Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Dé oplossing voor het betrouwbaar meten van luchtkwaliteit 


Een optimaal binnenklimaat voorkomt niet alleen gezondheidsproblemen, het draagt ook aanzienlijk bij aan ...

Foto 2 – Kannegieter kopiëren
Toepassing van de sensor binnen het klaslokaal.

Tekst | Chris Elbers

Beeld | Kannegieter/IOTCity Business

10 juni 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Een optimaal binnenklimaat voorkomt niet alleen gezondheidsproblemen, het draagt ook aanzienlijk bij aan de productiviteit. Het zijn feiten die in de markt, zeker tegen het decor van de huidige coronacrisis, steeds vaker worden onderkend. Maar ondanks de toenemende bewustwording blijft het de vraag hoe de luchtkwaliteit binnen gebouwen het beste kan worden gemeten. Met het veelzijdige en geavanceerde luchtmetingssysteem Airthings for Business geven Kannegieter en IOTCity Business daarop het antwoord.

Kannegieter, kennispartner op het gebied van databekabeling, netwerkapparatuur en slimme distributieoplossingen, bundelde recent de krachten met IOTCity Business, specialist in het faciliteren en monitoren van zakelijke IOT-toepassingen. Het doel van de samenwerking is duidelijk. “We willen het Airthings-luchtmetingssysteem binnen de Benelux nader onder de aandacht gaan brengen van de installateur”, zegt Maurits Vos namens IOTCity Business. “Wij als exclusieve leverancier en Kannegieter in de rol van distributeur.”

Zeven meetwaardes

Het Airthings-luchtmetingssysteem is het resultaat van een intensieve zoektocht naar de best mogelijke oplossing voor het meten van de binnenluchtkwaliteit. “Dat we samen bij deze oplossing zijn uitgekomen, heeft er vooral mee te maken dat je er maar liefst zeven verschillende meetwaardes mee kunt genereren”, vervolgt Michaël van Boheemen, commercieel directeur binnen Kannegieter. “Daarvoor zorgt de Wave Plus, een draadloze en op batterijen werkende sensor die in een ruimte de CO2, temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, VOC’s (vluchtige organische stoffen, red.), radon en licht in kaart brengt. Realtime, elke 5 minuten en 24/7. Verder geeft de sensor inzicht in het risico op de verspreiding van een virus.”

Overzicht van het dashboard en de beschikbare app.


Drie-eenheid

Naast de Wave Plus maken ook de Hub For Business en het Airthings Dashboard deel uit van het systeem. “De meetwaardes die door de sensor zijn vastgesteld, worden via een Bluetooth Low Energy-signaal verstuurd naar de van een simkaart voorziene hub. Deze slaat de data veilig en overzichtelijk in de cloud op”, legt Vos uit. “Vervolgens kan de gebruiker met behulp van een online dashboard de verzamelde gegevens en grafieken opvragen, rapportages maken én de historie bekijken. Waar ook ter wereld. Met de computer, maar dankzij een speciale app ook via de mobiele telefoon of tablet.” 


Grenswaardes

Het gebruiksvriendelijke Airthings-systeem biedt facilitair medewerkers, gebouwbeheerders en schoolconciërges snel en gemakkelijk inzicht in de luchtkwaliteit binnen gebouwen. Het is zelfs mogelijk om zélf bepaalde grenswaardes in te stellen. “Wanneer deze worden overschreden, meldt de sensor dit en kunnen de vereiste maatregelen worden genomen”, vertelt Van Boheemen. “Bijvoorbeeld door het luchtbehandelingssysteem in werking te stellen; een handeling die op korte termijn ook via dit systeem volautomatisch kan worden uitgevoerd. Met díe ontwikkeling is IOTCity op dit moment namelijk druk bezig. Wordt vervolgt, dus.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%