Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Decentrale ventilatie voor scholen voorzien van koeling en verwarming

Decentrale ventilatie voor scholen voorzien van koeling en verwarming

In normale tijden zijn de zomervakanties de periodes waarin scholen een slag (kunnen) slaan in het verbeteren van hun binnenklimaat. “Dat is vandaag de dag onverminderd urgent”, stelt Wouter Wijma, algemeen directeur van Nedair en tevens bestuurslid van de VLA, de Vereniging leveranciers van Luchttechnische Apparaten. “Nog steeds is in bijna driekwart van alle klaslokalen van basisscholen en middelbaar onderwijs het CO₂-gehalte te hoog.”

De bewustwording over deze problematiek is de laatste jaren groter geworden, mede door de regelgeving Frisse Scholen. Wijma: “Als je beseft dat je door een goed binnenklimaat minder gezondheidsklachten, minder ziekteverzuim, een betere concentratie en betere prestaties krijgt bij zowel leerlingen als docenten, is de motivatie om er iets aan te doen hoger. De coronacrisis laat nog duidelijker zien hoe belangrijk de luchtkwaliteit is.”

Aanscherping

Door de trendmatige stijging van de gemiddelde temperaturen verwacht Wijma aanpassingen in de regelgeving. “Als bestuurslid van de VLA heb ik contact met Froukje van Dijken van BBA; zij trekt in opdracht van de RVO de kar voor het vernieuwde Programma van Eisen Frisse Scholen. Ik denk dat dit in september van dit jaar zal verschijnen en mijn persoonlijke verwachting is dat het iets strenger gaat worden, met name wat betreft de temperatuuroverschrijdingen. En dat heeft consequenties voor de installaties.”

Koelvraag

Wijma legt dit uit: “De praktijk nu is dat als je ventileert en werkt met warmteterugwinning, je altijd een verschil krijgt tussen je binnen- en buitentemperatuur. Zo lang dat verschil niet te groot wordt, is er niks aan de hand. Maar is het buiten én binnen warm, dan wordt het lastig om die warmterugwinning toe te passen. Je zou dan via een bypass ’s nachts kunnen ventileren met 100% buitenlucht, maar zodra de kinderen ’s ochtends binnen zijn en het zonnetje komt op, dan warmt de ruimte heel snel op. Temperatuuroverschrijdingen worden in dat geval te hoog en duren te lang. De koelvraag stijgt dan snel. We leveren al ruim vijf jaar decentrale systemen aan scholen en daar werd vaak gedacht dat er ook koeling en verwarming bij de ventilatie zat. Maar dat is niet zo.”

Standaard met koeling en verwarming

Daarom brengt Nedair binnenkort een volgende generatie schoolventilatie-units op de markt. Wijma: “Nu wordt vaak naast de decentrale ventilatie de EduComfort 950, nog een separaat splitsysteem, toegepast. De nieuwe reeks krijgt standaard een koel- en verwarmingsblok ingebouwd in de compacte behuizing. De eerste modellen worden momenteel geproduceerd en getest en hebben ook een capaciteit van 950 m³/h, goed voor Frisse Scholen Klasse B. We vullen deze aan met apparaten die 1.000, 800 en 600 m³/h kunnen leveren, waarmee we ook aan Duitsland, Frankrijk en België kunnen gaan leveren. Met een warmtepomp op het dak zou je via een inverter drie lokalen tegelijk kunnen voorzien van verwarming en koeling. Deze oplossing is in feite ook zeer geschikt om toe te passen voor kleine series woningbouw.”

Circulariteit

Een ander aspect waarin Nedair trendsetter wil zijn, is circulariteit. Wijma: “Het is toch vreemd dat alle geluidsdempers in Nederland zijn voorzien van isolatie met glasvezel. Dat wil je niet in je longen krijgen. Wij hebben dat vanaf twee jaar geleden vervangen door hypoallergeen polyesterwol, gemaakt van gerecyclede petflessen. Het blijft vreemd dat wij daar nog steeds de enige in zijn. Onze volgende stap is isoleren met geperst papier. We zijn hier inmiddels mee aan het testen. Om dat onbrandbaar én circulair te krijgen, is echter niet eenvoudig.” Tot besluit: “Het is de missie van Nedair om iedereen een gezond binnenklimaat te bieden, waarbij onderwijs één van onze markten is die speciale aandacht heeft. We leggen de lat hoog en nemen een voorsprong, waarmee we al vroeg aan toekomstige normeringen voldoen. En we ontwikkelen nieuwe producten samen met onze klanten, installateurs en schoolbesturen. Je kunt het contact met je doelgroep eigenlijk nooit overschatten.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.