Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Delta Terminal Kloosterboer | Rotterdam

Delta Terminal Kloosterboer | Rotterdam

Intelligente, vrieskoubestendige verdelers maken verbruik inzichtelijk

Kloosterboer is een bekende naam als het gaat om de op- en overslag op grootschalige koel- en vrieslocaties in Nederland. Recent breidde het bedrijf de Kloosterboer Delta Terminal op de Maasvlakte uit. Van Wensen Elektrotechniek kreeg de opdracht om de elektrotechnische installatie voor de uitbreiding te verzorgen. Voor de vrieskoubestendige distributiepanelen deed de installateur een beroep op paneelbouwer Elektro Internationaal.

Het project behelst de elektrotechnische invulling van alweer een derde aanvullende nieuwbouwlocatie bij het bestaande Kloosterboer Delta Terminal koel-/vriescomplex op Distripark Maasvlakte 1 in Rotterdam. De vriesloods, met een totale oppervlakte van 10.000 m² zal gebruikt worden voor de opslag van temperatuurgecontroleerde voedselproducten.

Expertise in de koelingswereld
De elektrotechnische installateur Van Wensen BV was al in beeld bij Kloosterboer vanwege hun werkzaamheden aan een eerdere naar voldoening uitgevoerde uitbreiding op het complex. ‘Zodoende mochten we ook voor deze nieuwbouw weer een offerte uitbrengen,’ aldus projectleider Albert Eikelenboom. ‘Vanuit onze expertise in de koelingswereld, hebben we daar weer een goed aanbod voor kunnen uitbrengen. Omdat onze eigen tak van sport meer in de sfeer van de schakelpanelen ligt, hebben we voor het bouwen van de benodigde verdeelpanelen onze vaste partner ingeschakeld. Dat is Elektro Internationaal uit Woerden. De korte lijnen die we naar elkaar hebben en de kwaliteit die zij leveren staan als een paal boven water.’

Kloosterboer HVK kopiëren

Vermogen meten
Wat dit project extra bijzonder maakt, is dat Kloosterboer met de nieuwbouwlocatie – zonder gasaansluiting – energieneutraliteit nastreeft en gaat voor een BREEAM-score in de categorie ‘Outstanding’. Om daaraan bij te dragen, is er door Van Wensen en Elektro Internationaal gewerkt met het PowerLogic systeem van Schneider Electric. Deze vermogensmeters zijn in de installatie toegepast op de in totaal 25 inkomende en afgaande groepen, om het verbruik inzichtelijk te maken van zaken als de LED-verlichting, automatische stellingen in de opslag, hoofdcomponenten van de koeling en Reefer containers (koel-/vriescontainers) op het buitenterrein. “Alle informatie komt samen in de hoofdverdeler, die wij hebben ontworpen en gebouwd”, vertelt Jonathan van Eijk, calculator en werkvoorbereider bij Elektro Internationaal.

Verwarming met thermostaat
Elektro Internationaal leverde de HVK in bouwvorm 4a in het Prisma P-systeem van Schneider Electric. De hoofdverdeler heeft een extra hoge afdichting van de omkasting gekregen. De in IP55 opgebouwde kast levert een vermogen van 3.200A (50kA). Ook bouwde Elektro Internationaal de 5 benodigde onderverdelers in Prisma G, waarvan er 3 zijn uitgerust met PLC-besturing voor het lichtplan in de kantoren en hallen. Vier van de onderverdelers moesten daarbij ook nog geschikt zijn om dienst te doen in een ruimte waar de temperatuur niet boven de -18°C uitkomt. Van Eijk: “Deze panelen zijn voorzien van verwarmingselementen met een thermostaat, die ervoor zorgt dat de temperatuur in het paneel niet onder een vooraf vastgestelde temperatuur kan zakken. De componenten van Schneider Electric zijn geschikt voor gebruik binnen een grote temperatuur-range, maar werken en verbruiken optimaal als het niet te warm en niet te koud is. Uiteraard zijn de verwarmingselementen ook weer bemeterd op verbruik.”

Ook leverde Elektro Internationaal een aanvullende onderverdeler in een kunststof buitenkast met regendak van het fabricaat Thalassa PLAZT. Het paneel is net als de overige onderverdelers in IP55 gebouwd. De buitenkast voedt de koelcontainers op het buitenterrein.

Verbruik in beeld
Alle verbruiksmetingen – inclusief die van de watermeter, die een puls geeft die op het hoofdbord binnenkomt – worden doorgezonden naar de PowerLogic software. De informatie wordt vervolgens volledig op maat vertaald naar visuele output dankzij tussenkomst van STbenelux, die daarvoor haar EMS-contractpartner Global Power Technologies heeft aangestuurd.

Extra veiligheid
In alle panelen is bovendien extra ruimte vrijgehouden voor het inbouwen van gasbluscilinders, die op locatie worden gekoppeld aan het centrale gasblussysteem om extra veiligheid te creëren voor de opgeslagen goederen in de vriescellen, in het uiterste geval dat zich brand zou voordoen in het paneel.

“Al met al is het een mooi project om aan te mogen werken met Van Wensen”, vat Van Eijk samen. “In industriële omgevingen, waarin duurzaamheid steeds meer voorop móet staan, zijn dit soort intelligente panelen straks echt niet meer weg te denken.”  

Tekst Linda van Doren    |    Beeld Kloosterboer

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.