Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De oplossing voor duurzame frisse lucht binnen gebouwen
Via aanvoerbuizen vanaf de aanzuigtoren tot in het gebouw wordt alle aangezogen buitenlucht vervoerd.

De oplossing voor duurzame frisse lucht binnen gebouwen

Scholen, crèches, universiteiten, eengezinswoningen, ziekenhuizen, stadhuizen of kantoortorens: alle ruimten waar mensen verblijven, hebben frisse lucht nodig. En hoe groter het gebouw, des te meer mensen daar werken of leven. Bovendien geldt: of het nu om nieuwbouw of bestaande bouw gaat, de gebouwschil wordt steeds beter geïsoleerd. Hierdoor gaan veel (ongecontroleerde) ventilatiemogelijkheden verloren, terwijl ventilatie juist cruciaal is. Dit gold uiteraard al voor de coronacrisis, maar we zijn ons nu nog meer bewust van het feit dat ziekteverwekkers zich ook door de lucht kunnen verspreiden. Het verversen van de binnenlucht speelt hierbij een grote rol.

​Een beter binnenklimaat betekent meer comfort, maar vooral minder gezondheidsklachten. Door te weinig frisse lucht worden mensen snel moe, geïrriteerd en kunnen zij last krijgen van concentratieproblemen. Ventileren door alle ramen open te zetten voorziet in frisse lucht, maar dit is geen gecontroleerde wijze van ventileren. Het dient enkel om de boel in één keer goed door te luchten. Bovendien is het niet in alle seizoenen gewenst, vanwege comfort- en warmteverlies. Ook is het inbraakgevoelig, ervaar je meer geluidhinder en raakt je klimaatregeling uit balans.

Altijd frisse lucht binnen

Met het AWADUKT Thermo lucht-aardwarmtewisselaarsysteem krijg je altijd verse voorverwarmde of gekoelde buitenlucht in het gebouw, zonder nare geurtjes. Zo haal je op een duurzame en efficiënte wijze frisse lucht binnen. De buitenlucht wordt aangezogen, gefilterd en gereinigd en via een in de grond geplaatst leidingsysteem het gebouw in gebracht.

Doordat de aangezogen lucht door een in de grond geïnstalleerd netwerk van buizen wordt geleid, kan energie bespaard worden. Veel energie!

Een belangrijk onderdeel bij gezonde gebouwventilatie

Via aanvoerbuizen vanaf de aanzuigtoren tot in het gebouw wordt alle aangezogen buitenlucht vervoerd. Om de luchtkwaliteit niet aan te tasten, is de afwerking van de binnenzijde van de buizen van groot belang. In de buis ontstaat condenswater waaraan microscopisch kleine deeltjes uit de lucht zich kunnen hechten, met bacteriegroei als gevolg. Hierbij geldt: hoe ruwer de binnenwand, hoe groter het risico op bacteriegroei. De binnenwanden van de AWADUKT Thermo buizen zijn daarom glad. Bovendien zijn deze – als enige op de markt – antibacterieel gecoat met zilverionen. Door deze unieke coating kan bacteriegroei hier niet ontstaan. Deze coating voorkomt ook nare geurtjes die ontstaan bij bacteriegroei.

Met lucht energie besparen

Doordat de aangezogen lucht door een in de grond geïnstalleerd netwerk van buizen wordt geleid, kan energie bespaard worden. Veel energie! Op een diepte van 1,50 tot 2,50 meter is de temperatuur van de aarde in de zomer en winter redelijk constant en dit is dan ook het geheim. In de zomer wordt de lucht op die manier voorgekoeld en in de winter voorverwarmd. Zo hoeft er minder intensief te worden bijverwarmd resp. gekoeld. Een duurzame methode om veel energie te besparen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.