Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘De vraag naar gereinigde luchtkanalen stijgt met de dag’

‘De vraag naar gereinigde luchtkanalen stijgt met de dag’

Een optimale zuiverheid van de lucht en luchttransportwegen is al langere tijd gemeengoed in o.a. laboratoria, operatiekamers, cleanrooms en projecten in de foodindustrie. Maar ook aan de reinheid van luchtkanalen in kantoorpanden, schoolgebouwen en fabrieken wordt anno 2019 steeds meer aandacht besteed, weet Marc Oudt van Vink Systemen. “De aanwezigheid van stof, vet- en olieresten en plasma-aanslag in nieuwe luchtkanalen wordt steeds vaker als niet-acceptabel beschouwd. Inmiddels wordt circa 10 tot 15% van onze luchtkanalen daarom grondig gereinigd, gefolied en afgeplakt, alvorens ze de fabriek in Katwijk verlaten. Om dit proces in goede banen te leiden, hebben we het afgelopen jaar een vaste reinigingsafdeling ingericht en onze bedrijfsvoering aangepast.”

“Onze reinheidsbeleving is de afgelopen jaren enorm gegroeid”, vertelt Oudt. “Dat heeft verschillende oorzaken. Allereerst krijgen de gezondheid en het welbevinden van medewerkers in gebouwen steeds meer aandacht. Het inblazen van voldoende schone lucht speelt hierin een cruciale rol. Daarnaast heeft de Nederlandse vereniging van luchtkanalenfabrikanten LUKA een reinheidsclassificering opgesteld met drie reinheidsklassen – LR-L (Laag), LR-M (Midden) en LR-H (Hoog) – die steeds breder bekend wordt in de markt en daardoor ook steeds vaker wordt opgenomen in de bestekken.”

Mobiele tafel om te verpakken.

 

Vaste reinigingsafdeling

“Waar we tot voor kort sec op projectbasis luchtkanalen reinigden, hebben we het afgelopen jaar een vaste reinigingsafdeling inricht. Middenin de logistieke zone waar de vrachtwagens worden geladen”, vertelt Oudt. “De afdeling sluit aan op twee loading docks, zodat de zorgvuldig gereinigde, gefoliede en afgeplakte luchtkanalen direct geladen en vervoerd kunnen worden en zo schoon mogelijk op het werk worden afgeleverd.” In de fabriek zelf zijn verschillende reinheidsprocedures ingevoerd, die een vertaling geven van het classificeringssysteem naar de dagelijkse werkpraktijk. “Voor reinheidsklasse LR-H (Hoog) moeten bijvoorbeeld alle vet- en olieresten uit de luchtkanalen worden verwijderd”, vertelt Oudt. “Datzelfde geldt voor de plasma-aanslag van de plasmasnijders, wat vraagt om serieus poetswerk. Om de plasma-aanslag en vet- en olieresten tot een minimum te reduceren en de schoonmaaktijd aanzienlijk te verkorten, worden onze machines nog vaker gereinigd.”

Inmiddels wordt circa 10 tot 15% van de luchtkanalen grondig gereinigd, gefolied en afgeplakt, alvorens ze de fabriek van Vink Systemen in Katwijk verlaten.

 

Invloed op planning, logistiek en vloergebruik

Alle luchtkanalen die aan reinheidsklasse LR-H (Hoog) of LR-M (Midden) moeten voldoen, worden met de hand gereinigd. In hoogte verstelbare werktafels zorgen ervoor dat de medewerkers ook de moeilijkste plekken eenvoudig en ergonomisch kunnen bereiken. “Omdat het vaak om flinke lengtes kanalen gaat, hebben we behoorlijk wat ruimte moeten reserveren”, vertelt Oudt. “Maar ook het productieproces is flink gewijzigd. Waar we normaal gesproken just-in-time produceren en binnen 24 uur leveren, wordt nu een extra stap aan het productieproces toegevoegd. Rein kanaalwerk vraagt om een extra doorloopdag, omdat de kanalen ook een extra behandeling moeten ondergaan. Een behandeling die pas mogelijk is wanneer het kitwerk (de luchtdichte afsluiting) aan de binnenzijde voldoende droog is.” Ook worden de logistieke processen beïnvloed. “Want doordat de gefoliede en afgeplakte kanalen niet meer in elkaar geschoven kunnen worden, passen er minder kanalen in één vrachtwagen. De nieuwe reinheidbeleving beïnvloedt daarmee letterlijk ieder aspect van ons productieproces. Als organisatie zijn we hier inmiddels op voorbereid. We zien de groeiende vraag naar gereinigde luchtkanalen dan ook met belangstelling tegemoet.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.