Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De twee torens van Q Residences
Het gebouw is een markant herkenningspunt geworden met een sierlijke gevel. (Beeld: Q Residences – Studio Gang i.s.m. Rijnboutt. Foto: Kees Hummel)

De twee torens van Q Residences

High-end wonen op het mooiste  plekje van Amsterdam

Q Residences in de Amsterdamse wijk Buitenveldert bestaat uit twee woontorens (Quartz en Qube) met 248 huurwoningen. Op de begane grond bevinden zich commerciële ruimtes en ondergronds kan er geparkeerd worden. Tijdens de bouw was Homij verantwoordelijk voor de complete technische installatie.

De storingsmeldingen van de ventilatie, koeling, hydrofoor, brandmeldcentrale, parkeergarage, liften en noodstroom werden gekoppeld en komen binnen bij de centrale balie. (Beeld: Q Residences – Studio Gang i.s.m. Rijnboutt. Foto: Kees Hummel)

Vanuit de hoge toren Quartz heb je een prachtig uitzicht over de groene omgeving, met de wijk Buitenveldert, het Gijsbrecht van Aemstelpark en het Amsterdamse Bos op een steenworp afstand. Het gebouw zelf is een markant herkenningspunt geworden met een sierlijke gevel en een combinatie van lichte en donkere accenten. Waar Quartz 22 woonlagen telt, heeft Qube er 8. Beide gebouwen kregen van binnen en buiten een hoogwaardig uiterlijk met een hoge afwerkingsgraad.

Ook het comfort van de bewoners moest aan hoge eisen voldoen, merkten de bedrijven die meewerkten aan de bouw van het complex. Maikel van den Tillaart, projectleider bij Homij, merkte dat er tot op de millimeter nauwkeurig gewerkt moest worden. “De uitstraling van het pand is prachtig. Het is een bijzonder gebouw geworden, eerder iets wat je in Barcelona zou verwachten. De opdrachtgever heeft kosten noch moeite gespaard om een stukje kwaliteit neer te zetten.”

Een dwarsdoorsnede van het ontwerp, van Studio Gang in samenwerking met co-architect Rijnboutt. (Beeld: Q Residences – intersection – design by Studio Gang, drawings: co-ar)

E- en W-installatie met extra luxe

Op de liften en gevelwasinstallatie na was Homij verantwoordelijk voor alle E- en W-installaties, van water en ventilatie tot licht- en krachtinstallaties, brandmeldinstallatie, gebouwbeheersysteem, droge blusleidingen en het leidingwerk voor de stadsverwarming. Alle appartementen kregen een zeer uitgebreide videofooninstallatie en het gebouw heeft zelfs een noodaggregaat, wat niet gebruikelijk is bij woningen. “Hier gaat het echter om een high-end appartementencomplex en bewoners kunnen een stukje comfort verwachten”, aldus Van den Tillaart. “Wanneer de stroom uitvalt, dan blijven het licht, de hydrofoorpompen en de liften gewoon werken. Het pand kan dan gewoon in gebruik blijven. Ook een gebouwbeheersysteem of een DALI verlichtingsnetwerk zie je niet vaak binnen een woontoren. In dit project zit veel meer techniek dan je normaal gesproken in een woongebouw ziet.”

Q Residences kwam tot stand via een bouwteam, waarin de architect, bouwkundig aannemer, installateur en adviseur nauw samenwerkten. (Beeld: Q Residences – Studio Gang i.s.m. Rijnboutt. Foto: Kees Hummel)

CrossOver Woningbouwconcept

De torens zijn voor een groot deel gerealiseerd door tunnelbouw, waarbij de betonbekisting in één keer wordt gestort. Voor de W-installatie maakte Homij daarom gebruik van haar CrossOver Woningbouwconcept (COW). Slimme installatietechnieken en werkmethodieken uit de utiliteitsbouw worden daarbij toegepast in woningbouw. De installaties werden in de eigen fabriek van Homij in Vianen geprefabriceerd, wat zorgde voor een hoge kwaliteit, een efficiënte werkwijze, minder materiaalverspilling en minder vervoer.

Zoals gebruikelijk werd de gehele installatie vooraf uitgewerkt in een BIM-model, maar opdrachtgever Kroonenberg Groep wilde meer. Daarom werden er ook diverse mock-ups gemaakt en werd ieder detail tot in de puntjes uitgedacht. Van den Tillaart: “Soms moest een ontwerp dan toch weer aangepast worden. Drie goedkeuringsrondes maakten het project moeilijker, maar dan realiseer je wel de wens van de klant.”

Q Residences kwam tot stand via een bouwteam, waarin architect Studio Gang, co-architect Rijnboutt, bouwkundig aannemer J.P. van Eesteren, installateur Homij en Techniplan Adviseurs nauw samenwerkten. Over het resultaat zijn ze zeer tevreden, zegt Van den Tillaart. “De kwaliteit en uitstraling zijn fantastisch. Het is een mooi referentieproject waarbij we laten zien wat voor kwaliteit we kunnen leveren.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Kroonenberg Groep
  • Co-ontwikkelaar NEOO
  • Architect Studio Gang i.s.m. Rijnboutt
  • Hoofdaannemer J.P. van Eesteren
  • Installateur Homij KNX domotica Villa Elektra
  • KNX domotica Villa Elektra
  • WTW-ventilatie-units Zehnder
  • Bouwperiode 2018 – 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.