Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De sleutel tot een goed ontwerp: drukbeheersing

De sleutel tot een goed ontwerp: drukbeheersing

Oplossingen die indruk maken

“De meeste problemen bij verwarmings- en koelsystemen worden veroorzaakt door teveel lucht in het systeem, als gevolg van een slechte drukbeheersing. “Problemen kunnen al optreden bij een onjuist ontwerp, maar ook bij de installatie en het onderhoud ervan”, weet Martijn Worst, Area Sales Manager Utiliteit bij Spirotech. “Een onjuiste systeemdruk zal de efficiëntie van het systeem verminderen en kan leiden tot voortijdige uitval van belangrijke systeemcomponenten, met hoge onderhouds- en exploitatiekosten tot gevolg. Spirotech gaat hier graag de strijd mee aan.”

Doorbreek de cyclus

Verhoogde exploitatiekosten beginnen vaak bij een niet correct ontworpen en verkeerd geïnstalleerd expansiesysteem, weet Worst. “Hierdoor kan een negatieve druk in het systeem ontstaan, waardoor er op diverse plaatsen luchtintrede plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld aan de automatische ontluchters, pakkingen en niet-diffusiedichte leidingen. Het gevolg is een ontoelaatbare systeemdruk.” Hoge druk kan ertoe leiden dat water door de veiligheidsventielen stroomt. “Als gevolg hiervan moet de installatie regelmatig worden bijgevuld.” Omdat hiervoor meestal zuurstofrijk water wordt gebruikt, wordt het corrosieprobleem versneld en komen gebouweigenaren al gauw in een

vicieuze cirkel terecht:

– Er komt voortdurend zuurstof/lucht in het systeem;

– Hierdoor ontstaat corrosie;

– Er vormt zich steeds meer vuil en sludge in  de installatie;

– Het systeem moet volledig worden gereinigd en behandeld.

Breed scala oplossingen

“Elk verwarmings- of koelsysteem stelt andere eisen aan het drukbehoudsysteem”, aldus Worst. “Daarnaast is er steeds meer behoefte aan connectiviteit, zodat verschillende systemen informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Bijvoorbeeld in het kader van beheersbaarheid en bedrijfszekerheid. Spirotech speelt hierop in met SpiroExpand; een complete productserie voor het automatisch bewaken én controleren van de installatiedruk en het ontgassen van het suppletiewater. Het productaanbod loopt uiteen van de eenvoudigste opstellingen tot en met de meest uitgebreide, complexe systemen en van standaard tot maatwerk.”    

1. PicoControl
De SpiroExpand PicoControl Kompakt is een drukbehoudsysteem met een compact ontwerp, waardoor het expansievolume volledig benut kan worden en de druk in kleinere verwarmings- en koelsystemen op een constant niveau kan worden gehouden.

2. MultiControl Kompakt
De SpiroExpand MultiControl Kompakt is het meest flexibele apparaat voor drukbehoud in de SpiroExpand-serie. Met deze unit kan het expansievolume volledig worden benut en kan de druk in gesloten verwarmings- en koelsystemen op een constant niveau worden gehouden. Dankzij een zelfdragende en geluidsabsorberende constructie staat elke unit op zichzelf.

3. MultiControl Modular
SpiroExpand MultiControl Modular is een serie drukbehoudunits voor grotere systemen waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende temperatuurmetingen. In deze units kan het expansievolume volledig worden benut en kan de druk in afgesloten verwarmings- en koelsystemen op een constant niveau worden gehouden.

4. MultiControl COOL
Een speciale versie van de SpiroExpand MultiControl systemen is de MultiControl COOL EMCC; een drukregel-unit specifiek ontworpen voor koelsystemen. Omdat de drukregelaars en expansievaten zijn gemaakt van roestvrijstaal, behoort corrosie door condensatie, zoals dat vaak voorkomt bij koelsystemen, tot het verleden.

5. TopControl Modular
De ETCM TopControl Modular is een modulair expansie- en drukregelsysteem voor gebruik in combinatie met externe lagedruk EG-expansievaten (veiligheidsventiel: 0,5 bar). In tegenstelling tot de MultiControl-systemen wordt voor de TopControl-serie gebruik gemaakt van elektronische drukregelpompen met een snelheidsregeling en elektronische overdrukventielen. Dankzij het nog grotere werkdrukbereik van 23,5 bar kunnen deze units in een enorm scala van apparaten worden gebruikt.

6. Membraanexpansievaten
Dit zijn ‘passieve’ drukbeheersystemen. Voor de drukregeling wordt gebruik gemaakt van een vooraf ingestelde gasdruk in het membraanexpansievat. Omdat membraanexpansievaten geen suppletiefunctie hebben, combineert Spirotech dit soort drukregeling idealiter met een vacuümontgasser inclusief suppletiefunctie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.