Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De Walvis, Amsterdam: ‘Optimum in (energetische) prestaties, esthetiek en onderhoud’
In het kader van circulariteit zijn de constructie, wanden en vloeren van De Walvis behouden gebleven. De installatietechnieken echter waren zodanig gedateerd, dat zij compleet zijn vervangen.

De Walvis, Amsterdam: ‘Optimum in (energetische) prestaties, esthetiek en onderhoud’

Aan de Grote Bickersstraat in hartje Amsterdam lijkt een nieuw kantoorgebouw te zijn verrezen, maar niets is minder waar. De Walvis, het voormalige onderkomen van TNS NIPO uit 1964, heeft namelijk een indrukwekkende metamorfose ondergaan en is een tweede leven begonnen als multi-tenant kantoorgebouw. Een goed geïsoleerde schil, energiezuinige installaties en een duurzame energieopwekking dragen bij aan een BREEAM-NL ‘Excellent’ waardering.

In opdracht van vastgoedinvesteerder Maarsen Groep en in nauwe samenwerking met aannemer Dura Vermeer heeft Klimaatservice Holland B.V. de complete werktuigbouwkundige installatie gerealiseerd. Van de klimaatinstallaties tot en met de sanitaire installaties, waterleidingen, riolering, hemelwaterafvoer en bijbehorende regeltechnieken. “Wij zijn al vanaf de ontwerpfase betrokken”, vertelt Jan Nederveen, directeur Nieuwbouw van Klimaatservice Holland. “We hebben de studie van de installatie-adviseur kritisch tegen het licht gehouden en op diverse vlakken geoptimaliseerd. Hierbij hebben we gezocht naar het optimum in (energetische) prestaties, esthetiek en een eenvoudig onderhoud in de toekomst. Vervolgens hebben we het nieuwe ontwerp gepresenteerd, waarvoor we ook commitment van de aannemer, architect, adviseur en opdrachtgever hebben gekregen.”

Zoveel mogelijk installaties zijn in het zicht gebleven, waarmee het kantoorgebouw een ruimtelijke en industriële uitstraling heeft gekregen.

In het kader van circulariteit zijn de constructie, wanden en vloeren van De Walvis behouden gebleven. De installatietechnieken echter waren zodanig gedateerd, dat zij compleet zijn vervangen. Hierdoor kon een flinke energetische sprong voorwaarts worden gemaakt, aldus Nederveen. “Vanwege de beperkte verdiepingshoogten waren verlaagde plafonds niet mogelijk. Zoveel mogelijk installaties zijn in het zicht gebleven, waarmee het kantoorgebouw een ruimtelijke en industriële uitstraling heeft gekregen.” Bovendien is gekozen voor een flexibel installatiepakket, aldus André van Donselaar, bedrijfsleider bij Klimaatservice Holland. “De installaties zijn uitgelegd op een stramienmaat van 3,60 meter, waardoor flexibele ruimte-indelingen in de toekomst mogelijk zijn. In plaats van klimaatregelaars per ruimte is bovendien gekozen voor centrale bus-technologie per verdieping. Dankzij een centrale regelaar kunnen ruimte-aanpassingen eenvoudig in de software worden verwerkt.”
Voor de klimatisering van De Walvis heeft Klimaatservice Holland een WKO-installatie gerealiseerd. In het pand zijn drie warmtepompen geïnstalleerd, vertelt Van Donselaar, terwijl een drycooler op het dak de warmte- en koudebronnen in balans houdt. “Als afgiftesysteem hebben wij gekozen voor vrijhangende inductie-units, die op een stramienmaat van 1,80 meter zijn gemonteerd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.