Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Distributiecentrum Wehkamp, Zwolle | ‘Een optimale luchtverdeling, zonder belemmeringen’

Distributiecentrum Wehkamp, Zwolle | ‘Een optimale luchtverdeling, zonder belemmeringen’

Het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle wordt duurzaam verwarmd, gekoeld en geventileerd. De kanaalunits en VRF-systemen van merkonafhankelijk advies-, ontwerp- en installatiebureau Klimavisie spelen hierin een voorname rol.

“We zijn al in een vroeg stadium door Van Dalen Installatietechniek B.V. benaderd, om mee te denken over de airconditioning en verwarming in het distributiecentrum”, vertellen Maikel Willemsen en Martin Hulshof, directieleden van Klimavisie. “Op basis van het ontwerp en de warmteverliesberekeningen van HE Adviseurs hebben wij de juiste producten voor dit project geselecteerd. In totaal hebben we 48 kanaalunits geleverd en gemonteerd in het dc, evenals 32 kanaalunits in de shelving. In het kantoorgedeelte hebben we VRF R2-systemen van Mitsubishi Electric aangebracht, waarop vervolgens de vloerverwarming is aangesloten. Tot slot hebben we een aircosysteem gemonteerd in de chauffeursruimte. Aan de luchtbehandelingsunit op het dak zijn twee buitendelen gekoppeld. Deze buitendelen zijn zodanig gepositioneerd dat hun schaduwen de zonnepanelen niet hinderen.”

Uitgekiende positionering

In de ontwerp- en engineeringsfase is maximaal aandacht besteed aan de positionering van de kanaalunits, vertelt Willemsen. “Wij hebben al onze installatie-informatie toegevoegd aan het BIM-model, dat door Van Dalen Installatietechniek B.V. verder is uitgewerkt en gecontroleerd. Een optimale luchtverdeling in de nieuwbouw is het resultaat, zonder belemmeringen voor de stellingen van Wehkamp en/of voor de rijroutes van de heftrucks.”

Veilige montage op hoogte

Omdat in het gebouw een plafond ontbreekt, zijn alle kanaalunits tegen het dak gemonteerd. “Bepaald geen sinecure, omdat we te maken hadden met hoogtes tot twaalf (!) meter”, aldus Willemsen. “Om een optimale montage mogelijk te maken, hebben wij gebruik gemaakt van de hoogwerkers op de bouw. Dit vroeg niet alleen om een nauwe afstemming met onze nevenaannemers, maar ook om een goede instructie. Zodat het veilig werken op hoogte te allen tijde werd geborgd.” Zowel Klimavisie als haar monteurs zijn VCA-gecertificeerd, benadrukt Willemsen. “Onze werkzaamheden zijn dan ook gestructureerd en volgens de gestelde kwaliteits-, Arbo- en veiligheidsnormen uitgevoerd.”

Intelligente regeltechniek

Aan de kanaalunits zijn airsocks en luchtkanalen met roosters aangesloten. Alle units worden bediend vanuit een centrale regelaar, die gekoppeld is aan het Priva gebouwbeheersysteem. Bovendien zijn koppelingen gemaakt met de brandbeveiliging en sprinklerinstallaties. Op het moment dat in het distributiecentrum brand gedetecteerd wordt, schakelen de klimaatsystemen automatisch uit. Rookoverdracht door de luchtkanalen of airsocks is hierdoor niet aan de orde.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.