De Wissel Ridderkerk
02:09
28-11-2018

De Wissel | Ridderkerk

Balansventilatiesysteem zorgt voor frisse lucht in sportaccommodatie De Wissel

In Ridderkerk is begin september de nieuwbouw van sportaccommodatie De Wissel opgeleverd, dat een multifunctionele sporthal voor de gemeente Ridderkerk en een clubaccommodatie voor Korfbalcombinatie Ridderkerk (KCR) omvat. Tijdens het ontwerp en de bouw stonden duurzaamheid, toekomstbestendigheid en functionaliteit centraal.

De Wissel RidderkerkTijdens het ontwerp en de bouw van de sportaccommodatie stonden duurzaamheid,  toekomstbestendigheid en functionaliteit centraal.

De sporthal heeft een EPC van 0 en ook de clubaccommodatie heeft een energiezuinig karakter (25% beter dan het Bouwbesluit). gehele accommodatie functioneert bovendien all-electric. Warmwaterbereiding geschiedt door middel van warmtepompen. De sporthal wordt verwarmd middels vloerverwarming, terwijl in de KCR voor luchtverwarming is gekozen. Om onnodig klimatiseren/ventileren in beide accommodaties te voorkomen, wordt gebruikgemaakt van CO2-regelingen. LED-verlichting in combinatie met aanwezigheidsdetectie zorgt voor een verdere reductie van het energieverbruik.

De nieuwbouw is uitgevoerd door een bouwteam, waarin naast LIAG architecten en aannemersbedrijf P. Van Leeuwen ook installateurs Martinu BV en NIMA Installatietechniek b.v. zitting hadden. “In dit project waren wij verantwoordelijk voor de engineering en montage van alle werktuigbouwkundige installaties”, vertelt Eric Keesen, projectleider bij NIMA Installatietechniek b.v.. “Naast de verwarmingsinstallaties hebben wij o.a. de ventilatievoorzieningen, rioleringen, waterleidingen en sanitaire installaties aangelegd, waarbij we tevens het legionellabeheer hebben verzorgd. En ook de uitwerking van een meerjarenonderhoudsplan behoorde tot onze scope. Voor de levering van de luchtbehandelingsunits hebben we een beroep gedaan op Systemair, waarmee we vaker succesvol projecten hebben uitgevoerd. Onder andere voor obs de Reijer in Ridderkerk.”

De Wissel RidderkerkIn het bestek van De Wissel werd gevraagd om CO2-gestuurde balansventilatie in de sportruimtes,  in combinatie met warmtewielen of kruisstroomwisselaars.

Compacte units met een hoge kwaliteit
“De luchtbehandelingsunits van Systemair kenmerken zich niet alleen door een hoge kwaliteit, optimale energie-efficiëntie en gunstige prijs, maar ook door hun compacte afmetingen”, vertelt Keesen. “Eigenschappen die in dit project zeer gewenst waren.” Derrick Echteld, Accountmanager bij Systemair B.V.: “In het bestek van De Wissel werd bovendien gevraagd om CO2-gestuurde balansventilatie in de sportruimtes, in combinatie met warmtewielen of kruisstroomwisselaars. Op basis van deze wensen én de opgegeven luchthoeveelheden hebben wij vier TIME luchtbehandelingsunits van resp. 3.725, 3.708, 3.532 en 2.600 m³/h voorgesteld, die sinds begin september de sportzalen en KCR ventileren. Voor de ventilatie van de multifunctionele ruimtes, waaronder de gezamenlijke toiletten, gang, vergaderruimte en beheerdersruimte hebben we een Topvex-unit van 896 m³/h geleverd.”

De Wissel RidderkerkDe TIME-units betreffen standaard luchtbehandelingsunits met EC-ventilatoren en een geïntegreerd regelsysteem. Copyright: Systemair.

Optimale energiezuinigheid en regelbaarheid
De TIME-units betreffen standaard luchtbehandelingsunits met EC-ventilatoren en een geïntegreerd regelsysteem, vertelt Echteld. “TIME EC is verkrijgbaar in zes maten met luchtstromen van 750 tot 12.500 m³/u. De units zijn leverbaar in twee versies met warmtewiel en twee versies met tegenstroomwarmtewisselaar. En ook een geïntegreerde warmtepomp behoort tot de mogelijkheden. De nieuwste versie wordt standaard geleverd met stevige hijsogen, die de plaatsing van de unit op de bouwlocatie vereenvoudigen. Doordat de units de mogelijkheid bieden om de luchtuitblaas aan de bovenzijde te situeren, wordt de installatieruimte tot een absoluut minimum beperkt. Optionele geluidsdempers garanderen hierbij een fluisterstille werking.”

De Topvex betreft de plug & play luchtbehandelingsunit van Systemair. “Deze unit is verkrijgbaar in vier uitvoeringen, met luchtdebieten van 700 en 5.000 m³/h”, vertelt Echteld. “De compacte unit is standaard voorzien van energiezuinige EC-ventilatoren en hoogefficiënte warmtewielen of tegenstroomwarmtewisselaars. Vanaf heden worden de units bovendien uitgevoerd met een Access-regeling, die eenvoudig beheer op de smartphone of tablet mogelijk maakt. De geïntegreerde regelsystemen van de Topvex en TIME luchtbehandelingsunits zijn standaard voorzien van een interface, die via Modbus en Exoline (RS-485, TCP/IP, Bacnet en LON) een eenvoudige koppeling met het gebouwbeheersysteem mogelijk maakt.” In dit project zijn de luchtbehandelingsunits via Modbus gekoppeld aan het GBS van Webeasy.

Tekst Lieke van Zuilekom     |    Beeld NIMA Installatietechniek b.v. en Systemair
Uitgelichte afbeelding:  
De sporthal heeft een EPC van 0 en ook de clubaccommodatie heeft een energiezuinig karakter (25% beter dan het Bouwbesluit).

Installatie en Bouw Nederland partners

Linum Europe