Data is macht. En macht is geld. Wat ze bij Google en Facebook al lang weten, wordt ook door gebouweigenaren steeds vaker herkend. Op weg naar bruikbare (beheer)informatie wensen ze hun zakelijke onderkomen echter niet alleen intelligent en digitaal te maken, ook streven ze ernaar om het stroomverbruik inzichtelijk te maken en gericht energie te besparen. Het revolutionaire smart building concept van Microsens komt aan deze behoeften tegemoet en voorziet tegen aanzienlijk lagere kosten in een optimale, maatgerichte en superintelligente gebouwautomatisering en -beheer. De volgende generatie is in de Benelux exclusief verkrijgbaar via Kannegieter, met vestigingen in Amersfoort en Brussel.
De introductie van het gebouwautomatiseringsconcept gaat bij Microsens gepaard met de lancering van de eveneens nieuwe businessunit Smart Building Solutions. Daarmee breidt het vanuit het Duitse Hamm opererende bedrijf, al 25 jaar pionier in glasvezeltechnologie en leverancier van uiteenlopende communicatieoplossingen, zijn competenties verder uit. Bij Kannegieter zijn ze er blij mee. “Het grootste voordeel van de Microsens-systemen is dat ze, in tegenstelling tot gesloten, bus-gebaseerde concepten, geen aparte infrastructuur nodig hebben”, zegt netwerkconsultant John van de Graaf. “Ze maken simpelweg gebruik van het bestaande datanetwerk. Dat resulteert niet alleen in aanzienlijk minder kosten, maar ook in meer gemak, productiviteit en veiligheid.”
Open, decentraal en integratie: het zijn de sleutelwoorden van de meest actuele vinding uit de koker van Microsens. “Je kunt de decentrale en schaalbare besturing van alle delen van een gebouw implementeren door deze in de IP-structuur te integreren”, vervolgt Feiko de Boer namens Microsens. “Daarna is het een kwestie van data verzamelen, beheren en, indien nodig, actie ondernemen. Maar eerst en vooral gaat het om energie-efficiënt werken. Met dit systeem bespaar je tot 40 procent op verwarming, 50 procent op airconditioning en 80 procent op verlichting. Het feit dat alle automatiseringsfuncties, onder meer voor verwarming, airco, verlichting en toegang, tot zelfs individuele ruimtes kunnen worden beperkt, draagt hier stevig aan bij. Daarvoor zorgen intelligente netwerkswitches die met individuele actuatoren en sensoren communiceren via IP. De netwerkswitches zijn voorzien van speciale besturingssoftware, die een breed spectrum aan automatiseringsprocessen bestrijkt. Bovendien kan het systeem gemakkelijk worden uitgebreid met specifieke, individuele functies en via MQTT in bestaande systemen geïntegreerd worden.”
Een systeemfunctionaliteit die speciale aandacht verdient, is Smart Lighting. Met deze techniek vult Microsens een ruimte in die voorheen werd ingevuld door klassieke elektrotechniek. “Voor de lichtvoorziening in een gebouw maken we gebruik van energiezuinige LED-panelen die op laagspanning kunnen worden gebruikt”, aldus Van de Graaf. “Deze LED-panelen worden door Microsens via een Smart Lighting Controller middels PoE gevoed, aangestuurd, met het netwerk verbonden en in het gebouwbeheersysteem geïntegreerd. Tegelijkertijd evalueert het de data van de aangesloten sensoren.”