet. “Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de coronapandemie. Ook bij COVID-19 is de strategie om middels ventilatie verontreinigingen uit het lokaal te verwijderen. Een goed en passend ventilatiesysteem is hiervoor onontbeerlijk, maar ontbreekt nog (te) vaak. Uit een recente inventarisatie van het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie bijvoorbeeld bleek dat slechts 38% van de onderzochte schoolgebouwen aan de huidige normen voldoet. Op 11% van de scholen (bijna 800 gebouwen) bleek de luchtkwaliteit ondermaats. Om hier versneld verandering in te brengen, heeft het kabinet 360 miljoen euro vrijgemaakt.”

Uitgekiende selectie producten

CIAT verwacht dat het aantal aanvragen voor schoolventilatie door de zogenaamde SUVIS-regeling zal stijgen. Zeker nu schoolventilatie ook onder de aandacht is van beleidsmakers én ouders. “Om problemen snel te ondervangen, kunnen scholen natuurlijk kiezen voor een standaard ventilatie-oplossing”, benadrukt Erik Tielenburg, expert in lucht en accountmanager bij CIAT. “Willen zij echter doeltreffend met hun ventilatie aan de slag, dan is een ‘one size fits all’ systeem minder interessant. Net zoals er niet één broek is voor de Nederlandse man of vrouw, moeten ook ventilatiesystemen aan een bepaalde pasvorm voldoen. Wij ondersteunen hierin met een uitgekiende selectie Eurovent-gecertificeerde producten die exact op maat worden uitgeëngineerd en geoptimaliseerd. Ongeacht of het gaat om centrale of decentrale oplossingen, voor nieuwbouw of renovatie.”

CIAT Floway: voor geavanceerde luchtbehandeling en een maximale tevredenheid.

Fijnstof en ventilatie

Een belangrijk onderdeel van de ventilatie-oplossingen zijn de diverse filtratieniveaus, vertelt Tielenburg. “Met onze eindfilters en HEPA-luchtreinigers kunnen we ook kleine fijnstofdeeltjes efficiënt afvangen. Daarmee spelen wij in op het nieuwe PvE Frisse Scholen 2021, waarin fijnstof een nieuw thema is. Bovendien sluiten wij aan bij de nieuwe adviezen van de wereldgezondheidsorganisatie.” De WHO heeft recent de waarden voor stikstof en fijnstof aangescherpt, omdat luchtvervuiling ook in kleinere hoeveelheden op lage termijn schadelijk blijkt voor de volksgezondheid. 

Volgens de nieuwe eisen mag een kubieke meter lucht nog maar 10 microgram stikstofdioxide, 15 microgram fijnstof en 5 microgram superfijnstof bevatten om als gezond te worden aangemerkt. Het belang van een efficiënte fijnstoffiltering wordt tevens onderstreept door de Harvard University, die in een recent onderzoek aantoont dat CO2 én fijnstof onze cognitieve functies negatief beïnvloeden. “Ook hier is ventilatie op maat het devies.”

Als er geen ruimte op de vloer beschikbaar is, dan is Floway Ceiling een perfecte oplossing.

Duurzame school van de toekomst

Uniek is dat CIAT naast het efficiënt inblazen en filteren van (verse) lucht en afvoeren van verontreinigingen ook duurzame thermische oplossingen kan aanbieden. “Met onze oplossingen gaan gezondheid, behaaglijkheid en energiezuinigheid hand in hand”, besluiten Mojet en Tielenburg. “Bovendien bieden we uitgebreide oplossingen voor monitoring en kwaliteitsborging. Zo geven we maximaal invulling aan de ‘duurzame school van de toekomst.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.