Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De transformator zonder minerale olie: innovatieve en duurzame oplossing

De transformator zonder minerale olie: innovatieve en duurzame oplossing

Fudura lanceert een nieuw product: de bio transformator. Een transformator gevuld met plantaardige lijnzaadolie. Een stuk duurzamer en daarmee een logische uitbreiding van het Fudura-aanbod.

Fudura

Mineraal, giethars en nu: lijnzaad

Transformatoren zijn een belangrijk én onmisbaar onderdeel in de energievoorziening van bedrijven, aldus Sjors van Hulten Business Developer bij Fudura. Lijnzaadolie is naast een duurzaam en slim vooral ook een logisch idee. Vrijwel elke transformator heeft olie nodig voor koeling en isolatie. De meest voorkomende transformator, de minerale trafo, wordt gevuld met minerale olie welke wordt verkregen (gekraakt) uit ruwe aardolie. Ook is er de giethars trafo, die is omhuld met een dikke tweecomponenten giethars. En nu is er dus ook de bio trafo met de plantaardige lijnzaadolie.

Lijnzaadolie, heel (bio)logisch

Alle producten worden uitvoerig getest op bijvoorbeeld veiligheid. Maar ook de duurzame waarde en CO2-footprint worden scherp onderzocht. Zoals in dit geval: is lijnzaadolie echt het beste alternatief? “We hebben uiteraard verder gekeken. Zo onderzochten we ook olie uit sojabonen”, vertelt Sjors van Hulten. “Dat is dan wel plantaardig, maar het komt uit Zuid-Amerika waar de olieproducent grote stukken oerwoud wegkapt. We kijken dus ook goed naar een eerlijke supply chain. Die moet groen en verantwoord zijn.”

Fudura

CO2-cyclus omgedraaid

Lijnzaad biedt een vriendelijk, groen alternatief voor ruwe olie, dat is duidelijk. Het wordt immers gewonnen uit planten in plaats van onttrokken aan de aarde. “Het mooie is: we draaien de CO2-cyclus om”, legt Sjors van Hulten uit. “Ruwe aardolie halen we uit de grond en bij verwerking en verbruik van die minerale olie zorgen we voor uitstoot – zo brengen we CO2 in de cyclus. Met lijnzaad werkt het precies andersom: we planten vlasplanten, die CO2 uit de lucht halen om te groeien. De zaden (lijnzaad) van de plant geven ons de lijnzaadolie. Die schone olie gaat in de trafo. Daarmee is de CO2-footprint ineens positief.”

Mocht het voorkomen dat een transformator lekt en dat de olie de grond inloopt, dan is deze olie binnen een maand afgebroken. Lijnzaadolie is volledig biologisch afbreekbaar. Bij eventuele lekkage raakt bijvoorbeeld ook grondwater niet vervuild. “Daarnaast heeft lijnzaadolie een hoger brandpunt”, vult Sjors van Hulten aan. “Het brandpunt ligt twee keer hoger dan bij de minerale variant. Dat maakt deze bio trafo ook nog eens veiliger. Een belangrijk aspect, zeker voor specifieke bedrijven en branches.”

Kiezen voor een transformator met lijnzaadolie

Deze trafo biedt een nieuwe mogelijkheid om een volgende duurzame stap te zetten. Want de installatie is schoner en veiliger voor de directe omgeving. En daarmee bovendien een prachtige oplossing voor bedrijven waarbij het duurzaamheidsaspect een belangrijke rol speelt.

Hét moment om te kiezen voor deze duurzame oplossing? Dat is een nieuwe energie aansluiting – bij een nieuw pand op een nieuwe kavel of bij het aanleggen van een zonnepark bijvoorbeeld. Ook bij vervanging kunt u kiezen voor de bio trafo. Een bewuste keuze, een duurzame stap.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?