De aandacht voor het klimaat zorgt in de gebouwde omgeving voor een focus op energiezuinig of zelfs energieneutraal bouwen. Gebouwen worden steeds dichter, wat ventilatie van levensbelang maakt. Toch krijgt ventilatie nog vaak niet de aandacht die het verdient. Vanuit de wetenschap dat wij minimaal 70% van onze tijd binnen gebouwen doorbrengen, vind ik dit een zorgwekkende ontwikkeling. Ventileren is namelijk essentieel voor een gezond binnenklimaat.
Natuurlijk onderstreep ik, ook namens de VLA, de ontwikkelingen rondom diverse wetgeving, zoals bijvoorbeeld de BENG. Ik besef uiteraard dat er reductie moet plaatsvinden rondom CO2-uitstoot en energiegebruik in de gebouwde omgeving. Het steeds dichter bouwen van gebouwen is daarbij een logische ontwikkeling. Ik maak me echter wel ernstige zorgen om de gezondheid van de gebruikers in gebouwen, als gevolg van te weinig ventilatiemogelijkheden. Dit wordt namelijk vaak ‘vergeten’ bij de zoektocht naar energie-efficiëntie.
Ik ben zeer gepassioneerd en gedreven om verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid en vitaliteit van de mens, in de steeds dichter wordende gebouwen. Vanuit Zehnder hebben wij over de jaren heen veel kennis opgebouwd over ventilatie. Dit draag ik graag aan op brancheniveau (VLA), om daar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Ik streef ernaar dat mensen in de steeds dichter wordende gebouwen krijgen wat ze verdienen: 24/7 een gezond binnenklimaat, altijd en overal. Wist u bijvoorbeeld dat we per dag – ieder voor zich – zo’n 11.000 liter lucht in- en uitademen? Daarbij komt dat we per dag ook nog eens ruim 20 uur binnen doorbrengen. Dan is het niet meer dan logisch dat een gezond binnenklimaat van groot belang is voor de kwaliteit van ons leven.
Medewerkers zijn 3-5% productiever in een gezond binnenklimaat. 20% van de verzuimklachten (verkoudheid, astma, allergieën en griep) is te wijten aan een ongezond binnenklimaat en kan een werkgever wel €409,50 per dag kosten. Gezonde gebouwen leiden dus tot vitale, tevreden en productievere mensen. Daarnaast spreken gezonde bedrijven ook meer jonge mensen aan in de arbeidsmarkt. Op hun werk besteden zij namelijk het meeste tijd, dus is het van belang dat zij zich hier ook prettig voelen.
Energiezuinigheid, comfort en een gezond binnenklimaat kunnen prima samengaan. Ventilatie is hierbij van essentieel belang. Techniek kan faciliteren dat mensen optimaal kunnen wonen, leren en werken. Ik ben ervan overtuigd dat wij als branchevereniging hier mede de verantwoordelijkheid in moeten nemen. Zo zorgt VLA voor bewustwording en reiken wij oplossingen aan op het platform binnenklimaattechniek. Hier vinden professionals praktische tools om te voldoen aan een energiezuinig en gezond binnenklimaat. Fabrikanten moeten aangespoord worden om ruimhartig te ventileren om het welzijn van de mens in die gebouwde omgeving te garanderen. Dat is waar ik mij heel graag voor inzet.