Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Overig

De Pen | Hebt u gemerkt dat oververhitting in de zomer een steeds groter probleem/uitdaging wordt?

Op 15 november 2020 was er weer een record gerelateerd aan de klimaatverandering: de maximumtemperatuur in De Bilt was al 229 dagen 10ºC of hoger, terwijl deze gemiddeld in een jaar 189 dagen 10ºC of hoger is.

L.Hensen-Centnerova-WebVersion kopiëren
Linda Hensen Centnerová – Docent en Operationeel directeur PDEng programma Smart Buildings & Cities, Technische universiteit Eindhoven.

14 januari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Ik vraag me af of dit invloed kan hebben op de lengte van het stookseizoen in Nederland. Hebt u als installateur daar al iets van gemerkt? Of zijn de veranderingen in de installatiebranche meer gerelateerd aan de tropische dagen (wanneer de maximumtemperatuur 30ºC of hoger is) en hittegolven, afgezien van de ‘van het gas los’ politiek en vermindering van de CO2-uitstoot? Wat ik hiermee wil zeggen: hebt u gemerkt dat oververhitting in de zomer een steeds groter probleem/uitdaging wordt? Uit mijn eigen ervaring is dat zo. Oververhitting begint een probleem te worden; niet alleen in de nieuwe BENG-woningen, maar ook in veel oudere huizen.

Dit is maar één voorbeeld van de nieuwe uitdagingen voor de installatiebranche. Naast oververhitting is uiteraard ook ‘van het gas los’ een enorme uitdaging. Dat betekent niet onmiddellijk en alleen ‘all-electric’, maar wat dan? Er is nog geen eenduidig en goed alternatief voor iedereen. Als op alle huizen PV-panelen worden geplaatst, kan het elektriciteitsnet het misschien niet meer aan. Moet dan iedereen met PV-panelen ook een warmtepomp installeren om zelf opgewekte energie te kunnen gebruiken? Of een accu van een (oude) elektrische auto als tijdelijke opslag gebruiken? Of kunnen we dit beter op wijkniveau regelen?

Dit is maar een voorbeeld van de thema’s die worden (of kunnen worden) behandeld in het post-master ofwel PDEng programma Smart Buildings & Cities op de TU Eindhoven. Dit programma biedt bedrijven de mogelijkheid om een veelbelovende jonge professional in te huren, die complexe nieuwe producten en/of processen kan ontwerpen en ontwikkelen.

Bedrijven die problemen ondervinden bij het ontwerpen van producten of processen of die een technisch probleem willen oplossen, hebben baat bij een PDEng trainee die gedurende twee jaar gedeeltelijk bij/voor hen werkt. Zo’n trainee werkt onder begeleiding van TU/e professors en onderzoekers, samen met een adviseur vanuit het opdrachtgevende bedrijf en volgt parallel vakken op de TU/e. Een PDEng trainee heeft toegang tot de laatste wetenschappelijke kennis, begrijpt de uitdagingen op het gebied van ondernemerschap en is geselecteerd uit een groot aanbod hoog gekwalificeerde kandidaten.

Zo’n samenwerking verstevigt het contact tussen de universiteit en een (installatie)bedrijf en vaak wordt de PDEng trainee nadat het project is afgerond een medewerker van het bedrijf. Heeft uw bedrijf een technologisch probleem dat moet worden opgelost of een uitdagend ontwerp dat moet worden uitgezocht? Een SBC PDEng trainee is dan een aantrekkelijke optie.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%