Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De voordelen van isoleren gaan verder dan lagere energiekosten

De voordelen van isoleren gaan verder dan lagere energiekosten

Het aanbrengen en installeren van duurzame isolatiematerialen in woningen kent het voordeel dat bewoners lagere energiekosten betalen. Daar wordt iedereen blij van en dat is geen nieuws. Wat vaak over het hoofd wordt gezien zijn de mogelijkheden die isolatiewerkzaamheden bieden bij de aanschaf van een huis.

Wordt er gekozen voor het isoleren van een woning, denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van steen- of glaswol of PIR-platen, dan kunnen bewoners een hogere financiering voor de woning krijgen.

Bij een koopprijs niet hoger dan 310.000 euro komen kopers in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Kiezen zij voor het op een gedegen manier isoleren van de woning, dan kan de aanschafprijs tot een bedrag van 328.600 euro worden opgehoogd om in aanmerking te komen voor deze hypotheekgarantie. Het voordeel? Het betekent dat bij calamiteiten zoals werkloosheid, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of overlijden van een partner het huis niet met verlies verkocht hoeft te worden. Bij een NHG blijft er namelijk geen restschuld over. Bovendien bieden banken vaak flinke kortingen op de hypotheekrente bij hypotheken met NHG.

Een ander voordeel van het investeren in maatregelen waardoor het huis energiezuiniger wordt, is dat het aankoopbedrag, dat nu honderd procent gefinancierd wordt (kosten koper zijn voor eigen rekening), opgetrokken kan worden tot en met 106 procent. Het gaat er dan wel om dat inderdaad de energiekosten omlaag gebracht worden door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te brengen, extra dubbel glas te plaatsen of andere isolerende materialen te verwerken.

Daarom isoleren met steenwol, glaswol of PIR platen

Geen gek idee dus om in een woning bijvoorbeeld isolatie aan te brengen met ofwel steenwol of glaswol. Behalve dat bijvoorbeeld steenwol zorgt voor de nodige isolatie, is het ook nog eens brandwerend en zorgt het voor een verbeterde akoestiek. Het is tevens volledig recyclebaar, dus duurzaam. Het is overal toe te passen; voor het isoleren van het dak, de muren of de vloeren.

Isoleren met glaswol kan eveneens. Dat is een goedkopere variant. Ook dit materiaal kan veelzijdig worden toegepast en is zowel op rol als in platen beschikbaar. Het materiaal is zachter en ook brandwerend. Het zorgt eveneens voor geluiddemping. Het is echter iets gevoeliger voor vocht dan de andere materialen.

Een andere mogelijkheid om de woning goed te isoleren is het aanbrengen van PIR-isolatie. Dit zijn platen met een aluminium toplaag. Deze platen hebben een dampwerende werking en om die reden kunnen PIR platen met 2-zijdig aluminium op veel plaatsen toegepast worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.