Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

De voordelen van elektrische kogelkranen

single-body-ball-valve-2999267_1920-kopieren

20 januari 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Een elektrische kraan is in feite een kogelkraan die elektrisch wordt bediend. De werking is dus hetzelfde als die van een manuele kogelkraan. Deze kogelkranen worden gebruikt om de stromen van vloeistoffen of gassen elektrisch te regelen met behulp van een elektromotor. De elektromotor bevindt zich in een behuizing op de afsluiter. Dit heet de actuator en is via een flens verbonden met de kogelkraan. De elektromotor heeft een hoog koppel en roteert de kogel door de vertraagde overbrenging.

Verschillende soorten elektrische kogelkranen

Net als bij conventionele kogelkranen bestaan er 2-weg en 3-weg elektrische kogelkranen. De 2-weg kogelkraan opent het ventiel wanneer boring in de bal in lijn staat met de leiding. Wanneer de boring haaks of de leiding staat wordt de stroom onderbroken. De 3-weg kogelkraan is er in een L-boring en een T-boring en valt daarom op verschillende manieren te schakelen. 3-weg elektrische kogelkranen worden gebruikt in pompsystemen waarin de volumestroom constant is, bijvoorbeeld om vloeistoffen te mixen of om te leiden. Een onderscheid in de verschillende kogelkranen kan ook zijn of de flens waarmee de actuator is verbonden aan de kogelkraan gestandaardiseerd is volgens ISO 5211. Door de ISO standaard kunnen verschillende merken kogelkranen en actuatoren met elkaar gecombineerd worden.

Het voordeel van een elektrische kogelkraan is dat ze zeer robuust en energiezuinig zijn doordat er alleen stroom wordt gebruikt tijdens het schakelen. Elektrische kogelkranen worden meestal gebruikt in verwarmingssystemen als zoneventiel.

Aansluiten van een elektrische kogelkraan

Er zijn verschillende schakelschema’s mogelijk om de kogelkraan aan te sturen. Bij een open- en-dicht schakeling kun je een 2-punts sturing gebruiken, en een 3-puntssturing maakt gebruik van 2 stuursignalen, voor open en dicht. Het is afhankelijk waar je de kraan voor gaat gebruiken welke schakeling beter is.

Er zijn ook elektrische kogelkranen in speciale uitvoeringen voor speciale toepassingen. Er zijn bijvoorbeeld modulerende kogelkranen met een input van 4 tot 20 mA of met een 0 tot 10V analoge input. Er bestaan ook kogelkranen met fail-safe actuatoren. Bij deze kogelkranen gaat wanneer de stroom uitvalt de klep automatisch terug naar de ruststand. Hiervoor is wel een energiebron nodig in de vorm van een batterij, condensator of mechanische veer.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht