Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

De nieuwste generatie luchtbehandelingsunits 


Het webinar werd live uitgezonden vanuit de Systemair fabriek in Waalwijk.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Systemair

6 juli 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Maar liefst 135 adviseurs en installateurs namen begin maart deel aan het #how2 expert webinar van Systemair, waarin zij aan de hand van een demo-unit konden kennismaken met de nieuwste generatie luchtbehandelingsunits: Geniox. Het webinar werd live uitgezonden vanuit de Systemair fabriek in Waalwijk. Centraal stonden de unieke eigenschappen van Geniox, zoals een eenvoudige installatie, uitstekende thermische en akoestische prestaties en zeer lage levenscycluskosten.

Michael Willemse, Sales Director Nederland, startte het webinar met een korte introductie. Vervolgens lichtte R&D-Manager Andy Bijmans de belangrijkste technische eigenschappen van Geniox toe. “Bij de ontwikkeling zijn alle 23 R&D-teams van Systemair betrokken”, vertelt hij. “Gezamenlijk hebben we klant- en fabriekseisen vertaald naar één platform, één techniek en één selectiesoftware. Maar ook naar één generatie luchtbehandelingsunits, die aan zeer hoge Eurovent-klassen voldoet. Dankzij de montage van een 60 mm dik paneel met steenwol isolatie beschikt Geniox bijvoorbeeld over een uitstekende thermische isolatieklasse (T2). Bijzonder is bovendien de koudebrugweerstand (TB2), die wordt bereikt door de binnen- en buitenpanelen van de panelen en deuren thermisch te ontkoppelen. Ook zijn de deuren even dik uitgevoerd als de panelen. Hierdoor presteren zij niet alleen thermisch, maar ook akoestisch gelijk aan de rest van de omkasting. Een stevig en onderling verkoppeld frame resulteert in doorbuigingsklasse D1. De grotere panelen zijn intern versterkt met een polyester profiel, waardoor doorbuiging en thermische verliezen niet aan de orde zijn.” 
Hoogwaardige afdichtingen zorgen voor luchtdichtheidsklasse L1, aldus Bijmans. “Aan de buitenzijde van de units is bovendien een extra afdichting toegevoegd, die is mee-geëxtrudeerd op het kunststof profiel en stofophoping tussen de panelen en stijlen voorkomt.” Ook belicht hij de Filter Bypass Lekkage (F9). “Want ook hier zijn de afdichtingen geëxtrudeerd op het profiel, waardoor de afdichting meewerkt in de luchtrichting van de unit. Dit zorgt voor een betere afdichting bij hogere drukken. Een uitkomst, omdat je bij betere filterklassen hogere drukvallen en dus een betere afdichting hebt.”
 Visuele vormgeving Een volgend punt gaat over de visuele vormgeving van Geniox. Grote pictogrammen illustreren welke functies zich waar bevinden. “Ook zijn nummers toegevoegd op de sectie-einden, die aangeven in welke volgorde de secties op locatie geplaatst moeten worden”, aldus Bijmans. “Ditzelfde geldt voor de kanaaleinden. Het koppelen van de unitsecties gebeurt eenvoudig middels klemprofielen.” Een extra label geeft informatie over de CE-markering, het aantal en type filters, de aansluitspanning en de afzekerwaarde.

Centraal stonden de unieke eigenschappen van Geniox, zoals een eenvoudige installatie, uitstekende thermische en akoestische prestaties en zeer lage levenscycluskosten.


Eigen besturingssysteem

Bijmans besluit zijn presentatie met het Systemair Access besturingssysteem. Speciaal voor Geniox heeft Systemair namelijk een eigen regeling en regelaar ontwikkeld, die in de unit zijn geïntegreerd. De regelaar is te benaderen en aan te sturen via BACnet, Modbus en/of een HTML-webserver. Lokaal beheer is mogelijk via het NaviPad-bedieningspaneel. Ook kunnen eenvoudig sensoren aan het systeem worden gekoppeld.


Slimme selectiesoftware

Accountmanager Marcel in ‘t Veld leidde de adviseurs en installateurs door de slimme selectiesoftware, waarmee eenvoudig en snel unitafmetingen, toevoer- en retourtemperaturen en drukken kunnen worden ingevoerd. Ook kunnen accessoires zoals een verwarmings-/koelbatterij, platenwarmtewisselaar of toevoer-/afvoerunit worden toegevoegd, op basis waarvan de software een basisunit samenstelt. Deze unit kan vervolgens worden uitgebreid met extra opties zoals een elektrische batterij, andere filters en/of geïntegreerde dempers. Daarnaast kan het gewenste aantal secties worden aangeklikt, waarna de software controleert of het ontwerp aan de ErP-eisen voldoet. Bovendien komen met één druk op de knop alle technische informatie, AutoCAD- en 3D-tekeningen beschikbaar.


Hygiëne-uitvoeringen

Accountmanager Sjef Verboven stond stil bij de hygiëne-uitvoeringen van Geniox. In het selectieprogramma kunnen namelijk ook Eurovent hygiëneklassen worden aangevinkt. Belangrijk in dit kader is de toegankelijkheid van de luchtbehandelingsunit, vertelt hij. “Immers: hoe meer deuren, hoe beter de unit geïnspecteerd en gereinigd kan worden.” De (gesloten celstructuur) afdichting van de deuren is zorgvuldig chemisch verbonden en een ultravlakke bodem zorgt dat er geen vuil kan achterblijven in naden en kieren. Ook zijn optionele kijk-/inspectievensters mogelijk. “Onder andere deze punten hebben geleid tot een Eurovent niveau 2 beoordeling.”


Omkeerbare lucht/lucht-warmtepomp

Optioneel kan Geniox worden uitgerust met een geïntegreerde, omkeerbare lucht/lucht-warmtepomp, waarmee perfect aan de all-electric-ambities van veel relaties wordt voldaan. “De units met geïntegreerde warmtepomp worden altijd uitgevoerd met een warmtewiel en sorptierotor, zodat in winter- en zomerbedrijf vocht kan worden teruggewonnen”, aldus Verboven. “De ontdooicyclus kan getemperd worden door een elektrische heater voor het warmtewiel in de luchttoevoer te plaatsen. Hierdoor kan de unit altijd de juiste inblaastemperatuur leveren. Ook is het mogelijk om de elektrische heater voor het buitenluchtfilter plaatsen. Zo blijven de buitenluchtfilters altijd droog, wat resulteer in lage luchtweerstanden. Bovendien wordt vervuiling vanuit de filters in de unit voorkomen.” Het koudemiddel van de warmtepomp is R-410A.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%