Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Producten

De toekomst van toegangscontrole: mobiele toegangsgegevens

Toegang tot gebouwen via smartphones met behulp van de zogenaamde mobiele toegangsgegevens of credentials, wordt in de toekomst een voor de hand liggende keuze. Dat zegt 2N, wereldwijde leider op het gebied van IP toegangscontrolesystemen.

foto-1

7 januari 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Zorgen over veiligheid in het algemeen en COVID-19 in het bijzonder, maken het noodzakelijk dat organisaties heroverwegen hoe ze omgaan met toegangscontrole. Met als ultiem doel de realisatie van een veilige en zekere leef- en werkomgeving voor gebruikers en bewoners van gebouwen.

De uitbraak van COVID-19 brengt nieuwe uitdagingen voor de toegangscontrole van gebouwen met meerdere gebruikers met zich mee. In situaties waar nu bijvoorbeeld nog met touchscreens gewerkt wordt, biedt toegangscontrole via de smartphone een effectieve en handige contactloze oplossing die veiligheidsrisico’s beperkt. Veiligheids- en privacybelangen rondom gezichtsherkenningstechnologie hebben er eveneens voor gezorgd dat toegangscontrole via mobiele apparaten als een geloofwaardig en veilig alternatief voor touchscreens en key cards wordt gezien.

Tomas Vystavel, Chief Product Officer at 2N zegt hierover: “Hoewel intercomsystemen met touchscreens of key cards nog steeds gangbare oplossingen zijn voor toegangscontrole in gebouwen met meerdere gebruikers, verandert de wereld snel. Organisaties en bedrijven moeten er daarom voor zorgen, dat ze werken met de juiste oplossingen voor toegangscontrole om in te kunnen spelen op de veranderende behoeften en zorgen van consumenten. Wij verwachten dat in de toekomst steeds meer organisaties kiezen voor toegangscontrole via smartphones en apps.”

In 2018 bedroeg de jaarlijkse groei van het aantal downloads van mobiele toegangsgegevens (ook wel credentials genoemd) wereldwijd meer dan 150% en in dat jaar groeide de marktomvang tot bijna 4,1 miljoen downloads. De verwachting is dat in 2023 het aantal mobiele toegangsgegevens gegroeid is van 1% van alle jaarlijks uitgegeven credentials (2020) naar 14% en tegen die tijd een belangrijk alternatief zal zijn voor andere toegangssystemen. IHS Markit voorziet dat er in 2023 meer dan 120 miljoen mobiele credentials gedownload zullen worden, terwijl dit aantal momenteel nog op 20 miljoen ligt.

Er zijn diverse oorzaken van deze groei. Allereerst is het gemak van de smartphone belangrijk; bijna iedereen heeft er al een en daardoor hoeven er geen andere tools zoals key cards gebruikt te worden. Ook is het niet nodig om externe knoppen of screens aan te raken. Daarnaast biedt de smartphone het gemak dat deuren op afstand geopend kunnen worden, zonder dat u iets uit uw zak hoeft te pakken of vast te houden. Natuurlijk is er ook een kostenbesparing doordat er geen RFID-kaarten gekocht hoeven te worden. Bovendien is de veiligheid die Bluetooth-referenties bieden veel beter dan traditionele technologieën zoals RFID en PIN. Doordat er gebruik wordt gemaakt van BLE (Bluetooth Low Energy) voor veilige, gecodeerde communicatie met een lezer, is toegangscontrole via de smartphone ook goed geschikt in situaties waarin er toegang vanuit bijvoorbeeld een auto wordt gevraagd. Het is immers niet nodig om uit te stappen en voor een camera te gaan staan. De app kan gewoon vanuit de autostoel bediend worden en poorten, de garagedeur of de slagboom kunnen zo op afstand geopend worden.

Naast het activeren van de toegang via een app, biedt mobiele toegang via de smartphone ook andere manieren om toegang te activeren. De contactloze ‘proximity modus’ maakt het mogelijk deuren te openen wanneer het betreffende mobiele apparaat in de buurt van een lezer is.  Een nog veiliger ‘contactloze’ modus is dat de gebruiker zich met de lezer in verbinding stelt door Bluetooth-authenticatie. In sommige gevallen kan dit zelfs mogelijk zijn door dikke handschoenen of kleding heen.

Omdat mobile credentials niet detecteren op basis van zicht, zijn ze ook zeer geschikt voor appartementencomplexen of andere gebouwen met meerdere bewoners waarbij er veel bewegingsmomenten zijn gedurende minder goede lichtomstandigheden zoals ’s avonds of ’s nachts. Een ander voordeel is dat bij verlies of diefstal van de smartphone, de mobiele credentials gemakkelijk vervangen kunnen worden door nieuwe.

Toegang met een mobiel device is ook een goede optie als toegangscontrole op meerdere plekken in een gebouw ingezet wordt, dus niet alleen bij de hoofdingang. Bluetooth lezers zijn niet zo duur en kunnen ook ingezet worden om toegangscontrole in te zetten voor individuele kantoren of andere ruimtes en zones. Dat is een minder duur alternatief dan bijvoorbeeld de inzet van extra beveiligingscamera’s.

Tot slot is wet- en regelgeving een belangrijke factor bij de selectie van de meest geschikte technologie. We hebben de laatste tijd in veel landen heel wat veranderingen gezien in de regelgeving met betrekking tot gezichtsherkenning. Daarbij komen nog de complicaties van de naleving van de GDPR; personen hebben het recht om hun persoonlijke identificeerbare informatie te laten verwijderen of “vergeten”. Daarnaast zijn data gerelateerd aan gezichtsherkenning intrinsiek persoonlijk identificeerbaar, terwijl mobiele referenties dat niet zijn. Dit betekent dat mobiele sleutels veel gemakkelijker kunnen worden vastgelegd met anonieme gebruikersdata.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%