Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De Pen | Ron M. R. Bosch

De Pen | Ron M. R. Bosch

Senior Consultant Building and Invironment, TIAB bv Technisch Ingenieurs en Adviesbureau Bosch & sr Lecturer Installation Technology Hogeschool Arnhem Nijmegen

Gebouwgebonden installatietechniek

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) startte vorig jaar, op verzoek van de installatiebranche een nieuwe Associate degree (Ad-)opleiding in deeltijd: Gebouwgebonden Installatietechniek (GGIT). De nieuwe Ad-opleiding is een direct resultaat van de goede samenwerking tussen de HAN en de branche. De installatiebranche had behoefte aan een opleiding met een zelfstandig diploma, waarmee vakbekwame installateurs terecht kunnen in nieuwe beroepen in de installatietechniek.

De vraag om een nieuwe opleiding te ontwikkelen, bleek sectorbreed te leven bij organisaties als Techniek Nederland (voorheen Uneto-VNI), opleidingsfonds van de installatietechniek OTIB, Kennisinstituut ISSO, Wetenschappelijke vakvereniging TVVL, Stichting W.O.I. en PIT. Bedrijven uit de regio, waaronder Megens Installaties uit Druten en Installatieonderneming Kropman uit Nijmegen hebben de ontwikkeling van de nieuwe opleiding ondersteund.

Voorliefde

Heb jij een voorliefde voor techniek? Dan zit je goed bij deze opleiding, want techniek heeft de toekomst! Of het nu gaat om een klimaatinstallatie, antwoord op vragen over het klimaatprobleem, circulariteit, beveiliging of verlichting en zo nóg vele aspecten van het installatievak. Je ziet het al: tal van mogelijkheden om je te specialiseren. De opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek (GGIT) is een prima start om een breed spectrum aan kennis te vergaren en een overzicht te krijgen van alle disciplines die in een gebouw samen (kunnen) komen.

De installatiebranche zoekt geen managers, maar techneuten; talenten die bij de opleiding GGIT het overzicht hebben geleerd van alle gebouwgebonden installaties. Professionals die daarin de samenhang kunnen overzien en ook de bouwkundige randvoorwaarden niet buiten beschouwing laten. In een goed ontwerp is de aansluiting met bouwfysica opgenomen en ook dit is dus geïntegreerd in de opleiding GGIT.

Opleiding GGIT

De opleiding neemt je in een projectfasering mee, vanaf het initiatief van een opdrachtgever en vanaf een voorontwerp naar een uitvoeringsplan. Je leert keuzes maken, inzicht krijgen in wettelijke minimumeisen van gebouwen en installaties en kosten budgetteren, om zodoende uit te komen bij een uitvoerbaar en betaalbaar plan. Daar worden niet alleen de initiële kosten, maar ook onderhouds- en vervangingskosten bij betrokken.

GGIT is een prachtige opstap. Naast je opleiding in de genoemde disciplines krijg je ook les in basisvakken als wis- en natuurkunde. Een MUST, wil je in het vak van installatietechniek kunnen excelleren. Meerdere installateurs hebben een bijdrage geleverd aan de inhoud van deze opleiding, zoals ik in het voorstukje al aangaf. Hierdoor is er dus aansluiting bij de marktvraag en een baangarantie kan haast niet uitblijven. Jij zit dus zelf aan het stuur van je eigen ontwikkeling en jouw kansen op de arbeidsmarkt!

Mooie basis

Het installatievak is breed en kent meerdere specialismen. In hoofdzaak zou je deze kunnen opsplitsen in werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Als je interesse bij de opleiding GGIT uitgaat naar W of E, heb je na het behalen van dit diploma een mooie basis gelegd om de opstap naar specialistische opleidingen in de installatiebranche te maken. Dat kunnen elektrotechnische of werktuigbouwkundige opleidingen op hbo-niveau zijn, maar ook heel specifieke deelopleidingen. Denk bijvoorbeeld aan luchtbehandeling of riooltechnieken, domotica, regeltechniek, beveiliging, etc.. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Ik hoop je enthousiast te hebben gemaakt voor ons mooie vak installatietechniek en natuurlijk voor de opleiding GGIT.

GGIT is een opleiding voor talenten met technische affiniteit en is mede opgezet door de installatiebedrijven. Dit artikel is geschreven vanuit de ziel van één van de ontwikkelaars van de nieuwe opleiding, Armand van Andel van Megens Installaties uit Druten, en ondergetekende. Voor meer informatie, zie www.han.nl. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.