Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De toekomst van elektrisch laden

De toekomst van elektrisch laden

De komende jaren zullen in Nederland steeds meer elektrische auto’s rijden. Daardoor zal ook het aantal laadpalen sterk gaan stijgen. Bedrijven zullen moeten investeren in deze infrastructuur. Hoe maakt u een zo slim mogelijk ontwerp, zodat veilig, snel, efficiënt en kosteneffectief geladen kan worden? Accountmanager Arnie Bal en System Architecture Designer Dennis Rutten van Schneider Electric vertellen.

Slimme gebouwen, smart grids, zonnepanelen en elektrisch rijden zijn de oplossingen van de toe-komst. Elektrisch rijden is dan ook onderdeel van een groter verhaal: de energietransitie. “Fossiele brandstoffen raken op, de CO2-uitstoot is te hoog en tegelijkertijd verdubbelt het energieverbruik. We moeten dus omschakelen op andere vormen van energie en een stuk efficiënter worden, om precies te zijn vier keer efficiënter”, zegt Arnie Bal. “Schneider Electric, multinational en expert op het gebied van energiemanagement & automatisering, ziet het als een morele verplichting om een steentje bij te dragen aan de wereld van de toekomst. Daarom zijn wij zeer actief in het oplossen van veel voorkomende vraagstuk-ken op het gebied van de energietransitie.”

Overbelasting ligt op de loer

Elektrisch rijden is een belangrijke maatregel om de CO2-uitstoot terug te dringen. Maar is het Nederlandse elektriciteitsnet al klaar voor ‘all electric’? Dennis Rutten meent van niet. “Als iedereen tegelijkertijd de huidige voorraad elektrische auto’s zou opladen, zal er lokaal snel een tekort aan stroom ontstaan. Dit kan een probleem vormen, maar is niet onoverkomelijk.”

De oplossing geboden door Schneider Electric heet ‘load balancing’. Rutten: “Als iedereen ’s ochtends op kantoor aankomt, de lichten aan-doet en koffie gaat zetten, is er een piek in het verbruik. Het systeem zorgt ervoor dat de auto’s pas na deze piek meer stroomtoevoer krijgen. Op deze manier is de kans op overbelasting van het net minimaal.”

Betrouwbaarheid voorop

En hoe zit het als de beheerder van een parkeer-garage of distributiecentrum het aantal oplaad-punten flexibel wil kunnen uitbreiden? “Dan bieden wij een integrale oplossing met een robuuste lokale aansturing, waardoor het systeem niet afslaat bij plots toenemend verbruik maar zich binnen enkele seconden aanpast en de continuïteit van de stroomvoorziening is gegarandeerd voor alle gebruikers. Deze oplossing biedt tevens een voordelige manier om de laadpaalcapaciteit uit te breiden zonder extra installatie-ruimte, door het gebruik van railkokers”, zegt Bal.

Schneider Electric is geen nieuwe speler, maar biedt de betrouwbaarheidsgarantie al 130 jaar. Over de hele wereld zijn al 90.000 laadpalen van Schneider Electric geplaatst. Bal: “Ook in kritische omgevingen als ziekenhuizen en data-centers zijn wij aanwezig. De betrouwbaarheid die wij daar garanderen, passen wij ook toe in de doorontwikkeling van elektrisch rijden, met toegankelijke, duurzame, slimme en toekomstbestendige laadsystemen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.